Home / Gezondheid en Veiligheid / De e-sigaret en uw gezondheid : Inleiding
Gezondheid en veiligheid van de Elektronische Sigaret

De e-sigaret en uw gezondheid : Inleiding

Iedereen heeft zo zijn persoonlijke reden waarom hij/zij gedeeltelijk of helemaal overschakelt naar electronische sigaretten.

In de sectie voordelen vind je ongetwijfeld een aantal dingen terug die bij vele e-rokers de doorslag hebben gegeven.

Gezondheid & Veiligheid

Een niet onbelangrijk percentage van de e-rokers is vooral gefocust op het gezondheidsaspect. Zij zoeken via de electronische sigaret een alternatief om toch te roken, maar hart -en vaatziektes, longaandoeningen en kankers die geassocieerd worden met roken te ontlopen.

In principe bestaat een e-sigaret uit zuiver water, propylene glycol of vegetable glycerine, smaak additieven en nicotine. Nota: er zijn ook e-sigaretten te verkrijgen zonder nicotine.

De enige term die je misschien niet bekend in de oren klinkt is “propylene glycol”. Dit is een soort vochtdrager die bijvoorbeeld ook gebruikt wordt voor het maken van cakes. De FDA (Food & Drug Administration) geeft dan ook officieel aan dat deze stof ongevaarlijk is.

Van water weten we wat het is, en van een muffin is nog nooit iemand gestorven. Natuurlijk is één van de ingrediënten ook nicotine. Op zich is niet aangetoond dat nicotine een kankerverwekkende stof is, maar het heeft wel een aantal werkingen die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Hoe je het ook draait of keert, nicotine is een verslavende stof.

Wat belangrijk is, is dat er geen teer, koolstofmonoxide of duizenden andere toxische stoffen aanwezig zijn, die wel in gewone sigaretten aanwezig zijn.

Naast dit (belangrijkste) gegeven zijn er nog een aantal andere aspecten die de gezondheid van de roker aanbelangen.

De positieve invloed op het lichaam van electronisch roken in vergelijking met gewoon (analoog) roken is niet wetenschappelijk bewezen. Wel kan er gesteld worden dat  er een betere zuurstoftoevoer is, hetgeen de  bloedsomloop stimuleert.  Een betere doorbloeding brengt tal van positieve effecten met zich mee.  Gebruikers die overgeschakeld zijn stellen veelal het volgende vast:

  • Betere algemene conditie, meer uithoudingsvermogen
  • Gezondere en mooiere huid
  • Glanzender en gezonder haar
  • Stralender gebit (geen teeraanslag meer)
  • Verbeterde smaak
  • Verbeterde reuk

Lees ook de bijsluiter

Zoals reeds eerder aangehaald is Propyleen Glycol één van de ingrediënten van de liquid die je in een elektronische sigaret terugvindt. Zoals sommige mensen lactose-intolerant zijn, zijn er ook mensen die een allergische reactie tonen op Propyleen Glycol. In dat geval kunnen huidklachten of klachten aan de luchtwegen zich manifesteren. Geen reden tot paniek echter, want ben je allergisch voor Propyleen Glycol, dan kan je overschakelen op liquid op basis van Vegetable Glycerine.

Dit plantaardig alternatief heeft dezelfde eigenschappen als Propyleen Glycol.  Je zal zeggen, waarom is dan elke liquid niet op basis van Vegetable Glycerine? Eerst en vooral geeft VG minder smaak af. Bovendien is het gebruik ervan niet ongevaarlijk. Wanneer deze stof te hoog verhit wordt  komt de stof acroleïne vrij. Deze stof zit ook en tabaksrook en is kankerverwekkend.

Wanneer wordt je liquid nu te hoog verhit? Zoals we in het gedeelte atomizers reeds aanhaalden heeft dit te maken met de weerstand van de atomizer. Een lagere weerstand zorgt voor meer hitte en damp. Bij een normale atomizer (met normale weerstand) is er dus geen enkel probleem, maar kies je voor een oplossing met een LR (low resistance / lage weerstand) atomizer, zorg dan dat dit in combinatie is met een liquid op basis van PG.

