Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Een verbrande smaak: oorzaken en remedies
Verbrande Smaak Coils

Een verbrande smaak: oorzaken en remedies

Een verbrande smaak is een van de onaangenamere zaken waarmee een damper soms geconfronteerd wordt.

De oorzaak van deze verbrande smaak ligt aan de wicking (katoen,…) in je coil.  De wicking, die ervoor zorgt dat e-liquid uit de tank aangezogen wordt naar de weerstandsdraad, verbrandt wanneer deze tijdens het dampen uitdroogt en verhit wordt. Als dit materiaal – vaak katoen – niet volledig verzadigd is met e-liquid wanneer je van je damper inhaleert, raakt dit materiaal beschadigd en geeft dit een onaangename smaak in de mond.

Eens je coil zo’n “dry hit” aflevert, is hij aan het einde van zijn leven.

Oorzaken en remedies.

Gebrekkige priming

Een nieuwe coil die niet geprimed wordt geeft na enkele hits reeds een verbrande smaak.

Primen betekent dat je je coil voorbereidt op gebruik en het wick de tijd geeft om te verzadigen met e-liquid. Dat doe je heel eenvoudig door een kleine hoeveelheid vloeistof te druppelen op het zichtbare gedeelte van de wicking. De wicking is meestal zichtbaar via kleine gaatjes aan de zijkant van de coil (de coil holes). Wanneer je merkt dat de wick geen vloeistof meer aanzuigt stop je met druppelen. Daarna vul je je tank met e-liquid en geef je je coil de tijd om verder te verzadigen. Een goede standaard is 10 tot 15 minuten. Daarna neem je een aantal trekken zonder de vuurknop in te drukken en je nieuwe coil is klaar voor gebruik. Stel je toestel op een niet te hoog wattage en verhoog geleidelijk aan tot je sweet spot!

Kettingdampen

Kettingdampen is misschien wel de belangrijkste oorzaak van een dry hit of van een korte levensduur van je coil.
Bij kettingdampen geef je de wick onvoldoende tijd om tussen het puffen nieuwe vloeistof aan te zuigen.
Geef je coil de nodige tijd of probeer minder krachtige hits om dit fenomeen te vermijden.
Indien dit niet lukt ben je wellicht toe aan krachtiger toestel of een RDA/RTA.

Dampen op hoge wattages.

Wanneer je een een nieuwe coil installeert, controleer dan altijd wat zijn bereik is. Op elke coil staat genoteerd voor welk wattage bereik de coil geschikt is. Bv (40-80W). Het risico op een verbrande wick stijgt naarmate je het wattage verhoogt. Dampen bij hogere temperaturen zorgt er immers voor dat je e-liquid sneller verdampt wordt en de wick sneller opdroogt. Overschrijdt het aangegeven maximum wattage nooit.

Te weinig e-liquid

Veel vapers dampen hun tank leeg tot de laatste druppel. Het hoeft geen betoog wat er gebeurt als er geen of onvoldoende vloeistof uit de tank kan worden aangezogen. Probeer ervoor te zorgen dat de liquid gaten steeds in e-liquid baden.

E-liquid die je gebruikt

Liquids met een hoger VG (Plantaardig Glycerine) gehalte, hebben de neiging om “dikker” te zijn. Dat betekent dat coils het moeilijker hebben om deze vloeistoffen te absorberen. Indien je coil het moeilijk heet met dikkere vloeistoffen moet je upgraden naar een systeem met betere wicking. Deze coils hebben meestal grotere coils en coil holes, die het toelaten dat er meer vloeistof kan worden aangezogen.

Ook zoete e-liquids verkorten de levensduur van je coils. Bij het verhitten van de e-liquid karameliseert deze op je coil. Het “vuil” dat zich afzet op je coil en verhindert deze om extra vloeistof aan te zuigen. Wie zot is op zoet kijkt best uit naar een Rebuildable Atomizer.

Buitentemperatuur

Naarmate het kouder wordt gaat je e-liquid stollen en zodoende moeilijker te absorberen zijn. Vermijd extreme weersomstandigheden. Bij te koud weer heb je een moeilijke wicking, bij te warm heb je kans op lekkage.

Instellingen van je systeem

Zorg ervoor dat je controller is ingesteld voor de coils die je gebruikt. Gebruik je Kanthal of Nichrome coils, dan kan je enkel in wattage mode dampen. Om in temperatuur mode te dampen heb je Ni (nikkel), SS (Stainless Steel) of Ti (Titanium) coils nodig. Indien je toestel uitgerust is met TC-mode, zorg er dan voor dat deze is ingesteld voor het materiaal coil dat je gebruikt.

Een andere remedie

Om dry hits te vermijden en de levensduur van je coil te verlengen is er uiteraard nog een andere remedie: Temperatuurdampen. Hierbij geef zelf aan wat de maximum temperatuur van je coil mag zijn. Bovendien ligt het vermijden van dry hits aan de basis van de ontwikkeling van dampen in temperatuur mode. Meer hierover vind je in de betreffende sectie op deze site.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+