Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Atomizers, Dual Coil atomizers, Quad coils, …
Elektronische Sigaret Atomizer

Atomizers, Dual Coil atomizers, Quad coils, …

De atomizer of het “verwarmingselement” speelt een zeer belangrijke rol in de elektronische sigaret. Zonder atomizer is er geen rook. De atomizer is het kleinste component van de elektronische sigaret. Eens “gemonteerd”, zit hij veilig opgeborgen binnen de behuizing van de elektronische sigaret. Of, zoals we elders reeds bespraken, bij de nieuwe twee-componenten-systemen zit hij verwerkt in de cartridge.Wat gebeurt er in de atomizer?

De batterij staat via een connector aan het ene uiteinde van de atomizer in contact met een stroomgeleider, voorzien van een spiraal. (vergelijk het met een gloeidraad in een lamp). Deze gloeidraad of het eigenlijke verwarmingselement, zit gewikkeld rond een vloeistof opnemende vezel.

Aan het andere uiteinde van de atomizer bevindt zich een metalen brugje met een soort gemaasde structuur. De capillaire werking zorgt ervoor dat de vloeistof (liquid) via het metalen brugje uit de cartridge wordt gezogen naar de vezel in het spiraal.

Wanneer een gebruiker inhaleert van zijn sigaret, activeert de batterij. Het geleidende draadje krijgt stroom toegeleverd, zorgt ervoor dat het spiraal gloeiend heet wordt. Hierdoor verdampt de vloeistof die via het metalen brugje uit de cartridge naar de vezel werd gezogen.

Bij een automatische e-sigaret gebeurt dit proces automatisch dankzij een microprocessor met luchtgevoelige sensor in de atomizer. Een alternatief is de handmatige activatie van de verstuiver (via een knopje op de batterij).

Dual Coil Atomizers (en meer…)

Dual Coil Atomizers zijn atomizers die – zoals de naam het zegt – beschikken over twee gloeidraadjes (coils). Dat is de voornaamste reden waarom het voor deze atomizers makkelijker is om meer rook te produceren. Er komt meer vloeistof in contact met de coils.

De eerste gloeidraad is rechtstreeks verbonden met het positieve uiteinde van de connector. Een langer draadje verbindt de tweede gloeidraad met het positieve uiteinde van de connector. Beiden krijgen dus een hetzelfde voltage binnen. Halverwege ontmoeten de twee gloeidraadjes en worden ze samen met een kleiner draadje verbonden met het negatieve uiteinde van de connector.

Dankzij dit parallel circuit wordt de algemene weerstand in de atomizer van 3.2ohm gehalveerd tot ongeveer 1.6ohm. Hoe minder weerstand er is, hoe meer power er naar de gloeidraad gaat. Dit zorgt ervoor dat de gloeidraad warmer wordt en dat er meer damp geproduceerd wordt.

Het grote nadeel van dual coil atomizers is het feit dat ze merkbaar groter zijn, ze de neiging hebben meer batterij en e-liquid te verbruiken en last but not least  sneller versleten zijn dan standaard (of hoge resolutie) atomizers.

Hierbij stopt het echter niet. Ook atomizers met 3 of 4 coils zijn geen uitzonderingen meer. We spreken dan van triple coil en quad coil. Hiervoor gelden dezelfde principes.

Rebuildable Atomizers (RBA)

Rebuildable AtomizersRebuildable atomizers zijn de laatste nieuwigheid in atomizerland. Deze atomizers zijn bedoeld voor mensen die zelf coils (gloeidraden) en wicks (lont) maken. Het gebruik van dit type atomizer is vooral bestemd voor geavanceerde gebruikers die enige kennis hebben inzake elektronica.

Door het ‘tunen’ van de rebuildable atomizer sterven gebruikers ernaar de prestaties van MODs naar alsmaar hogere niveaus te tillen.

Er zijn 2 types Rebuildable Atomizers: RDA (Rebuildable Dripping Atomizer) en RTA (Rebuildable Tank Atomizer).

RTA zijn voorzien van een tank waarin e-liquid kan worden opgeslagen. RDA hebben geen tankje. De gebruiker druppelt bij een RDA de e-liquid rechtstreeks vanuit het flesje op de coil.

Atomizers: indeling en compatibiliteit

Het is moeilijk de atomizers in te delen in klassen. Classificatie kan gebeuren op diverse eigenschappen:

Build: prebuilt, RBA, RTA
Aantal Coils:
standaard, dual coil, quad coil
Weerstand: normale weerstand (1.8 à 3 ohm), lage weerstand (LR) (1.2 à 1.8 ohm), sub-ohm (<1.0 ohm)
Coil Materiaal: Kanthal, Nikkel (Ni200), Titanium, Stainless Steel
Schroefdraad: 808, 510 & eGo, 901
Wick (lont): Silica, katoen, ekowool, stainless steel mesh

Levensduur van de atomizer

Hoe lang gaat een auto mee? Vroeg of laat zullen de gloeidraadjes en/of vezels in de atomizer doorgebrand/versleten zijn. Sommige atomizers gaan (relatief) lang mee. We spreken over een termijn van 1 tot 2 maanden. Anderen zijn slechts een heel kort leven beschoren, tenzij je 1 week als lang beschouwd natuurlijk. Gezien er zoveel verschillende soorten en types zijn is het moeilijk er een cijfer op te plakken. Een feature zoals temperatuurcontrole heeft een enorm positieve invloed op de levensduur van je atomizer. De levensduur is uiteraard ook direct gelinkt aan de manier en frequentie waarop je je toestel gebruikt. Nog belangrijker is de e-liquid die je gebruikt. Dikkere vloeistoffen en zoetere vloeistoffen vormen een ware aanslag voor je coils.

Onderhoud van de atomizer

Vroeger werd er veel belang gehecht aan de reiniging van je atomizer. Het was toen een hype je atomizers te dryburnen, zo werden ze (in theorie)  weer zo goed als nieuw.

De atomizer heeft ondertussen een behoorlijke evolutie doorgemaakt. De atomizer van vandaag is niet meer te vergelijken met de atomizers uit de beginjaren.

Bij de meeste prebuilt atomizers is het moeilijk of niet mogelijk te dryburnen, vaak worden immers watten als wick gebruikt. Rebuildable atomizers daarentegen zijn volledig te demonteren, reinigen heeft hier plaats gemaakt voor het zelf maken van nieuwe coils en wicks voor je atomizer.

Op het web vind je heus de nodige info om na te gaan of je jou type atomizer kan reinigen.

Tevens belangrijk: probeer altijd voldoende liquid in je tankje voorradig te hebben zodat kans op de oververhitting en verbranding wordt geminimaliseerd.

In ieder geval is het  verstandig – mede door de korte levensduur van de atomizer – om er een aantal stuks van in voorraad te hebben.

Adapters voor atomizers

Heb je een batterij van een bepaald type (808, 510, 901, eGo, …)
dan kan je daar mits gebruik van een adapter ook atomizers van een ander type op aansluiten.

Google+