Home / Advanced E-Sigaret / E-Liquid steeping: haal meer uit je e-liquid
E-liquid steeping: rijpen voor betere smaak

E-Liquid steeping: haal meer uit je e-liquid

Dat goede wijn moet rijpen, klinkt je waarschijnlijk wel bekend in de oren. Net zoals wijn hebben goede en complexe e-liquids er baat bij ze te laten rijpen zodat alle componenten met elkaar in balans komen. Het rijpen zorgt ervoor dat de diepste smaken van de liquid naar boven worden gebracht en dat de smaak van de e-liquid uitgebalanceerd wordt.

Wat gebeurt er tijdens het steeping proces?

Steeping is het proces waarbij de afzonderlijke componenten van de e-liquid (PG of VG, water, nicotine en smaakstoffen) zuurstof gaan absorberen en tegelijkertijd met elkaar gaan binden. Deze oxidatie verandert het uiterlijk van de liquid en de chemische samenstelling van de ingrediënten. Het resultaat is een meer uitgebalanceerde vloeistof waarvan de diepe smaak meer tot hun recht komen.

Welke e-liquid kan je steepen?

Eigenlijk kan je zowat alle liquids steepen en het mooie van het verhaal is dat ze er bijna altijd beter op worden.

Over het algemeen geldt dat vers gemaakte e-juices met diepe en complexe smaken het meeste baat ondervinden van steeping. Je zal bijvoorbeeld snel merken dat custom blends van tabak zeer onderhevig aan veranderingen (verbeteringen) zijn dankzij het steeping proces.

Niemand kan niet ontkennen dat de smaak van een premium e-liquid die een paar dagen gerijpt heeft enorm verschillend is. Steepen die handel dus!

Dat neemt niet weg dat kant en klare liquids – zeg maar de fabrieksliquids – niet kunnen gesteept worden. Tussen productie en consumptie heeft de liquid tijd om te rijpen en bovendien hebben de meeste producenten al een of andere steeping methode in hun productieproces geïntegreerd om de kwaliteit van hun eindproduct te optimaliseren. Toch zal je ook bij deze liquids goede resultaten bekomen, zeker wanneer de productiedatum niet ver in het verleden ligt.

Hoe e-liquid steepen?

Er zijn tal van methoden voorhanden om e-liquid te steepen. Meestal heeft het te maken met opwarming van de liquids en/of langdurige blootstelling aan lucht.

Veel dampers experimenteren met verschillende processen om te achterhalen welke methode voor hen de beste resultaten oplevert voor hun favoriete sapjes.

Voor sommige methoden moet je haast niets doen (gewoon wachten) , voor anderen moet je zelfs investeren in de juiste apparatuur. Uit eigen ervaring durven we stellen dat de diverse methoden weinig verschillen in eindresultaat. Het grootste verschil heeft te maken met de tijd waarbinnen een liquid “rijpt”.
Een overzicht van vaak gebruikte methoden, die overigens goed te combineren zijn:

laten ademen & schudden voor gebruik

De meest gebruikte, de eenvoudigste en ook de wijze waarop wij onze e-liquids steepen, is ze laten ademen: een paar dagen contact gunnen met lucht. We kunnen hier nog veel woorden aan vuil maken, maar dit werkt perfect. Hieronder hoe wij het doen. Je kan dit naar believen finetunen en afstemmen op je eigen voorkeuren.

 • Neem een nieuw flesje liquid, haal er de plastic folie vanaf en verwijder het schroefdopje zodat de liquid in contact kan komen met lucht.
 • Berg het flesje op. Heel belangrijk: zorg voor een donkere, droge en koele ruimte. Met koel bedoelen we niet de frigo. Kamertemperatuur of zowat alles tussen 15 en 20°C is perfect. Met donker bedoelen we vooral afgeschermd van zonlicht. Hoe donkerder hoe beter. Zorg er bovendien voor dat uw partner, kinderen of andere huisdieren (grapje) het goedje niet leegslurpen, de dop is er immers af! Het valt allemaal best wel mee. Het is niet de bedoeling dat je een liquidkelder gaat bouwen.
 • De tijd vliegt. Een dag later ga je (vergezeld van de schroefdop) terug naar je liquid en je schudt het hele boeltje goed door mekaar tot je arm er lam van wordt. Nee, even serieus, een paar minuten schudden volstaat. Daarna haal je de dop er weer af.
 • Optioneel kan je voorzichtig met duim en wijsvinger het flesje een paar keer dichtknijpen, nét totdat de liquid de bovenkant van het flesje bereikt (laat het er niet uitspuiten). Zo zuigt de liquid fles verse lucht aan.
 • Berg het flesje opnieuw op. Zelfde locatie.
 • Laat het flesje weer een dag staan, schroefdop er terug op, goed schudden en gesteept is je liquid.

