Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Cartridges, Clearomizers, Tanks en Rebuildables: intro
Elektronische Sigaret Cartridges

Cartridges, Clearomizers, Tanks en Rebuildables: intro

Cartridges

De cartridge is het component van de  electronische sigaret waar de liquid (e-vloeistof) die in de atomizer verdampt wordt zit opgeslagen. In de cartridges zit er polyfill. Dit is een witte, donzige, ruwe vulling (lijkt een beetje op watten) die de liquid vasthoudt en ze afgeeft aan de atomizer.

Het is niet omdat we de cartridge relatief kort behandelen dat dit een minder belangrijk component zou zijn. In tegendeel, cruciaal is de doorstroom van de liquid naar de atomizer. En dat is in de realiteit  net altijd een zeer moeilijke oefening gebleken. Polyfill houdt de e-liquid wel goed vast maar de doorstroom naar de atomizer was en is altijd een hekel punt gebleken.

Bovendien is de capaciteit van de oorspronkelijke cartridges beperkt.  (tot een 5-tal analoge sigaretten)

Cartomizers en Clearomizers

In het elektronische sigaretten circuit zijn er vandaag 2 alternatieven die een antwoord bieden aan de tekortkomingen van de cartridge:

Cartomizers

Cartomizers worden voornamelijk bij mini of klassieke elekronische sigaretten gebruikt, meestal in voorgevulde vorm van het zelfde merk als de leverancier van de batterij.

De cartomizer is een twee-in-één component die zowel de functie van atomizer als cartridge voor zijn rekening neemt.  Dit betekent dat met een cartomizer de elektronische sigaret niet meer uit drie maar uit twee componenten bestaat. (batterij en cartomizer).  Kortom, je hebt bij cartomizers geen aparte cartridge nodig om de e-liquid vast te houden.

Naast het voordeel dat de liquid bij een cartomizer makkelijker verdampt kan worden en er dus meer en dikkere damp zal gegenereerd worden, beschikt de cartomizer over nog een reeks andere voordelen die vooral met gebruiksgemak te maken hebben:

eenvoudiger (2 componenten in plaats van 3) | properder, hygiënischer | meer capaciteit goedkoper

Binnen de categorie van cartomizers kan je een keuze maken tussen cartomizers die reeds voorgevuld zijn met liquid of zelf te vullen units.

De nieuwste e-sigaretten met voorgevulde cartomizers hebben wat ons betreft nog steeds een stapje voor op de navulbare alternatieven die ter beschikking zijn. Hierbij willen we desalniettemin de bemerking maken dat niet alle producenten dezelfde kwaliteit bieden. Een weloverwogen keuze is dus aan de orde.

Een goede cartomizer met “prefilled liquid”

  • heeft een betrouwbare een veilige inhoud: je weet precies wat je rookt en wat de samenstelling van de liquid is.
  • bespaart tijd omdat er geen onderhoud (reinigen) aan te pas komt en je geen tijd moet steken in het vullen van je cartomizers of cartridges.
  • genereert  evenveel damp als een analoge sigaret.
  • genereert een damp met een dichte en diepe structuur.
  • zorgt voor hetgeen in de industrie “Throat hit” genoemd wordt, je voelt als het ware de rook in je keel gieren.
  • is enorm gebruiksvriendelijk: uitpakken, vastschroeven, roken, roken, losschroeven, wegwerpen.
  • heeft een goede en herkenbare smaak (let wel: zo slecht als de smaak van een gewone sigaret zal je (helaas) nergens vinden. Dit zal je pas begrijpen als je een tijdje geen gewone sigaretten meer hebt gerookt.
  • heeft een capaciteit voldoende om een dag aan de behoeften van een lichte roker tegemoet te komen.
  • vermijd gerotzooi met spuitjes of andere prullaria om je carts of tanks terug the vullen.

In ons artikel de beste mini e-sigaret voor beginners vind je een gedetailleerd relaas waarin we uitleggen waarom we Vapour 2 starter kits de beste keuze vinden voor wie kiest voor een oplossing met prefilled cartomizers.

Toch zijn er heel wat elektronische rokers die hun rubberen handschoentjes aantrekken en ervoor opteren zelf cartomizers te vullen. Zij experimenteren met liquid samenstellingen om een ultiem rookgenot te creëren.

Ga je zelf vullen, zorg er dan steeds voor dat er liquid in je cartomizer zit. Je loopt anders het risico op verbranding in de cartomizer. Een brandsmaak is niet zo aangenaam en bovendien ongezond. Dit kan je voorkomen door liquid bij te vullen van zodra er een teken is van verminderde damp/smaak.

Clearomizers

Alternatief voor de cartomizers zijn de zogenaamde tanksystemen.

Een tank betekent voornamelijk dat je je liquids apart gaat aankopen en zelf je tank met e-liquid gaat vullen.

Bij dit type elektronisch roken is er geen sprake meer van een Atomizer met polyfill cartridge. De vulling maakt hier plaats voor een tank of containertje waarin de liquid zit opgeslagen. Uit de (aangepaste) atomizer steekt een loontje dat de liquid absorbeert uit de tank die aan het uiteinde voorzien is van een minuscuul gaatje.

Tanksystemen worden gekenmerkt door een pure zuivere smaak.  Ze zijn bovendien gemakkelijker bij te vullen en hygiënischer dan de navulbare systemen met filler.

Ook tanks zijn leeg of prefilled te verkrijgen, al komt het laatste nog zelden voor.

Net doordat er geen vulling meer aanwezig is, komt er in de  tanks extra ruimte vrij. De capaciteit van de populaire standaard clearomizers die bij eGo (pen style) e-sigaretten gebruikt worden,  bedraagt gemiddeld 2.0ml. Hiervan kan je ongeveer 1.6ml effectief benutten.

Bij mods (advanced personal vaporizers) worden vaak grotere varianten gebruikt. Tanks met capaciteit van 3.5 tot 5ml zijn hier geen uitzondering, al zijn die nu bij wet verboden.

De klassieke tankomizer (zoals hierboven afgebeeld) heeft ondertussen plaatsgemaakt voor een doorschijnende variant: “de clearomizer”. Het enige verschil met een tankomizer is dat je de e-liquid steeds kan zien.

ClearomizerClearomizers zijn er in diverse vormen:  wicked (met lont) of wickless (zonder lont),  top coil (spoel aan bovenzijde) of bottom coil (spoel aan onderzijde), single coil (één spoel) of dual coil (2 spoelen), tanks met of zonder vervangbare coils , tanks bestemd voor coils met weerstand hoger dan 1 ohm of sub-ohm tanks, tanks voor gebruik met standaard eGo/ eGo VV batterijen of tanks voor gebruik met geavanceerdere devices die hoge wattages kunnen produceren. Die verschillende types behandelen we hier.

Het verschil tussen een atomizer, cartomizer en clearomizer naar gebruikservaring toe, de voordelen en nadelen van atomizers vs.  cartomizers  vind je hier terug.

Rebuildables

RTA of Rebuildable Tank Atomizers moet je zien als een soort clearomizer die de damper tot op het bot kan demonteren en zelf opnieuw kan voorzien van nieuw lont een nieuwe coil. Rebuildables behandelen we in het “expert gedeelte“.

 

Google+