Home / Expert E-sigaret / Basiskennis voor dripping, RDA’s en dripping atomizers
Gids Drippen, Dripping Atomizers en RDA's

Basiskennis voor dripping, RDA’s en dripping atomizers

RBA’s…dat smaakt naar meer!

Wat is drippen?

Drippen of ‘dripping’ is een dampstijl waarbij je de e-liquid niet opslaat in een cartomizer of tank, maar waarbij je rechtstreeks een aantal druppels e-liquid op de coil of wick van de atomizer druppelt. Wil je dezer dagen officieel als dripper erkent worden in de dampwereld, dan druppel je kleine hoeveelheden eliquid rechtstreeks op het lont van je RBA om onmiddellijk daarna via de vuurknop de zaak te activeren en de geproduceerde dampen rechtstreeks naar de longen te inhaleren.

Moeder, waarom drippen we?

Bijna alles heeft met smaak te maken. Al van toen de eerste elektronische sigaretten het daglicht zagen, werd snel duidelijk dat het rechtstreeks druppelen van liquids op coils of lont de meest zuivere en beste smaak aflevert. Door te drippen krijg je dikkere dampwolken met een krachtige smaak. Al draait het niet enkel en alleen om die pure smaakbeleving. Je kan je inbeelden dat het bijzonder nuttig kan zijn te drippen wanneer je tijdens een dampsessie verschillende liquids wil uitproberen, zodat je niet telkens een nieuwe tank moet installeren.

De nieuwe sub-ohm tanks waar we momenteel mee overspoeld worden, proberen zich op diverse manieren te onderscheiden, maar hebben eigenlijk als enige echte doel om de intense smaak van een goede RDA (Rebuildable Dripping Atomizer) te evenaren en tegelijkertijd het proces van om de paar minuten te moeten drippen te elimineren. Voor de gemiddelde gebruiker (de meesten onder ons) slagen sub-ohm tanks hierin, maar de hardcore liefhebber die op zoek is naar de ultieme smaak gaat resoluut voor een RDA.

Old School Dripping vs New School Dripping

Drippen is geen nieuw fenomeen, het is even oud als de dampwereld zelf. Het principe en de technieken zijn altijd hetzelfde gebleven, maar met de hardware en liquids die gebruikt worden om te drippen is er in tussentijd wel heel wat gebeurd.

De eerste drippers maakten (noodzakelijkerwijs) gebruik van cartridges met ingebouwde atomizer. Het rubberen tipje werd verwijderd, de vulstof werd eruitgehaald, men liet een paar druppels liquid op de coil sijpelen, het tipje werd terug bevestigd en je kon dampen.

De lancering van de 510 connectie betekende ook meteen de introductie van de atomizer als losse component die voortaan verantwoordelijk was voor het verdampen van de liquids. In deze 510 atomizers zat een soort keramisch blokje met daarin lont waarrond een coil is gewikkeld. Rond het keramisch blok zat er nog meer wicking materiaal in de vorm van een gemaasd metaal dat aan de bovenkant een soort metalen brugje vormde tussen de coil en de liquid. E-liquid werd via het open uiteinde van het buisje op het brugje gedruppeld en bereikte zo de coil.

Old School Dripping

De Old School methode borduurt verder op dit gegeven. Het is nog steeds het eenvoudige proces om via het open uiteinde van het buisje van de atomizer e-liquid op de coils (of het metalen brugje) te druppelen. Dit evolueerde enigszins. Omdat rechtstreeks druppelen op de coils de beste hits bleek te produceren, begonnen gebruikers het metalen brugje uit hun atomizers te verwijderen. Vandaag hoef je niet meer te knoeien. Je kan nu immers een Bridgeless Dripping Atomizer kopen, dit is een atomizer waarin het metalen gaas er bij fabricatie reeds werd uitgelaten.

Bridgeless Dripping AtomizerVoor wie is old school dripping?

Wil je old school drippen dan kan je genieten van de zuivere smaak van dripping, maar hoef je niet handig genoeg te zijn om je coils zelf te bouwen en moet je er ook geen tijd in steken. Je kan deze atomizers kant en klaar kopen, wanneer ze minder performen kan je ze reinigen en wanneer ze versleten zijn smijt je ze weg en koop je een nieuwe.

