Home / Advanced E-Sigaret / Deel 9: Een clearomizer / sub ohm tank compatibel met mijn batterij
Een clearomizer of tank combatibel met mijn batterij

Deel 9: Een clearomizer / sub ohm tank compatibel met mijn batterij

Hoe vind ik de juiste clearomizer of sub ohm tank voor mijn device?

Als we alles moeten geloven wat we lezen, dan zijn het allemaal topproducten. Niets is minder waar. Veel dampers investeren in een goede batterij en besparen op het toevoersysteem, wat helemaal fout is. Een betrouwbare en goede clearomizer is zeker zo belangrijk.

Een clearomizer of tank vinden die compatibel is met je batterij. Er wordt in de vakliteratuur nogal “moeilijk” over gedaan, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Er zijn 2 aspecten waar je mee rekening moet houden. Het fysische aspect en het technische aspect.

Fysisch. De schroefdraad van je clearomizer moet compatibel zijn met die van je batterij.  Heeft je batterij een eGo schroefdraad, dan moet je clearomizer ook een eGo schroefdraad hebben. Heeft ze een 510 schroefdraad, dan moet je op zoek naar een tank met 510 schroefdraad. Heeft ze beide “threadings” dan heb je de keuze. In alle andere gevallen, bijvoorbeeld wanneer een fabrikant een bepaald type batterij uitbrengt dat  niet compatibel is met de “meest voorkomende standaarden op de markt”, zal je wellicht gebonden zijn aan een clearomizer van het hetzelfde merk als je batterij. Maak je hier niet te druk over, er bestaan adapters van en naar elk type schroefdraad.

Technisch. Dan hebben we het over de weerstand van de atomizer. Zoals we in een eerder deel van deze gids reeds aanhaalden zorgt elke combinatie van voltage (batterij) en weerstand (atomizer) voor een verschillend wattage – lees verschillende dampervaring -.

Het komt er op neer dat je een atomizer selecteert die de mogelijkheden van je batterij maximaal benut, ervoor zorgt dat er goede dampproductie mogelijk is en ook eentje die zich niet meteen opblaast bij de eerste trek aan je e-sigaret.

In het gedeelte over variabel voltage hadden we het al vaker over dampervaring.  Je kan op e-liquid een vermogen loslaten van 5w of van 50w. In beide gevallen zal er damp geproduceerd worden, maar de temperatuur van de damp, throat hit, smaak en andere kenmerken kunnen serieus verschillen.

Clearomizers

Je clearomizer moet bestand zijn tegen de vermogens en temperaturen die (kunnen) opgewekt worden in je device. Fabrikanten geven tegenwoordig nauwgezet aan binnen welk voltage of weerstandsbereik je moet blijven om oververhitting of beschadiging te vermijden.

Meestal ligt dit bereik ergens tussen 5 en 20 watt. Clearomizers worden standaard meestal geleverd met coils tussen 1.6 en 1.8 ohm. Wij adviseren hier niet te hard van af te wijken.  Het is niet altijd eenvoudig te zien met welk soort toestel je te maken hebt, maar een degelijke clearomizer is gemaakt van pyrex  glas en roestvast staal vervaardigd en heeft een vervangbare coil en wicking uit organisch katoen.

Voorbeeld: Voor  de Aspire Nautilus Mini clearomizer zijn er coils beschikbaar van 1.6ohm en 1.8ohm

  • 1.6ohm bereik: 3.0-4.2v (5.63-11.03w)
  • 1.8ohm bereik: 4.2-5.0v (9.80-13.89w)

Je moet dit toestel dus niet gebruiken bij een box mod die je instelt op 80 watt, om het maar extreem te stellen.
Clearomizers kan je  best gebruiken met een batterij die een vast voltage aflevert of  een eGo style batterij met variabel voltage (tot 4.8v ofzo).

Entry level Clearomizers

Indien je deze gegevens niet vindt of je beschikt over een entry level import van weet ik veel waar toestel, doe dan beroep op onderstaande tabel:

Voor entry level clearomzers geldt algemeen dat er voldoende verhitting van de e-liquid is vanaf een vermogen van 5 à 6w.  Vanaf 8.5w heb je de kans dat bepaalde e-liquids gaan verbranden. Drijf je het wattage op tot boven 10w dan loop je het risico de heating coil te beschadigen. Je moet er bij deze (vaak plastic) tanks mee  rekening houden dat de weerstand van je coil en het voltage van de batterij een vermogen ontwikkelt dat binnen dit bereik valt.

Dit type clearomizer kan je dan ook best gebruiken met een batterij die een vast voltage aflevert of  een eGo style batterij met variabel voltage (tot 4.8v ofzo).

Let wel, Niet alle e-liquids zijn onderhevig aan die risico’s bij wattages hoger dan 8.5w. Tegenwoordig worden er ook e-liquids ontwikkeld die aan sterkere verhitting kunnen blootgesteld worden.

