Home / Nieuws / E-sigaret experts Hoge Gezondheidsraad kregen geld van de concurrentie

E-sigaret experts Hoge Gezondheidsraad kregen geld van de concurrentie

Het Franse magazine Marianne, waarvan ook een Belgische versie bestaat voor onze Waalse vrienden, pakt uit met onthutsend nieuws over de samenstelling van de experts van de Hoge Gezondheidsraad die onlangs nog aan Minister  van Volksgezondheid Laurette Onkelinx het advies gaf om de verkoop van elektronische sigaretten enkel via apothekers te laten verkopen. De Hoge Gezondheidsraad was bovendien uiterst kritisch voor de e-sigaret als middel om te stoppen met roken.

Volgens het magazine werden twee van de zes experts betaald door farmabedrijven die nicotinevervangers zoals Champix of Nicorette commercialiseren. Een derde expert zou een voormalig consultant van tabaksgigant Philip Morris zijn.

Banden met farma

Het gaat om Dr. Vincent Lustygier van het universitaire Brugman ziekenhuis. Hij  werkte in 2011 voor het farmabedrijf Janssen, dat het bekende Nicorette  productgamma commercialiseert. In 2010 en 2011 werkte hij voor Eli Lilly, een farmabedrijf dat medicatie op de markt brengt om longkanker te behandelen. Volgens een Franse tabaksexpert zijn deze medicijnen 50 keer winstgevender dan gelijk welk anti-tabaksmiddel.

Zowel Janssen als Eli Lilly zijn dus absoluut niet gebaat met de opmars van de elektronische sigaret.

Ook Dr Kristiaan Nackaerts, pneumoloog aan de KUL heeft banden met de farmaindustrie. Sinds 2006 doet hij in opdracht van Pfizer onderzoeken in verband met Varenciline – de werkzame stof in Champix, meteen ook het duurste middel om te stoppen met roken. In 2008-2009 was hij  bovendien verantwoordelijk voor een studie over Champix, gefinancierd door Pfizer en tussen 2010 en 2012 coördineerde hij een klinische studie over dit medicijn, eveneens gesponsord door Pfizer.

Daarnaast coördineerde Dr Nackaerts tussen 2006 en 2008 in opdracht van Sanofi-Aventis een studie over dianicline, een ander tabaksubstituut.  Sinds 2006 deed Nackaerts ook drie onderzoeken voor medicatie tegen longkanker in opdracht van de Amerikaanse gigant Eli Lilly.

Een derde expert, Michel Fondu deed tussen 1984 en 1988 legal research voor Philip Morris dat zijn onderzoekscentrum financierde. Research dat volgens een intern document van de sigarettenfabrikant ‘vitaal was voor het financiële succes van de onderneming’. Ondanks zijn relatie met Philip Morris is Fondu al van sinds 1977 ononderbroken lid van de Hoge Gezondheidsraad.

Ondanks alles

In een reactie aan Marianne Magazine heeft Sandrine Everaert, Quality Manager bij de Hoge Gezondheidsraad, laten weten dat er geen sprake is van een belangenconflict. Een toch wel opmerkelijke visie – rekening houdend met bovenstaande beweringen.

Wij gaan voorzichtig zijn in onze uitspraken en laten de conclusies voorlopig over aan Marianne, maar de fameuze uitdrukking ‘waar rook is, is vuur’ is in deze materie denkelijk vrij toepasselijk.

Hieronder vindt u de embedded code met de documenten waarop Marianne zich baseert.

Bron: Marianne Belgique 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+