Home / Goed om te weten / Damp etiquette: elektronisch roken volgens de regels van het spel
Vaping Etiquette

Damp etiquette: elektronisch roken volgens de regels van het spel

De dampen van elektronische sigaretten zijn verre van zo schadelijk als die van gewone sigaretten en bovendien ruiken ze (zo krijgen we toch meestal te horen) ook nog eens best lekker. Toch houdt niemand ervan om in de damp of rook van een ander te zitten. Als algemene regel wordt van een damper verwacht dat hij zich als een gentleman gedraagt en zijn gezond verstand gebruikt om te bepalen wat kan en niet kan.

Hieronder vind je een aantal eenvoudige regels die we met z’n allen moeten respecteren om te vermijden onszelf of andere dampers in een slecht daglicht te stellen.

 • Damp niet waar je niet mag dampen. Het lijkt een gemakkelijke maar het is niet zo!
 • Damp niet waar je niet mag roken. Als je ergens niet mag roken, damp dan alleen als je er nadrukkelijk toelating voor krijgt en er geen reden is om niet te dampen. – Sommigen zullen denken, er is altijd een reden om te dampen …
 • Damp niet in kleine ruimtes. We denken bijvoorbeeld aan trein, tram, bus. Wanneer er weinig luchtcirculatie is, blijft je damp hangen en zal je ongetwijfeld je omgeving storen.
 • Damp niet met kinderen in de kamer of wagen. Het is niet toegelaten aan minderjarigen om te dampen, dus moeten we er ook naar streven hen niet aan onze gewoonte bloot te stellen. De dampen die we uitademen bevatten misschien weinig of geen kankerverwekkende stoffen maar dampen is geen gewoonte die we onze kinderen (en die van anderen) moeten aanleren.
 • Blaas uw damp niet rechtstreeks in iemands richting of gezicht. Voor de cloudchasers onder ons die wel hun clouds maar niet de wind onder controle hebben niet altijd een evidentie. Hoe dan ook: doe je dit wel, maak je jezelf maar ook andere dampers echt wel belachelijk.
 • Als iemand je vraagt niet te dampen, damp dan niet. Als iemand je vraagt om in zijn buurt niet te dampen zal de betreffende persoon daar een goede reden voor hebben. Mogelijk een reden die jij als damper moeilijk kan vatten. Respecteer en ga niet in discussie.
 • Vraag toelating als je dampt op een ander. Ben je ergens op bezoek, vraag dan of je kan dampen vooraleer je dit doet. Het is een algemene vorm van beleefdheid om de huisregels na te leven en niemand op de tenen te trappen.
 • Reageert iemand negatief op je gewoonte, ga dan niet in discussie. Er zijn nu eenmaal mensen die zich “graag” laten beïnvloeden door negatieve (meestal onjuiste) berichtgeving in de media.  Tegen zulke types valt niet te discussiëren en je wordt er zelf gek van. Ga dit uit de weg.
 • Gooi gebruikte coils, cartomizers of flesjes liquid in een vuilbak. We vermoeden dat je ze niet als peuken uit het raam van je wagen slingert, maar laat ze ook niet rondslingeren op straat. Neem ze mee naar huis en werp ze weg in de vuilbak.
 • Breng versleten batterijen naar een recycling point. Een e-sigaret is een batterij als een ander. Die horen in het containerpark of gelijk waar ze kunnen recycled worden. Zeker niet in de vuilbak.
 • Laat liquids of cartomizers niet rondslingeren. Dat lijkt ons logisch, zeker als er kinderen in de buurt zijn. In de liquids zit nicotine en dat is gevaarlijk voor kinderen. De flesjes zijn meestal wel met een kinderbeveiliging uitgerust, maar vertrouw niet enkel daarop.
 • Hou je voorraad liquid en dampmateriaal bij in een afgesloten case of ruimte. Denk worst case en aan de mogelijke gevolgen wanneer een kind je liquids of batterijen in handen krijgt. Je kan verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurt met je eigen kind of dat van een ander.
 • Gebruik de juiste laders. Gebruik een lader die geschikt is om je batterij(en) op te laden. Ontploffingen of ongevallen zijn quasi ALTIJD gelinkt aan het foutief opladen van batterijen. Artikels en foto’s van verminkte gezichten in de media kunnen we best wel missen!

Hou je je aan deze afspraken dan draag je alvast je steentje bij om ervoor te zorgen dat de dampwereld in een zo positief mogelijk daglicht komt te staan. Er zijn al voldoende tegenstanders die de industrie om diverse redenen trachten zwart te maken. Laten we als dampers er naar streven om ons imago op te poetsen en tegenstanders zo weinig mogelijk ‘ammo’ te geven om op ons en onze habits te kunnen ‘kakken’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+