Home / Nieuws / E-sigaret is volgens ENVI een geneesmiddel

E-sigaret is volgens ENVI een geneesmiddel

Gisteren werd door ENVI (Environment, Public Health & Food Safety) – het commité dat verantwoordelijk is voor de nieuwe EU tabaksrichtlijn – een stemming gehouden met betrekking tot de toekomst van de elektronische sigaret.

Het commité stemde om een amendement aan de tabaksrichtlijn toe te voegen dat elektronische sigaretten in de EU zou classificeren als medisch product. (45 stemmen voor, 25 stemmen tegen).

Dit nieuws raakt bekend via Liberaal Democraat Chris Davies, één van de stemgerechtigden en bovendien aanhanger van de e-sigaret.

Het resultaat van de stemming is behoorlijk verrassend, vooral omdat JURI – een ander commité van de EU (Juridische Zaken) – eerder positief advies gaf omtrent deze materie.

Deze stemming is nog niet definitief. Gezien amendement 57 de beschikbaarheid van de e-sigaret bedreigt zal er in de tussentijd alles worden aan gedaan om te verhinderen dat dit ‘as such’ in de wetteksten zal opgenomen worden. Er blijft tijd tot ongeveer half september om campagne te voeren om de slag vooralsnog thuis te halen. Het is immers op 10 of 11 september dat er een definitieve stemming gebeurt in het parlement.

Niet wanhopen.

4 reacties

  1. Ben een beginnende E roker dus niet echt op de hoogte van deze materie, maar wat betekent dit besluit concreet? Dat een E sigaret niet meer vrij in de handel verkrijgbaar is straks? Ik wil niet pessimistisch zijn, maar ik zie dit besluit (ook al is het nog niet definitief) niet meer teruggedraaid worden door dat vermaledijde Brussel!

    • Concreet komt het erop neer dat de elektronische sigaret met nicotine niet meer vrij in de handel verkrijgbaar zal zijn. Het product wordt wettelijk bestempeld als geneesmiddel, maar het is niet gekwalificeerd als geneesmiddel.

  2. Wat gaat er precies gebeuren als de E-sigaret als geneesmiddel gezien gaat worden? Kan deze dan niet meer via websites in Nederland/Belgie besteld worden?
    Kan het dan nog wel via websites van bedrijven de niet in de EG geregistreerd staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+