Home / Advanced E-Sigaret / De invloed van e-liquid op je dampervaring
Samenstelling van e-liquid vs. dampervaring

De invloed van e-liquid op je dampervaring

Er zijn een aantal zaken die je zou moeten weten over e-liquids.

Wanneer je beslist om flesjes e-liquid te gebruiken is er meer dan alleen de smaak van je e-liquid die je moet in overweging nemen. De concentratie en verhouding Propyleen Glycol versus Vegetable Glycerine, het nicotinegehalte, de smaakstoffen, andere eventuele ingrediënten, veiligheid, kwaliteitscontrole en herkomst, … het zijn allemaal zaken die toch niet zomaar over het hoofd gezien kunnen worden.

Verhouding Propyleen Glycol (PG) en Plantaardig Glycerine (VG – Vegetable Glycerine).

PG en/of VG vormen de basis van elke e-liquid. Ze zijn als het ware de ‘dragers’ die de nicotine en smaakstoffen vasthouden en ervoor zorgen dat de suspensie door verhitting kan omgezet worden in mooie wolkjes rook-achtige dampen.

Een e-liquid kan één van beide stoffen of een mix van de twee bevatten. De verhouding tussen PG en VG heeft vooral een uitwerking op de smaak en de throat hit maar er zijn nog een aantal andere zaken die de dampervaring verschillend zullen maken. Als e-liquid overkomt als een aanslag op je keel, ga dan resoluut voor meer VG.

Propyleen Glycol.

PG is een relatief dunne substantie. E-liquid die meer Propyleen Glycol bevat is vloeibaarder en kan gemakkelijker geabsorbeerd worden door het lont in de atomizer. De lage dichtheid zorgt er ook voor dat er zich minder snel smurrie vastzet op het verwarmingselement in je elektronische sigaret. PG is dus een stuk vriendelijker voor je atomizer/cartomizer dan VG. Propyleen glycol is smaak- en geurloos waardoor de smaak van de e-liquid niet wordt beïnvloed. Propyleen Glycol zorgt bovendien voor een sterkere throat hit dan Vegetable Glycol.

Hoe meer PG er in je e-liquid zit, hoe meer last je zal krijgen van een droge mond en keel. Bovendien is het algemeen geweten dat Propyleen Glycol allergische reacties kan veroorzaken bij sommige gebruikers. Dat kan gaan van irritatie in de keel tot ernstigere zaken zoals uitslag verspreid over het hele lichaam. Je moet je hier niet te druk om maken. Slechts één procent van de gebruikers zou hiermee geconfronteerd worden. Bij symptomen schakel je best onmiddellijk over op 100% VG e-liquids.

Plantaardig Glycerine – Vegetable Glycerin.

Vergeleken met PG is Vegetable glycerin een dikkere oplossing. Omdat VG een ietwat zoete smaak heeft, maakt het de e-liquids zoeter en is het moeilijker om de échte smaak van de e-liquid te achterhalen. Door de hoge dichtheid, produceren VG e-liquids veel meer damp, maar zoals gezegd is de throat hit minder sterk. VG is zachter voor keel en longen. Gebruikers die consistent PG liquids gebruiken klagen soms wel van slijmvorming in de keel.

Liquids met een hoge concentratie VG zijn minder zachtaardig voor de atomizer/cartomizer. Meer onderhoud (reinigen) en een kortere levensduur zijn hiervan de consequenties.

De juiste mix.

100% VG, 100% PG of een mix? Er is geen verhouding die voor iedereen de beste is. Er zijn een deel dampers die meer genieten van de krachtige throat hit van Propyleen Glycol, maar degenen die de dikke damppluimen en de zoete smaak van Plantaardig Glycerine verkiezen.

Omdat het uiteindelijk neerkomt op persoonlijke voorkeur, is het onmogelijk te zeggen wat het beste is.

Je moet ervan uitgaan dat je niet allergisch bent voor PG. Wij adviseren te beginnen met een 70% PG vs.30% VG mix of iets dat in die buurt ligt. Het geeft je het beste van beide werelden: een goeie throat hit en mooie wolken van dikke damp. Van daaruit kan je (afhankelijk van jou voorkeuren) evolueren naar een andere samenstelling.

Nicotinegehalte in de e-liquid.

Nicotine is het verslavende goedje dat de reden is dat we vroeger rookten en vandaag dampen. Sommigen beweren dat er geen relatie is tussen nicotine en throat hit, maar als je de meeste meningen rond de tafel hier samenlegt, lijkt er toch unanimiteit: hoe meer nicotine er in je e-liquid zit, hoe sterker de throat hit.