Hoe old school drippen?

We hebben het reeds vermeld: de drip tip verwijderen en liquid op de coils druppelen. In principe begin je met 2 tot 3 druppels. Afhankelijk van de duur van je trek, het type atomizer en de viscositeit van je liquid doe je hier een 5 tot 10 trekken mee. Daarna zal de intensiteit van de smaak beginnen afnemen en is het een kwestie van opnieuw te drippen. Als je te lang wacht met drippen, droogt het zaakje uit en krijg je een verbrande, metaalachtige smaak… een dry hit… en dat wil je vermijden. Je atomizer loopt dan trouws ook enorm warm op. Het is wellicht even wennen om het proces onder de knie te krijgen. Als je teveel liquid toevoegt zal de liquid lekken uit de luchtgaten onder de atomizer. Als je te weinig liquid toevoegt kan het er aan de andere kant uitkomen en krijg je liquid in de mond.

New School Dripping

Er zijn drippers die nog hogere eisen stellen en daarom complexere coilbuilds alsmede de meest geavanceerde mods willen om hun drip-praktijken 100% naar hun hand te zetten. New School drippers gebruiken daarvoor RDA’s of Rebuildable Dripping Atomizers. RDA’s zijn meestal rond en bestaan uit een basis met een 510 connector en een deck met positieve en negatieve connectors die van schroefjes voorzien zijn om je zelf gefabriceerde (of kant en klare) coils te kunnen vastmaken. Uiteraard zijn alle RDA’s voorzien van de nodige luchtgaten. Bovendien hebben de meeste modellen een soort mini reservoir (well) dat plaats biedt aan een kleine hoeveelheid liquid (tussen 10 tot maximaal 30 druppels). Rond dit geheel zit een metalen of glazen omhulsel dat open is aan de bovenzijde. Hierop kan je je drip tip bevestigen. Het combineren van de juiste atomizer, met de juiste coil, de juiste wicking, de juiste eliquid met het juiste nicotinegehalte en de juiste mod is hetgeen je nastreeft op zoek naar de perfecte drip.

Rebuildable Dripping Atomiezr (RDA)Voor wie is new school dripping?

Als je meer een doe-het-zelver bent of een handige Harry en je wil besparen op de kosten die het regelmatig vervangen van je dripping atomizer, dan kan je opteren voor een RDA of Rebuildable Dripping Atomizer. Ze zijn duurder in aanschaf, maar de onderhoudskost ligt een heel stuk lager. Je zal heus wat tijd moeten steken in al die coil builds maar uiteraard kan je ook opteren voor kant-en-klare coils. Maak je die keuze dan moet je enkel de coils en het lont nog zelf op je deck bevestigen, al is ook dat niet voor iedereen weggelegd. Ga je zelf coils bouwen en heb je hier nog geen of weinig ervaring mee, koppel je RDA dan zeker aan een APV om ongevallen te vermijden.

Hoe new school drippen?

Een RDA gebruik je door eliquid druppeltje per druppeltje rechtstreeks op de coils van je deck te drippen of de wicks (organisch katoen) die uitmonden in het reservoir. In principe kan je drippen door het gat van de drip tip maar meestal worden zowel de drip tip als het omhulsel van de RDA verwijderd alvorens liquid toe te voegen.

Zoals gezegd, een typische RDA heeft een reservoir voor zo’n 20 tot 30 druppels liquid. Dat is voldoende voor een paar minuten dampen vooraleer het lont uitdroogt. De belangrijkste les die we kunnen meegeven: voeg meer druppels eliquid toe vooraleer dit gebeurt, zo niet wordt je geconfronteerd met een dry hit.

Wat heb je nodig om te drippen?