Als je in het commerciële circuit een kit aanschaft, mag je er van uitgaan dat er met dit aspect werd rekening gehouden. Echter, in het hobby circuit waar veel geëxperimenteerd wordt, – het lijkt soms wel een sport om zoveel mogelijk damp uit je sigaret te kunnen halen –  is voorzichtigheid geboden.

Sporadisch – en dit vooral bij beginnende e-rokers – kan elektronisch roken een licht branderig gevoel in de maag veroorzaken. Dit wordt veelal verholpen door minder te roken of over te schakelen op cartomizers of liquids die een lager nicotine % bevatten.

Ook klagen beginnende e-rokers soms van bloedend tandvlees en aften. Dit heeft echter niets met het elektronisch roken te maken, maar alles met het “stoppen met roken”.  Iedereen die stopt met roken en hier vatbaar voor is zal in het begin deze kwaaltjes er moeten bij nemen, ongeacht hij/zij nu volledig stopt of overschakelt op e-sigaretten.

Vanwaar dan al die commotie?

Een aantal redenen werden reeds elders op de site aangehaald:

  • tabaksindustrie is enorm invloedrijk en heeft veel macht
  • staat verdiend via hoge taksen enorm veel geld op gewone sigaretten, en niet op elektronische sigaretten

Sommige landen zijn bezweken onder de druk en foutieve informatie afkomstig uit de farmaceutische- en tabaksindustrie, waardoor de verkoop niet meer is toegelaten.

Een aantal punten die door deskundigen (terecht) worden aangehaald hebben veeleer te maken met het feit dat er weinig controle is op de productie van e-sigaretten. Er zijn reeds heel wat producenten, waardoor er momenteel een beperkt inzicht in de veiligheid van het roken e-sigaretten.

We raden dan ook ten stelligste aan om voldoende vooronderzoek te doen bij de keuze van je elektronische sigaretten.

Dit is dan ook één van de redenen waarom wij zelf voor Vapour 2 kiezen.

V2 Cigs is de énige leverancier die alle testresultaten van zijn liquids op zijn website ter beschikking stelt. Op de verpakking van de cartridges die je aankoopt staat een code. Met die code kan je een gedetailleerd rapport downloaden dat de testresultaten (testen op kankerverwekkende stoffen en andere toxische stoffen) weergeeft van de liquid die jij aan het dampen bent.

Stoppen met roken?

Elektronische sigaretten zijn vaak te verkrijgen met cartridges die een verschillende hoeveelheid nicotine bevatten. Zo kan je zelf kiezen hoeveel nicotine je wenst te consumeren. Overschakelen op lichtere cartridges is dan ook vaak een gemakkelijke manier om op den duur het nicotine gebruik af te bouwen. Sommige merken leveren dan ook sigaretten zonder nicotine. Misschien de laatste stap vooraleer je helemaal stopt?

Terwijl uit onderzoek en ook uit praktijk ervaringen is gebleken dat e-roken een ideale manier is om te stoppen met roken, mogen e-sigaret-merken NOOIT adverteren met slogans die “stoppen met roken” insinueren. Gek zal je zeggen, want Nicorette heeft toch ook zo’n spotje met een kerel die aan een of andere inhaler zit te lurken? De reden hiervoor is dat wanneer producten deze slogans adverteren zij hiervoor algemene goedkeuring moeten hebben van de FDA. We treden dan de wereld van de geneeskundige producten binnen en zoals je weet kan het 10-tallen jaren duren vooraleer een nieuw medicament erkend wordt en op de markt kan gelanceerd worden.

Feit is dat veel van de verschijnselen waarmee stoppende rokers mee geconfronteerd worden achterwege blijven bij zij die overstappen op elektronisch roken. Stoppen met roken zonder daarbij last te hebben van een onrustig, neerslachtig of depressief gevoel en tegelijkertijd geconfronteerd worden met een aantal positieve symptomen. Is een electronische sigaret dan het overwegen niet waard?

Heb je al vanalles geprobeerd dan loont het dus zeker de moeite om dit via e-sigaretten te proberen.

Google+