Home / Advanced E-Sigaret / Deel 10: Een clearomizer of sub ohm tank kopen
Een clearomizer kopen is zoeken naar een speld in een hooiberg

Deel 10: Een clearomizer of sub ohm tank kopen

Over capaciteit, coil design, coil families, airflow en filling systemen

Als je het al moeilijk had bij de keuze van de batterij, dan wordt het nu helemaal mooi. Het aantal verschillende tanks waar de markt vandaag mee overspoeld wordt is overweldigend.

De meeste tanks lijken misschien wel op elkaar, maar de verschillen zijn er niet minder om:

Over de verschillen in schroefdraad en weerstand hebben we het in het vorige deel reeds gehad. Verder onderscheid vinden we onder meer op het vlak van:

Capaciteit: Vrij logisch, je hebt ze in alle maten. De hoeveelheid e-liquid die in de tank  kan, is sterk uiteenlopend. Als je de vraag stelt aan een doorwinterd damper hoeveel e-liquid hij/zij per dag consumeert, lopen de antwoorden nogal uiteen. Bijna altijd meer dan 3ml, gemiddeld zo’n 4 tot 5 ml. Maar wat zeggen gemiddelden.  Uiteindelijk beslis je zelf welke maat voor jou het interessantst is. Heb je er een hekel aan meermaals per dag te moeten bijvullen, ga dan voor meer.

Wat als je je hele tank met heldere, verse e-liquid vult en je merkt dat het goedje behoorlijk snel donkerder wordt en anders begint te smaken? Dan verspil je als je een hele grote tank hebt zomaar enkele ml van je kostbare liquid. Hoe langer je je atomizer in gebruik hebt, hoe meer het lont en de coil gecoat/bedekt worden door resten, vuiltjes en gekarameliseerde e-liquid. Hierdoor zal de aanwezige e-liquid in je tank donkerder kleuren en de smaak van de damp onaangenaam worden. Het zijn deze resten en vuile e-liquid die de verse vloeistof als het ware besmetten.

Coil Design:  Je kan opteren voor bottom coil of top coil verdampers. Binnen beide groepen kan je kiezen voor een systeem met 1 coil, 2 coils of zelfs 3 tot 6 coils – de single, dual, triple en sextuple coil tanks. De verschillen en voor/nadelen van deze systemen werden eerder reeds opgesomd. Tegenwoordig zijn de meeste tanks uitgerust met een bottom coil systeem. Meer coils staat voor meer smaak, meer damp maar ook voor meer liquid verbruik.

Filling Systeem:  Bij een top filling systeem kan je de liquid aan de bovenzijde aanvullen. Het grote voordeel is dat je de tank niet moet losschroeven van je batterij of Mod.
Bij een bottom filling systeem moet je de tank losschroeven van de batterij, de tank ondersteboven houden, de base van de tank losschroeven en dan kan je e-liquid toevoegen.

Type Weerstandsdraad: De meeste clearomizers maken gebruik van coils gebouwd van Kanthal of Nichroom weerstandsdraad. Onder impuls van de nieuwe feature “temperatuurcontrole” hebben andere soorten weerstandsdraad aan populariteit gewonnen. Vooral Nikkel (Ni200), Stainless steel en Titanium zijn vandaag in trek. Hieraan gelinkt kan de coil familie die ter beschikking is een rol spelen bij je keuze:

Coil Families: Zoals je ondertussen weet is een tank steeds voorzien van een coil(head). Tegenwoordig kan je niet meer zonder een toestel waarvan je de coils kan vervangen. Waar er vroeger voor elke tank slechts één type coil ter beschikking was (eventueel in diverse weerstanden), zie je vandaag dat fabrikanten een hele familie coils ter beschikking stellen voor hun tanks.  De verschillen situeren zich op vlak van het aantal coils (vb single, dual) de wijze waarop de coils zijn gebouwd (vb clapton), het wicking materiaal dat gebruikt wordt (vb katoen) en het type weerstandsdraad dat gebruikt wordt (vb kanthal, nikkel, titanium, stainless steel). Het kan belangrijk zijn na te gaan welke coils beschikbaar zijn voor je verdamper: Je bent van plan een mod te kopen met temperatuurcontrole? Dan moeten er voor je tank coils beschikbaar zijn die temperatuurcontrole ondersteunen.

