Home / Gezondheid en Veiligheid / Astmatische rokers hebben enorme baat bij overstap naar elektronische sigaret.
Elektronische Sigaret en Astma

Astmatische rokers hebben enorme baat bij overstap naar elektronische sigaret.

Een jaar lang werden 18 rokers met lichte tot matige astma gevolgd. Dr. Russo van de Universiteit van Catania (Italië) onderwierp hen aan een spirometrie om de longfunctie te meten en spoorde hen aan de overstap te maken naar elektronische sigaretten.

Een jaar later werden de proefpersonen aan dezelfde tests onderworpen om de algemene gezondheidstoestand van de patiënten te kunnen vergelijken. De vergelijking leverde verbijsterende resultaten op:

Astmatische rokers die het advies volgden om deels of geheel over te stappen naar e-sigaretten toonden na 1 jaar significante verbeteringen in de longfunctie, een verlaagde prikkelbaarheid van de luchtwegen en een algemene verbetering in de levenskwaliteit.

De belangrijkste parameters van een spirometrie zijn de FEV1 dit is de eensecondewaarde (het uitgeblazen volume tijdens de eerste seconde van de test), de FEF25-75 (het gemiddelde debiet tussen 25 en 75% van de FVC) en de PEF (de hoogste flow van de test). Vooral het gemiddelde debiet vertoonde met een stijging van 2.75 L/sec naar 3.11 L/sec een klinisch belangrijke verbetering.

Een andere belangrijke bevinding van het onderzoek betreft de dagelijkse consumptie van gewone sigaretten daalde bij de proefpersonen van 21.9 per dag tot 3.9 na 12 maanden opvolging. 10 patiënten schakelden volledig over op e-sigaretten, terwijl de 8 anderen beiden bleven gebruiken.  Het geeft aan dat ondanks deze testpersonen niet verplicht werden, ze spontaan naar de e-sigaret grijpen omdat ze ervaren dat hun levenskwaliteit er op vooruit gaat.

Dr. Cristian Russo gaf aan dat roken en astma een gevaarlijke link zijn. Roken versneld de achteruitgang van de longfunctie bij astma patiënten, verergert luchtwegobstructie en verhoogt de ongevoeligheid voor corticosteroïden.

Volgens Dr. Russo verbetert het gebruik van elektronische sigaretten de ademhalingsfysiologie en zijn ze een veiliger alternatief voor conventionele sigaretten. Dat verklaarde ze tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+