Klik op onderstaande tabel voor een volledige versie. De tabel geeft aan welk wattage gegenereerd wordt bij elke voltage/weerstand combinatie.

voltage-weerstand-wattage-elektronische-sigaret-small

Als je een batterij hebt met een voltage van 3.7v, heb je niets aan een atomizer met een weerstand van 5 Ω want dan wordt er geen damp geproduceerd. Heb je een batterij met variabel voltage, dan heb je minder aan een atomizer van 1.8 Ω, omdat je je batterij slechts efficiënt in de range tussen 3.0v en 4.2v kan gebruiken. Je bent dan beter af met een 1.6 Ω coil.  Heb je een standaard eGo batterij die ook op 3.7v draait, dan heb je niets aan een atomizer met 1.5 Ω, want die gaat veel te warm lopen en je beschadigt vrijwel zeker je coil.

De tabel geeft ook duidelijk de uitgebreide mogelijkheden van variabel voltage batterijen weer. Stel je hebt een batterij die je kan instellen tussen 3.2 en 4.8v waarop je een atomizer van 1.8Ω  bevestigt. Dan kan je in je zoektocht naar je ‘sweet spot’ deze vermogens genereren:

Wattage bereik elektronische sigaret variabel voltage

Bij een standaard eGo kan je bijvoorbeeld in combinatie met 3.2 ohm coil, dit en slechts dit vermogen genereren:

Wattagebereik eGo elektronische sigaret met vast voltage

Onderstaande tabel zet de aanbevolen combinaties tussen de hierboven besproken batterijen en coils op een rijtje.

De aanbevolen weerstand per batterij Type

Sub Ohm Tanks

Sub Ohm Tanks gaan meestal hand in hand met MODS of Advanced Personal Vaporizers die zeer hoge wattages (laten we zeggen meer dan 20W) kunnen afleveren. Je kan ze makkelijk herkennen omdat ze haast overal simpelweg worden geadverteerd als ” Sub Ohm Tanks “.

Zoals reeds elders vermeld, sub ohm betekent minder dan 1 Ohm. Zo’n coil is behoorlijk veeleisend voor de batterij. Het belangrijkste waar je mee rekening moet houden bij de samenstelling van je configuratie is de stroomsterkte (uitgedrukt in A) die je batterij continu kan afleveren. Dit is vooral belangrijk bij coils kleiner dan 0.5 ohm. Zorg ervoor dat je batterij MINSTENS 20A kan afleveren (continu). Hoe lager de weerstand hoe meer stroomsterkte je moet kunnen afleveren. Wij kiezen altijd voor 35A batterijen.

Het is geen geheim dat wanneer e-liquids aan te hoge temperaturen verhit worden, schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Zo is bijvoorbeeld geweten  dat er bij VG bij temperaturen boven 280°C. acroleïne vrijkomt. PG breekt af vanaf 165°C. Bovendien zijn er zoveel smaakstoffen waarvan nauwelijks geweten hoe ze reageren onder extreme temperaturen. Een ideaal scenario zou zijn dat je voor elke configuratie zou kunnen opzoeken welke temperaturen er opgewekt worden. Fabrikanten van liquids zouden kunnen aangeven tot welke temperatuur hun product veilig kan gebruikt worden. Dit lijkt echter utopie.

Of dampen met een sub ohm tank 100% veilig is, is dus een andere zaak. Het is niet onwaarschijnlijk dat de extreme verhitting van de e-liquids in een Sub Ohm clearomizer gepaard gaat met de creatie van toxische stoffen.  Er zijn in dit opzicht nog een heleboel zaken die moeten uitgeklaard worden via gedegen onderzoek. die Als je op veilig wil spelen, sub-ohm je best met een toestel dat temperatuurcontrole ondersteunt.

Belangrijke nota voor dual, triple en quad coil tanks.

Een dual coil bevat twee coils met dezelde weerstand. De coils zijn parallel geschakeld, wat inhoudt dat de totale weerstand van de clearomizer de helft van de weerstand van elke coil is. Een dual coil met twee coils van elk 3 Ω clearomizer heeft een totale weerstand van 1.5  Ω (en niet 6 Ω zoals veel mensen denken). Ben je toe aan het vervangen van je coils in een dual coil clearomizer hou dan hier rekening mee.

Hierbij de formule om de weerstand te berekenen:

Dual coil: R = 1/{(1/R1)+(1/R2)}
(komt neer op de helft van de waarde van elke coil (gezien ze gelijke weerstand hebben.))

Triple coil: R = 1/{(1/R1)+(1/R2) +(1/R3)}
(komt neer op een derde van de waarde van elke coil (gezien ze gelijke weerstand hebben))

In het voorlopig laatste en misschien wel interessantste deel van deze gids leggen we uit waar je moet op letten als je een clearomizer of sub ohm tank koopt.

2 reacties

  1. Beste over dual coils. Indien dual coil zegt 1,5ohm steken er hier dan 2 van 3ohm in? Moet dan in de tabel de waarde van 3ohm gevolgd worden voor ‘veilige damp’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+