Home / Advanced E-Sigaret / Deel 5: Batterij met variabel voltage
Batterij met variabel voltage

Deel 5: Batterij met variabel voltage

Elektronische sigaret met variabel voltage: Het nieuwe dampen!?

Als je standaard elektronische sigaretten of standaard eGo batterijen (met vast voltage) gebruikt, heb je hoogstwaarschijnlijk een toestel dat werkt op 3.7v. Toch zal je merken dat niet elke ervaring hetzelfde is. Dit kan te wijten zijn aan het gebruik van andere e-liquid smaken, het gebruik van verschillende nicotinegehaltes, het uitproberen van liquids met een andere verhouding PG (Propyleen Glycol) vs. VG (Vegetable Glycerine) of het opschroeven van een andere clearomizer/atomizer.

Sommige combinaties zullen je meer damp en een goede throat hit geven, terwijl je bij anderen het gevoel hebt dat je graag het “volume” wat zou willen bijregelen.

Dit is exact wat een elektronische sigaret met variabel voltage doet. Dampers die geïnvesteerd hebben in een batterij met variabel voltage kunnen hun VV batterij instellen om de ideale throat hit, smaak en dampproductie te bekomen in gelijk welke situatie. Eens je geëxperimenteerd hebt met variabel voltage zal je merken dat sommige liquids beter smaken op een laag voltage/wattage, terwijl anderen beter smaken op een hoger voltage/wattage. Met variabel voltage controleer je in tegenstelling tot een gewone e-sigaret of eGo met vast voltage dus diverse aspecten van het dampen.

Het grootste voordeel van een batterij met variabel voltage is de mogelijkheid je batterij in te stellen om een grotere hoeveelheid damp te produceren. Dit kan niet met een klassieke look-a-like of eGo met single voltage. De meeste dampers die overstappen van een standaard elektronische sigaret doen dit omdat ze hun longen willen vullen met meer damp. De tijd die je besteedt aan het aanpassen van het voltage om juist die setting te vinden die een maximale hoeveelheid damp produceert zonder de smaak negatief te beïnvloeden is goed gespendeerde tijd!

Batterij met variabel voltage
Device met variabel voltage

Om het verschil tussen vast voltage en variabel voltage en de voordelen van laatst vernoemde nog beter te kunnen vatten, moeten we even de fysica induiken en de specificaties van de verschillende modellen naast elkaar leggen.

 Eén formule is belangrijk in heel deze materie:  Watt = Volt x Volt / Ohm

  • Volt (v), de spanning (vergelijk met de druk van water in een tuinslang)
  • Ohm (Ω) , de weerstand (vergelijk met de dikte van de tuinslang)
  • Watt (w), het vermogen (vergelijk met de kracht waarmee het water door de tuinslang wordt gejaagd)

 Toegepast op de elektronische sigaret. Deze bestaat uit:

  •  een batterij (met een bepaald voltage)
  • een atomizer:  waarin zich een coil  bevindt, een spoel of spiraal (met een bepaalde weerstand). => denk aan een de spiraal van een  klassieke gloeilamp. (of zoiets).

Als je de batterij activeert dan verwarm je de spoel (het spiraaltje gaat gloeien) en wordt de e-liquid verhit/verdampt. Nu dat wist je ondertussen ook wel al.

 De formule er even terug bijhalen.  Watt = Volt x Volt / Ohm

  •  hoe hoger de spanning, het Voltage, hoe meer vermogen
  • hoe minder weerstand, de Ohms, hoe meer vermogen
  • Hoe meer vermogen, hoe hoger de temperatuur, hoe meer de e-liquid verhit wordt, hoe meer damp.

 Onderstaande tabel geeft het vermogen aan dat gegenereerd wordt in je e-sigaret bij verschillende combinaties van voltage en weerstand. Zoals je ziet is niet elke combinatie mogelijk/veilig.
Dit is een vereenvoudigde tabel waarin – om alles een beetje overzichtelijk te houden – een aantal rijen/kolommen werden verwijderd. Een volledige tabel vind je in één van de volgende delen.

Vermogen bij verschillende combinaties tss weerstand en voltage

Als we nu de specificaties van de verschillende types elektronische sigaretten erbij halen wordt alles duidelijk.

De meeste standaard elektronische sigaretten en eGo batterijen zijn operationeel aan 3.7v. Ze worden (zeker in de standaard kits) geleverd met 2.4Ω atomizers/clearomizers/tanks en produceren zo een vermogen van 5.5w.  Dat is de goed vermogen voor eenvoudig dampen. Om wat meer uit hun standaard  eGo batterij te halen, combineren sommige gebruikers hun eGo met een atomizer/clearomizer/tank met een coil met lagere weerstand, bijvoorbeeld een 1.8Ω coil. Op die manier wordt het vermogen verhoogd tot 7.61w en krijg je ook meer dampproductie. Een andere atomizer gebruiken is dus het enige wat je met deze e-sigaretten kan doen om de weerstand te manipuleren. Uiterst beperkt dus, en handig en flexibel is het ook allerminst.

Een eGo style batterij met variabel voltage heeft doorgaans een bereik tussen 3v en 6v. Passen we hier onze formule op toe, dan weet je meteen dat zelfs bij gebruik in combinatie van een 3.0 Ohm atomizer je een vermogen kan opwekken van 3 tot 12w.  Veel meer speling qua vermogen, temperatuur en dampproductie zoals je ziet.

Maar niet alleen dat.  Het verschil tussen een single voltage eGo en een batterij met variabel voltage is dat de VV batterij over een booster circuit beschikt dat gebruikt wordt om de spanning te regelen. De spanning wordt naar de atomizer / tank / clearomizer gestuurd aan het voltage dat jij selecteert.  Deze circuits zijn meestal beschermd tegen kortsluiting en zijn in staat om de geselecteerde output te blijven afleveren ongeacht het batterijpercentage.

Herinner je dat we je hebben uitgelegd dat een klassieke e-sigaret/eGo met vast voltage begint bij 3.7v of 4.2v en dit voltage bij gebruik van de batterij daalt naar 3.2v tot ze helemaal leeg is.  Een batterij met variabel voltage met bescherming tegen kortsluiting en booster circuits is in staat een constant en stabiel voltage te leveren. Wanneer je batterij de output die jij geselecteerd hebt niet meer kan leveren valt de batterij uit. Dit betekent ook dat je dampervaring niet verandert  of verslechtert wanneer het batterijpercentage naar beneden gaat, wat een ongelooflijk belangrijke factor is om meteen voor een batterij met variabel voltage en de eerder vernoemde circuit boosters etc… aan de slag te gaan!

Naast variabel voltage is er nog iets zoals variabel wattage. Variabel wattage maakt geavanceerd dampen een stuk eenvoudiger. In het volgende deel lees je alles over de verschillen en de redenen waarom ook jij een batterij met variabel wattage wil.

Top 5 mid-size vv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+