High performance Liquid

Om goed te kunnen drippen schaf je je best high performance e-liquids aan die specifiek ontwikkeld zijn voor dripping. Hou er rekening mee dat bij drippen je lichaam de nicotine sneller zal absorberen, gezien de atomizer je liquid efficiënter verdampt. Bepaal het nicotinegehalte van je dripping liquid door het nicotinegehalte van de liquid uit je “normale” dampsessies te delen door 3. Dus als je 18mg liquid gebruikt, gebruik dan nu 6mg liquid. Denk niet dat wanneer je minder liquid gebruikt je minder nicotine binnenkrijgt. De nicotine opname via dripping ligt een stuk hoger.

Een batterij of mod

Dat kan gaan van een klassieke 510 sigaret-look-a-like tot een geavanceerde Mod met 510 connectie. Echte drippers willen niets anders dan een mechanical mod (geen elektronica). Uit veiligheidsoverwegingen adviseren wij thans het gebruik van een Regulated Mod (ook wel advanced personal vaporizer genoemd, de meeste box mods…). Deze toestellen hebben voldoende intelligentie aan boord om eventuele f***-ups van de gebruiker te corrigeren. Ook uit praktische overwegingen adviseren wij het gebruik van een Regulated Mod, zelfs eentje met Temperatuurcontrole, gezien deze toestellen het voltage zelf bijregelen om dry hits te vermijden. En believe us, dry hits wil je absoluut vermijden en dat is niet altijd vanzelfsprekend wanneer je dript zonder temperatuurcontrole. Bovendien heeft een regulated mod het voordeel dat je het maximale uit je coils kan halen door te spelen met het wattage dat je erop loslaat.

Een Atomizer

Old school drippen: Dripping Atomizer
Dat kan een gewone 510 dripping atomizer zijn of een bridgeless dripping atomizer. Om je eerste ervaringen op te doen, adviseren we hier niet teveel geld aan te spenderen. Kijk uit naar een atomizer met een weerstand van 1.5 tot 1.8 ohm, deze atomizers met relatief lage weerstand produceren grotere dampwolken en leveren een betere smaak. Voor €10 euro heb je al een heel goed device. Wil je dieper in de beugel tasten? Wij gebruiken de HH.357, die kost ongeveer het dubbele. Hij is beter, maar of hij dubbel zo goed is als een gemiddeld device? Nee dat nu ook weer niet.

Old school drippers die een klassieke dripping atomizer gebruiken kunnen optioneel een drip shield aan hun configuratie toevoegen. Een drip shield is een soort buisje dat je over de atty schuift. Het is een optioneel accessoire dat ervoor zorgt dat je device niet lekt en tevens je atomizer koeler houdt door te fungeren als hitteschild. Omdat atomizers soms korter zijn dan drip shields heb je in sommige gevallen ook nood aan een 510-510 shorty adapter om je atomizer te verlengen.

New school drippen: RDA (Rebuildable Dripping Atomizer)
Met de populariteit van drippen neemt logischerwijs het aanbod van RDA’s enorm toe. Denk na over hoe vaak je van plan bent je dripper te gebruiken: wordt het je standaard toestel of ga je het enkel voor gelegenheden gebruiken. Zoek ook uit welk type coils je van plan bent te bouwen in de toekomst: single, dual, quad… dat bepaalt immers hoe je deck er zal moeten uitzien. Hou ook rekening met de grootte van je deck. Heb je kleine, vinnige vingers dan heb je minder “werkruimte” nodig. Heb je eerder een bibberende hand, dan is meer ruimte op het deck wellicht interessanter. Voor het bouwen van je coils kies je gewoon die draaddikte die het mogelijk maakt om coils te bouwen met de weerstand die je voor ogen hebt. Meestal bouwen drippers coils vanaf 0.5ohm (eronder is nefast voor smaak) tot 1.6ohm. Het allerbelangrijkst is dat je wicking materiaal bestaat uit (Japans) organisch katoen, maar dat wist je al.

Een drip tip

Dat kan een tip zijn uit kunststof of metaal, whatever you prefer. Zorg wel dat de drip tip een 510 connectie heeft. Uiteraard is het best mogelijk dat je drip tip reeds bij je atomizer geleverd zit.

Conclusie

Op zoek naar de ultieme smaak? Start dripping!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+