Home / Nieuws / Belangrijk bericht voor alle dampers in België en Nederland
I Support European Free Vaping Initiative

Belangrijk bericht voor alle dampers in België en Nederland

De vrijheid van de Europese damper wordt bedreigd. De controversiële nieuwe richtlijn inzake tabaksproducten is onlangs door de Europese Unie goedgekeurd en zal vermoedelijk vanaf 2016 in werking treden. Hoewel er sommige compromissen zijn gemaakt voor elektronische sigaretten, zullen de beperkingen die in de richtlijn zijn opgenomen het hedendaagse e-sigaret landschap danig veranderen.

Wat zijn zaken die je zoal mag verwachten wanneer de EU-richtlijn effectief in werking treedt?

 • E-sigaretten zullen worden gereguleerd als tabaksproducten. Dat betekent een torenhoge taks. Indien ze worden aangeboden als hulpmiddel om te stoppen met roken zullen ze gereguleerd worden als medisch product. Dat betekent – enkel nog te verkrijgen via de apotheker.
 • Een mogelijk verbod op navulbare cartridges, een product dat toch door een niet te onderschatten deel van de e-rokers gebruikt wordt.
 • Een beperking van de hoeveelheid nicotine die mag aanwezig zijn in de e-vloeistoffen.
 • Een verbod op elektronische sigaretten die geen consistente dosis nicotine afleveren. Dit ondanks het feit dat deze technologie nog niet bestaat.
 • Voor elektronische sigaretten zullen dezelfde reclamebeperkingen gelden als voor gewone tabaksproducten.
 • Grensoverschrijdende verkoop van elektronische sigaretten die nicotine bevatten zal verboden worden.

Deze beperkingen zijn in strijd met de basisprincipes van de Europese Unie. Bovendien beperken ze de keuzevrijheid van de consument en dit op basis van verkeerd geïnterpreteerd wetenschappelijk bewijs en ongefundeerde gezondheidsclaims. Ook belemmeren ze de technologische ontwikkeling van de e-sigaret, waardoor de industrie als het ware teruggeduwd wordt naar de oertijd. En dan zwijgen we nog over de “ongelijkheid” tussen de verschillende naties. De nationale regeringen hebben immers de vrijheid om de elektronische sigaret als medisch product te classificeren indien ze dat wensen.

De e-sigaret industrie heeft gezworen de nieuwe regelgeving aan te vechten, maar kan vandaag niets ondernemen daar de richtlijn nog niet in voegen is. Ze kan dus in principe pas in 2016 worden aangevochten.

Een nieuw initiatief dat luistert naar de naam EVFI (European Free Vaping Initiative) moet in de tussentijd het nodige stof doen opwaaien om de Europese besluitvormingsorganen ervan te informeren dat de Europese dampers niet gelukkig zijn met de nieuwe maatregelen.

EVFI is niet zomaar een petitie. Het is een kans voor dampers om zich rechtstreeks te richten aan de Europese beleidsmakers en massaal op te komen voor hetgeen rechtvaardig is. Zodoende kan Europa niet langer de mening van de gebruiker negeren. Het is dus ook jou kans als damper om direct te participeren in de ontwikkeling van het EU-beleid inzake elektronische sigaretten.

Dat klinkt geweldig, maar om een stem te hebben moeten er een miljoen handtekeningen verzameld worden. Hoewel er miljoenen mensen in Europa elektronisch roken, zijn er maar weinigen die zich bewust zijn van het feit dat hun damp privileges in gevaar zijn. Dit soort boodschappen halen nu eenmaal niet de media.

Om succesvol te kunnen zijn moet EVFI tegen 25 november één miljoen handtekeningen verzamelen, waarbij ten minste zeven landen van de Europese Unie hun nationale drempel bereiken. Vandaag ziet de situatie er niet erg goed uit. Met slechts enkele tienduizenden handtekeningen verzameld, is er nog een lange weg te gaan.

Als jij bekommert bent over het lot van een industrie die het potentieel heeft om miljoenen levens te redden, als jij de industrie niet in handen van tabaks- of farmaceutische bedrijven wil zien belanden, dan moet je toch eens overwegen om je stem uit te brengen!

Ga dan naar de website van European Free Vaping Initiative en teken de petitie. Ken je nog mensen die dampen? Spreek er over en moedig ze aan om hetzelfde te doen. Of ben jij één van die Belgen of Nederlanders die alles gewoon op zich laat afkomen en wanneer het kalf verdronken is ligt te zijken over hoe slecht het hier wel niet is?

4 reacties

 1. Blijf toch gewoon met jullie klauwen van mijn dampers eerst mag je nergens meer roken en nu willen ze ook nog dit verbieden !!!!
  En dit noemen ze vrijheid dat is goed gelachen.
  Misnoegde damper hier.
  Andy

 2. Ik heb nét een mail een gekregen van greensmoke dat ze vanaf morgen niet meer verzenden naar België.

 3. Klaartje Ramaekers

  Klaartje Ramaekers ,

  Ik kan me heel goed vinden in de commentaren van beide lezers . Waarmee moeit “Europa” zich eigenlijk ? En hoever zullen ze nog gaan ? Waar is onze zo geprezen democratie ? En hebben we dat weer te danken aan Onckelinx ?
  Ook ik vind het ongehoord ! En we worden behandeld als onmondige kinderen .
  En wat met alcohol die ontelbare slachtoffers maakt ? Ook veel accijnzen e.d voor de schatkist zeker ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+