Airflow Control:  Als je verdamper is uitgerust met Airflow Control, dan kan je zelf de luchttoevoer regelen zodat de hoeveelheid damp die je inhaleert volledig naar wens is. Hiermee bedoelen we zowel de hoeveelheid damp als de hoeveelheid kracht die je moet uitoefenen om de damp te kunnen inhaleren.

Vervangbare Coils of “replaceable coils”:  We laten dit stuk er voorlopig nog even instaan, maar tegenwoordig zijn de meeste tanks voorzien van vervangbare coils. Moesten we het eerder nog nergens hebben laten vallen, de levensduur van een clearomizer/tank is veel beperkter dan die van een batterij.  Een clearomizer heeft een gemiddelde levensduur van 2 weken. Het kan ook 2 dagen zijn – wat nogal frequent voorvalt bij goedkopere units – maar het kan ook 1 maand zijn.  De voornaamste oorzaak van deze korte levensduur is het stukgaan of de verminderde prestaties  van de coilhead, één van de componenten waaruit de tank/clearomizer is opgebouwd. Het concept “Replacement Coil System” of kortweg RCS , kan voor minder ervaren rokers ietwat ingewikkeld in de oren klinken, maar in feite is het een vrij simpel gebeuren. Je demonteert je tank, schroeft de coil head los, schroeft een nieuwe coil head vast en assembleert alles netjes zoals het was. Meestal gaat het over een paar componenten die maar op één manier in elkaar passen. Je kan dus weinig verkeerd doen. Bovendien vind je van elk type clearomizer of tank wel een youtube filmpje waar uitgelegd wordt hoe je hem kan reinigen of de coils kan vervangen.

 

Schaf je een tank aan, koop er dan bovendien meteen een 5-pack replacement coils bij. Dat noemen we praktisch.

 

 

Design: Last but not least. Ziet mijn tank er wel strak uit?

 

 

 

 

Voorlopig Slot

Bij deze hopen we dat we alle aspecten van de hardware zo duidelijk mogelijk hebben toegelicht.  Laat de zoektocht naar je nieuwe elektronische sigaret of de componenten ervan maar beginnen. Wat ons betreft ben je  klaar voor het volgende niveau van elektronisch roken. Welkom bij “Vaping The Next Level”.

Nota: Alle info, charts en cijfers die we ter beschikking stellen in deze gids  zijn bedoeld als leidraad.  Controleer altijd de aanwijzigingen van de fabrikanten en maak altijd je eigen berekeningen wanneer je je configuratie samenstelt of componenten vervangt.

2 reacties

 1. Ls,

  Bedankt voor deze volledige uitleg! Ben al e-smoker vanaf de eerste Chinese rommel en nu zover dat ik wel eens wil begrijpen waarom mijn E-zmoke ineens veel scherper smaakte: de fabrikant (niet de leverancier) had andere coils gestuurd. Alleen met een vergrootglas was het verschil zichtbaar, maar de hit was onprettig, scherp.

  Nu weet ik (veel) meer door dit uitstekend geschreven artikel!

 2. Niels,

  Eindelijk is een duidelijk uitgeschreven artikel!
  Een must om te lezen voor zowel beginnend als ervaren damper. Na menige uren het internet af te zoeken, kwam ik hier terecht!
  Zelf heb ik er ontzettend veel van opgestoken en ga het zeker terug raadplegen als ik met verdere vragen zit!, aangezien het veel ( in de goede zin van ) info was om op een uur te verwerken!,aan de schrijvers van dit artikel chapeau, Doe zo verder!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+