Je kan dit proces doorzetten tot het voor jou optimale resultaat werd bereikt. Dat kan letterlijk weken duren. Wat ik een perfect gesteepte liquid vind, vind jij daarom nog niet de perfecte liquid. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeuren. Het is een goed idee nu en dan tijdens het proces de liquid te testen, dan kan je het gemakkelijkst achterhalen wanneer je liquid het perfecte smaakprofiel bereikt heeft.

In een warm waterbad onderdompelen

Je kan je e-liquid ook rijpen (of het rijpingsproces versnellen) door de flesjes in een bakje met warm water te zetten. Dankzij dit proces maak je het de verschillende componenten van de liquid eenvoudiger om zich te vermengen. Het is belangrijk dat je hier geen super heet en zeker geen kokend water voor gebruikt, daar is nicotine immers niet dol op. Ideaal zou zijn ergens tussen 42 en 45°C. Dat is het heetste wat er bij ons thuis uit de kraan komt. Het is ook geen slecht idee om glazen flesjes te gebruiken al is het geen must zolang je het plastic niet smelt door te hoge temperaturen.

 • Neem een of meerdere nieuwe flesjes liquid, haal er de plastic folie vanaf en verwijder het schroefdopje zodat de liquid in contact kan komen met lucht.
 • Zet de flesjes rechtop in een bakje dat gevuld is met op temperatuur gebracht water, zodat ze ongeveer tot halfweg ondergedompeld zijn.
 • Laat de flesjes staan tot het water is afgekoeld tot kamertemperatuur.
 • Doe de schroefdoppen er terug op en schudt goed gedurende één of twee minuten.
 • Je kan dit proces desgewenst een paar keer herhalen, maar het hoeft niet.
 • Laat de gesloten flesjes een paar dagen rusten. Berg ze op kamertemperatuur op in een donkere ruimte tot ze klaar zijn om geconsumeerd te worden. Of laat ze daar staan tot je ze nodig hebt.

Je kan het “waterbad” en het “laten ademen” perfect op elkaar laten opvolgen. Het versnelt het proces, handig voor liquids die een lange rijpingstijd vragen.

De boel forceren

De bovenstaande methoden zijn voor iedereen toegankelijk en je kan er haast niets verkeerds mee doen. Ben je van het type “kleine chemicus in huis” of “mega ongeduldig” dan zijn er nog een hele resem methoden die je kan toepassen om heel het rijpingsproces in een stroomversnelling te brengen. In de dampwereld zitten een heleboel inventieve creatieve geesten; hierbij een kort overzicht van wat er zoal toegepast wordt:

 • In de droger: plaats een liquid flesje in een paar opgevouwen sokken en laat uw droger er 15 minuten op los. (draaibewegingen en temperatuurverhoging doen hun ding)
 • De rijstmethode: doe rijst in een kom in de microgolfoven, warm de rijst op. De rijst moet warm zijn, maar niet dat je er je huid mee verbrand. Dompel de flesjes onder in de rijst en laat deze afkoelen. (warmte doet zijn werk)
 • In de ultrasoon reiniger: leg de dichtgeschroefde flesjes in het (warm) water van een ultrasoon reiniger en laat die 30 minuten tot een halve dag zijn ding doen. (snelle trillingen doen hun ding)
 • In de microgolfoven
 • In de crock-pot

Welke methode je ook gebruikt, laat de schroefdop er steeds af wanneer de liquids terug afkoelen.

 Te onthouden

Als je vindt dat een nieuwe e-liquid of een vroegere favoriet van je niet de smaak hebben die jij verwachtte, dan is het een goed idee om de liquid te steepen. Het basisproces is uiterst simpel, maar als je niet wil wachten zijn er andere methoden voorhanden die het proces kunnen versnellen. Steepen kan daadwerkelijk je e-liquids een andere toets geven en het echte potentiëel van je juice ontsluieren.

4 reacties

 1. steepen in een warm water bad zonder dop is slecht!! heb het geprobeerd je aroma vervliegt heel gauw! geen aanrader dus!! vraag me af waarom dit aangeraden word? en uit eigen ervaring is duidelijk het aroma zo vervliegt en je liquid verpest….

 2. Geduld is een mooie zaak…

 3. precies per 24 uur maximaal 15 minuten de dop eraf,
  we willen allemaal dat de Aroma in de Ejuice blijft, en er niet uit vliegt :P.

 4. Ik gebruik Een yougurt maker dat is eigenlijk een verwarmings toestel dat constant rond de 40 a 43 graden verwarmt ! Ik schud eerst men pg/vg luiquid en ook men aroma’s smaakjes en dan meng ik ze naar believen en dan schud ik ze paar minuten goed en gaan ze gesloten voor een nachtje in de warme yougurt maker haal ze eruit en open ze en laat ze ademen en zo afkoelen dan sluit ik de flesjes weer en schud ze weer minuten lang en dan weer een nachtje in de yougurt maker en hetzelfde proces een paar keer en zo bereik ik wat voor mij een goede lekker smakende dampluiquid is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+