Home / Gezondheid en Veiligheid / E-sigaret damp bevat minder vluchtige organische stoffen dan adem niet-roker.
E-sigaret damp bevat weinig VOS

E-sigaret damp bevat minder vluchtige organische stoffen dan adem niet-roker.

Onderzoekers van de Spaanse Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek) hebben de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen aanwezig in lucht binnenshuis, normaal uitgeblazen adem, sigarettenrook, uitgeademde rook, e-sigarettendamp en uitgeademde e-sigarettendamp met elkaar vergeleken.

Voor alle duidelijkheid, vluchtige organische stoffen is de verzamelnaam voor een groep koolwaterstoffen die snel verdampen. (meer info op wikipedia). De lijst van vluchtige organische stoffen (afgekort VOS) is behoorlijk lang. Van sommige van de stoffen is bekend dat ze bij een verhoogde blootstelling toxisch en dus schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan formaldehyde. Dit geldt echter niet voor alle stoffen uit de groep. Veel VOS zijn van natuurlijke oorsprong. Terpeen bijvoorbeeld is een stof die naaldbomen afgeven (en ze zo goed doen ruiken).

De Spaanse studie levert wel bijzondere resultaten op. Ze toont aan dat lucht binnenshuis (36) en “normale” adem (42) meer VOS bevatten dan e-sigaret damp (25). Nog opvallend was de aanwezigheid van Isopreen in gewone adem maar niet in e-sigaret damp. (Isopreen staat in de States op de lijst van kankerverwekkende stoffen). De studie drukt ook op het feit dat er geen aldehyden werden aangetroffen in uitgeademde e-sigarettendamp.

De onderzoekers stellen dat uitgeademde e-sigarettendamp VOS bevatten, maar dat de overgrote meerderheid daarvan door je eigen lichaam worden aangemaakt en slechts enkelen afkomstig zijn van de elektronische sigaret. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat er in hetgeen een damper uitblaast minder vluchtige organische stoffen bevat dan de adem van een niet-roker.

Volgens de in het dampmilieu bekende Dr. Farsalinos zijn er thans een aantal methodologische problemen met het onderzoek . Zo moesten deelnemers hun adem 20 seconden inhouden vooraleer (met maximum capaciteit) uit te ademen in een Bio-VOS box via een kartonnen mondstukje. Dit is niet echt representatief voor dampen. Toch acht hij de resultaten van het onderzoek niet onbelangrijk.

In alle geval, niet-rokers, maak je toch maar niet té druk wanneer er iemand in je omgeving zit te dampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+