Home / Nieuws / Aanbod aan smaken in e-sigaret doet stof opwaaien

Aanbod aan smaken in e-sigaret doet stof opwaaien

Elektronische sigaretten zijn een populair substituut voor tabakssigaretten.  In plaats van rook, inhaleren gebruikers van e-sigaretten de dampen die ontstaan door verhitting van een gearomatiseerde vloeistof (e-liquid, e-vloeistof). Meestal worden smaken als tabak of munt gebruikt om zo de smaak en het gevoel van gewone sigaretten na te bootsen. In deze context bevredigt de e-sigaret de verlangens van mensen die willen stoppen met roken.

Vandaag stellen we vast dat de producenten van elektronische sigaretten een steeds uitgebreider gamma aan smaken aanbieden. Een aantal voor de hand liggende smaken zoals vanille, koffie, appel bestonden al langer, maar vandaag zien we ook smaken zoals cola en snoep op de markt verschijnen.

Omdat het hier over smaken gaat die aantrekkelijk en “lekker” zijn voor kinderen is dit volgens sommigen een behoorlijk controversiële keuze. Instanties die instaan voor het algemeen welzijn van het kind maken zich zorgen dat de deur voor het gebruik van e-sigaretten hierdoor opengezet wordt naar kinderen. Zij vrezen bovendien dat dit drempelverlagend zal werken en kinderen kan aanzetten tot het roken van gewone sigaretten.

Binnen de tabaksindustrie is het reeds langer verboden om tabaksproducten te promoten bij kinderen. In 2009 werd de verkoop van gearomatiseerde sigaretten aan banden gelegd. Smaken zoals aardbij en chocolade werden toen door de tabaksgiganten gebruikt met als doel jongere rokers aan te trekken. Dit zorgde ervoor dat het aantal rokers jonger dan 25 jaar gigantisch toenaam. Jongeren dachten bovendien dat deze sigaretten gezonder waren dan de originele peukjes. Vandaar worden ook de muntsigaretten door onder andere het FDA onder de loep genomen, daar ook dit type sigaret vooral populair is bij de jongste rokers.

Hoe moet dit met de elektronische sigaret? Momenteel zijn er op mondiaal vlak nog geen beperkingen. Gaat het dezelfde weg op? Ongetwijfeld zullen deze ontwikkelingen weer voldoende stof doen opwaaien in de discussies tussen voor –en tegenstanders van de elektronische sigaret.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+