Het juiste nicotinegehalte vinden is niet zo moeilijk. Schakel je over van voorgevulde cartomizers dan kan je wellicht best hetzelfde gehalte nemen. Ben je helemaal nieuw in het wereldje en van plan onmiddellijk met flesjes e-liquid te beginnen experimenteren, kan je wellicht best e-liquids aanschaffen met een nicotinegehalte van 1.6% tot 1.8% (1.6 tot 1.8 mg/ml liquid). Dat is zowat het beste alternatief voor de overstap van gewone sigaretten. Was je een light roker, is het eerder aangewezen te kiezen voor een nicotinegehalte rond 1.2%.

Smaak van de e-liquid.

Smaak is dé factor die zal bepalen of je al dan niet een bevredigende dampervaring zal hebben. Als je de smaak niet lekker vindt, dan maakt het nog weinig uit of er veel of weinig damp geproduceerd wordt, dan maakt het niet uit of de throat hit zwak of sterk is.

Smaak is een zeer subjectief gegeven in het dampwereldje. Ofwel vind je de liquid lekker ofwel niet. Het aanbod van smaken is enorm en we kunnen je verzekeren dat er een massa e-liquids bestaan die je ronduit slecht gaat vinden. Maar er zitten ook beauties tussen die jou perfect op het lijf geschreven zijn. Daar zijn we zeker van. Je moet ze alleen weten te vinden en dat kan alleen maar door ze uit te proberen.

Ook smaakstoffen hebben een invloed op de throat hit. Sommige smaakstoffen zoals bijvoorbeeld kaneel zorgen voor een sterkere throat hit.

De verschillende smaken waarin e-liquids te verkrijgen zijn maken het dampen van elektronische sigaretten een heel stuk spannender en avontuurlijker dan het roken van sigaretten.

Over het algemeen kunnen alle liquids ondergebracht worden in één van de volgende groepen: Tabak, Munt, Desserten, Kruiden, Fruit en Dranken.

Mijn voorkeur gaat resoluut uit naar tabakssmaken omdat die een blijvend karakter hebben. Ze gaan – als je de juiste gevonden hebt – nooit vervelen. En dat is toch wel aangenaam wanneer je een fulltime damper bent. Ik kon vroeger een ganse dag roken, maar ik kon niet een ganse dag alleen maar bananen eten. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Rookte je vroeger enkel munt sigaretten dan is het uiteraard niet ondenkbaar dat je die richting uitgaat. Wat de e-liquids die onder alle andere categorieën vallen (dessertsmaakjes, kruiden, fruit en dranken), kunnen we maar één tip geven. Voedingswaren of dranken waar je écht verzot op bent kan je een kans geven. Bij alle andere e-liquids – dus alles wat je niet écht écht écht lekker vind – stijgt de kans exponentieel dat je het maar niets zal vinden. Ik vind een banaan wel ok, maar ben er niet zot van. Bananenliquid is dus niets voor mij.

Andere ingrediënten, veiligheid, kwaliteitscontrole en herkomst van e-liquid.

Gebruik geen zoekmachines om op zoek te gaan naar een verkoper van e-liquids. Lees reviews, ga af op wat vrienden je vertellen, …

Er zijn veel verkopers die hun e-liquids in hun eigen keuken prepareren en tegelijkertijd de soep klaarmaken voor het avondeten. E-liquids zouden bereid moeten worden in een labo met strikte kwaliteitscontrole. Blijf weg van merken die je niet kent of waar je geen positieve commentaren hebt van gehoord. Schenk weinig aandacht aan reviews van gebruikers op de website van de verkoper zelf en wees op je hoede voor ‘fake’ reviews all over the web.

In de secties gezondheid en veiligheid vind je een hele reeks artikels die te maken hebben met onderzoeken die de samenstelling van e-liquids onderzochten. Het valt wel eens voor dat er testresultaten opduiken van generische e-liquids van Chinese oorsprong waarin toxische en kankerverwekkende stoffen werden aangetroffen. De belangrijkste Amerikaanse en Europese e-sigaret producenten laten tegenwoordig hun liquids door externe labo’s testen.

Voor bijna elke producent van elektronische sigaretten die daarnaast ook e-liquids aanbiedt, geldt de regel dat e-liquids geïmporteerd worden vanuit China. De belangrijkste uitzonderingen zijn Apollo E-cigs, Volcano en Blu, die USA-made e-liquids aanbieden. Het is niet zo dat Chinese e-liquid per definitie slecht is, maar hou er rekening mee dat de goederen die van ginds komen niet altijd 100% koosjer zijn.

Elke webshop die niet expliciet aangeeft dat liquids van Amerikaanse of Europese oorsprong zijn, verkoopt in principe Chinese e-liquids. En ook al wordt het vermeld… is daar enig bewijs van terug te vinden? Voorzichtig dus, want de webshopjes die e-liquids aanbieden schieten als paddenstoelen uit de grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+