Home / Goed om te weten / E-sigaret genotsmiddel of geneesmiddel?
Elektronische Sigaret: Genotsmiddel of Geneesmiddel?

E-sigaret genotsmiddel of geneesmiddel?

Als je het aan een e-roker vraagt zal hij/zij je een klaar, duidelijk en (bijna wetenschappelijk) onderbouwd antwoord op deze vraag kunnen formuleren. In de praktijk is het helaas een heel ander verhaal. De chaos lijkt compleet.

In Nederland is er sinds 2011 een serieuze hetze omtrent de nicotine houdende e-sigaret. Eind 2011 beslist Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) de sigaret onder de geneesmiddelenwet onder te brengen, en dus de verkoop te verbieden. In maart 2012 spant de Nederlandse e-rokersgemeenschap een kort geding aan. De rechter doet een positieve uitspraak maar de Nederlandse staat geeft niet op en gaat in hoger beroep. Eind juni wordt ook door de hogere rechter het verbod op de nicotine houdende e-sigaret verworpen. Wordt hoogstwaarschijnlijk vervolgd…

In België geen commotie rond elektronische sigaretten. Bijna in stilte wordt de nicotine houdende elektronische sigaret gecategoriseerd als medicijn. Gevolg: medicijnen, en dus ook e-sigaretten mogen in België niet in de winkelrekken.

In Duitsland een gelijkaardig verhaal als in Nederland. Daar is het Minister van Volksgezondheid Steffens die onlangs een verbod van nicotine houdende e-sigaretten afkondigde in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Saxen. Ook hier wordt na een rechtzaak het verbod verworpen. De beslissing ligt nu bij de Bondsregering maar die lijkt weinig geneigd te zijn een standpunt in te nemen en hoopt op steun vanuit Europa en een algemeen geldende regelgeving voor de hele EU.

In Frankrijk alweer een ander verhaal. Zit er minder dan 10mg nicotine in je e-sigaret dan is het een genotsmiddel. Meer dan 10mg nicotine in je puffer? Dan heb je hier te maken met een geneesmiddel. Een regeling waar iedereen zich denkelijk in kan vinden.

Degelijke argumenten om te besluiten dat een elektronische sigaret een geneesmiddel is kunnen we ons vooralsnog niet voor de geest halen. De logica is ver weg. In het land der e-rokers gaat dan ook alsmaar meer over de lippen dat de accijnzen en de machtige farmacie -en tabakslobby de belangrijkste redenen zijn om de vrije verkoop van nicotine houdende elektronische sigaretten te verbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+