Home / Nieuws / Eén op vijf stopt definitief met roken dankzij elektronische sigaret
Onderzoek Elektronische Sigaret KU Leuven

Eén op vijf stopt definitief met roken dankzij elektronische sigaret

Eindelijk ook eens in België wat onderzoek naar de elektronische sigaret als middel om te stoppen met roken. Uit een experiment van de KU Leuven blijkt immers dat de elektronische sigaret met nicotine een uiterst succesvol alternatief is om minder te roken of helemaal te stoppen.

Na het experiment, waarbij 48 proefpersonen gedurende 8 maanden enkel elektronische sigaretten mochten roken, onthield 21% van de rokers zich volledig van het roken. Ook bij proefpersonen die niet volledig gestopt waren, ging het tabaksgebruik er significant op achteruit. In totaal nam het aantal gerookte tabakssigaretten met ongeveer 60% af. Vooral omdat de proefpersonen een groep rokers betrof die niet eens van plan waren te stoppen met roken slaan deze resultaten in als een bom.

Het zijn ook verbluffende cijfers als je ze vergelijkt met die van rokers die louter op eigen houtje proberen te stoppen. Daarvan slaagt immers maar 3 tot 5 procent erin om na hun stoppoging meer dan 6 tot 12 maanden rookvrij te blijven. Ook de slaagkansen van rokers die gebruik maken van de traditionele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers (medicatie, patches, kauwgom, …) zijn beduidend lager. Gemiddeld slaagt 10% van de rokers die op zulke methodes beroep doen, erin rookvrij te blijven.

Mede door de positieve resultaten pleiten de onderzoekers dan ook voor een toelating van de e-sigaret met nicotine op de Belgische markt – iets wat vandaag nog steeds niet het geval is.

“Het is heel inconsequent dat je naar een dagbladhandelaar, supermarkt of tankstation kan gaan om een pakje zeer ongezonde tabakssigaretten te kopen en dat een alternatief dat levens kan redden, niet vrij te koop is in ons land.” aldus Dinska van Gucht van de Eenheid Leerpsychologie en Experimentele Psychopathologie aan de KU Leuven.

5 reacties

 1. Cornelis- François

  ik heb me een elektronische sigaret aangeschaft met het doel te stoppen met roken , en moet toegeven dat het me zeer goed bevalt , ik hoop er van af te zijn binnen enkele maanden , maar moet wel zeggen dat dit de eerste keer is dat het me een goed gevoel geeft .

 2. ik kocht me twee weken geleden een elektronische sigaret, en na amper vier dagen rookte ik geen gewone sigaretten meer. dit is veel gezelliger, en het stinkt niet. nu heb ik ook helemaal geen behoefte meer aan gewone sigaretten, maar toen ik in t begin de drang voelde opkomen om n gewone sigaret te nemen, nam ik een ‘pufje’ van mijn e sigaret, telde in mezelf tot twintig en weg was de zin in tabak. ik ben in elk geval een grote fan geworden en zou t iedereen aanraden. mijn advies is wel, neem geen e sigaret in de vorm van een gewone sigaret. neem iets van een totaal andere vorm. dan kick je tegelijkertijd ook af van het ‘een sigaret in de hand hebben’ gevoel. Bij mij werkte het in elk geval en ik kan me alleen aansluiten bij wat mijn voorganger schrijft… het geeft een goed en bevrijdend gevoel.

 3. IK BEN BEGONNEN MET DE ELECTRONISCHE SIGARET EN BEN VAN 1 PAK PER DAG NAAR 4 SIGARETJES GEGAAN

 4. Gewoon om eens een ander smaak dan sigaretten ben ik met e sigaret beginne te dampen en nu rook ik niet meer enkel damp ik nog !

 5. Hallo, ik ben maand 50 Jaar geworden en ik heb besloten nu met de e sigaret proberen te stoppen,
  wie steunt mij om er van af te blijven mag mij altijd mailen.
  Ik rook al vanaf mijn 16 jaar en wil er nu echt vanaf.

  Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+