Home / Nieuws / E-sigaret nieuws van de voorbije week : onze opinie
E-Sigaret: Opinie

E-sigaret nieuws van de voorbije week : onze opinie

Belastingen op elektronische sigaretten in Duitsland

In een interview met de krant Stuttgarter Nachrichten wist Marlene Mortler (drugscommissaris van de Duitse regering) te vertellen dat Duitsland een belasting op elektronische sigaretten wenst in te voeren.  De belasting moet zo hoog worden als degene die van toepassing is op gewone sigaretten.

Motler is uiterst kritisch voor de e-sigaret en vindt het niet kunnen dat de consumenten niet weten wat er precies in de filter van hun elektronische sigaret zit. Daarom wil ze dat overal waar een rookverbod geldt, ook de e-sigaret verboden wordt.

Onze opinie:

Als Marlene zich wat beter had voorbereid dan had de boodschap die ze de wereld wilde insturen: “Wij willen de consumenten van elektronische sigaretten beschermen”, wellicht op wat meer bijval kunnen rekenen. Niet van de e-sigaret community, maar wel van Jan Modaal die alles klakkeloos aanneemt. Om te beginnen, in een elektronische sigaretten zitten geen filters mevrouw Mortler. Van een drugscommissaris, waarvan verwacht wordt een beleid uit te werken dat de algemene gezondheid van het volk ten goede moet komen,  zou je toch wat meer expertise mogen verwachten. Het gaat hier enkel en alleen over het spijzen van de staatskas. Geen probleem, maar geef dat dan gewoon toe en kom niet met bullshit aandraven.

De Block wint advies in over veiligheid e-sigaret

Open VLD boegbeeld Maggie De Block, Minister van Volksgezondheid  heeft de Hoge Gezondheidsraad om advies gevraagd over de elektronische sigaretten. Ze wil op korte termijn een coherent beleid uitwerken over de handel en het gebruik van de e-sigaret.

Onze opinie:

Een goed idee Maggie. Het wettelijk kader – als we hier al mogen over spreken – is sinds de introductie van elektronische sigaretten nog altijd ongewijzigd. We lopen hier duidelijk wat achter in vergelijking met de buurlanden. Maar herinner je nog het rapport waarmee diezelfde Hoge Gezondheidsraad eind 2013 uitpakte? Laten we eerlijk zijn: een regelrechte fuckup en dan nog eentje met een geurtje aan. Als je echt de juiste beslissingen wilt nemen en uw populariteit bij het grote publiek nog wat wil aanscherpen, neem dan eens contact op met ons. Wij kunnen je immers haarfijn uitleggen hoe de vork in de steel zit.

 Is de e-sigaret een toegangspoort naar het roken van tabak? 

Onderzoek onder een groep studenten in Oklahoma toont aan dat niet-rokers die een e-sigaret proberen nauwelijks overstappen naar tabak.

Onze opinie:

Dat bevestigt hetgeen we reeds wisten. Hadden die studenten niets beters te doen?

Ook getest op mensen onderzoekt mogelijkheid te stoppen met roken dankzij e-sigaret.

Frank Baeyens onderzocht voor het programma ‘Ook getest op mensen’ of stoppen met roken makkelijker is met behulp van een elektronische sigaret. Mensen die enkel op wilskracht proberen te stoppen met roken zijn slechts in 3 tot 5 % van de gevallen succesvol. Marcel van Tilt en de zijnen lieten 8 rokers 4 weken lang de e-sigaret gebruiken. Na de test bleken 3 van de 8 personen volledig gestopt met roken. Dat is een succesratio van ongeveer 37%.

Onze opinie:

Dat bevestigt hetgeen we reeds wisten. Nu ja, welke conclusies kan je trekken op basis van zo’n minuscule testgroep.  Hoe dan ook, een leuk stukje TV.

Een reactie

  1. Betty Jacquemin

    Ben op 2 juli van dit jaar overgestapt van +/- 12 sigarillos per dag naar de e-sigaret. Voel me een stuk beter en heb geen nachtelijke hoestbuien meer. Ben zeer tevreden over mijn beslissing. Geniet elke dag van mijn e-sigaret, zonder schuldgevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+