Home / Gezondheid en Veiligheid / Elektronische sigaret en stoppen met roken: nieuwe studie geeft verbluffende resultaten.
Studie E-sigaret en stoppen met roken

Elektronische sigaret en stoppen met roken: nieuwe studie geeft verbluffende resultaten.

Twee jaar lang hebben Italiaanse onderzoekers een studie gevoerd naar de doeltreffendheid van het gebruik van elektronische sigaretten in het dagelijkse leven.

(Voor de volledigheid: Polosa R, Morjaria JB, Caponnetto P, Campagna D, Russo C, Alamo A, Amaradio M, Fisichella A.; gelinkt aan het centrum voor tabakspreventie en de universiteit van Catania)

In juli van dit jaar werden de resultaten van hun observationele studie online gepubliceerd. In het rapport staan verbluffende resultaten.

Voor de studie werden 40 patiënten die geen intentie hadden om te stoppen met roken, voorzien van elektronische sigaretten. Maar liefst 40% (16 patiënten) waren na een periode van 2 jaar volledig rookvrij of hadden hun rookgewoonte met meer dan de helft afgebouwd.

Dat zijn opvallende cijfers, zeker gezien het gaat over een groep patiënten die helemaal geen intentie had om te stoppen met roken. De patiënten kregen bij het begin van de studie een kit met elektronische sigaretten. Daarnaast kregen zij een voorraad cartridges voor een periode van zes maanden ter beschikking voor het geval ze geïnteresseerd waren en het gebruik van e-sigaretten wensten verder te zetten. Verder werden er tijdens deze studie geen interventies gedaan: er werd voor de patiënten geen begeleiding, geen bijkomende medicatie of gelijk welke vorm van ondersteuning voorzien.

Het eindresultaat dat werd gemeten exact 2 jaar na de start van het onderzoek gaf aan dat 40% van de rokers gestopt waren met roken of hun gebruik meer dan gehalveerd hadden. Liefst 12.5% van de rokers stopten volledig, 27.5% verminderde hun gebruik van gemiddeld 24 sigaretten per dag tot slechts 4 sigaretten per dag.

Het besluit van de studie is dan ook duidelijk: Elektronische sigaretten zijn een middel om een lange termijn verandering te bewerkstelligen in het rookgedrag van rokers die niet de bedoeling hebben om te stoppen met roken.

Deze positieve resultaten geven aan dat e-sigaretten zelfs rokers kunnen helpen die niet willen stoppen of die niet in staat zijn om met de bestaande oplossingen te stoppen met roken.

Ook al is de testgroep waarop dit onderzoek werd uitgevoerd relatief klein, feit is dat het voor degenen die beweren dat elektronische sigaretten geen efficiënt middel zijn om te stoppen met roken, moeilijker en moeilijker wordt om hun standpunt te blijven verdedigen.

2 reacties

  1. Men zou beter in de pers eens benadrukken welke positieve resultaten men kan behalen met electronisch roken in plaats van steeds de “mogelijke” negatieve gevolgen te benadrukken

  2. Ik had niet direct speciaal de intentie om te stoppen met roken. Ooit wel, maar het leek een zodanig zware opdracht (na 35 jaar roken), dat het altijd maar op de lange baan geschoven werd. Ooit wel geprobeerd hoor, met nicotine-zuigtabletten, met de methode van Allen Carr, cold turkey, allemaal gefaald na max. een week. Het laatste jaar zag ik vaker en vaker mensen met zo’n damper rondlopen. Dat maakte mij nieuwsgierig. Dan ben ik op deze uitstekende informatieve site terechtgekomen. Met de info die ik hier vond een bestelling geplaatst bij een bekende Vlaamse webshop (schitterende service overigens). Resultaat ? Meer dan een maand tabakvrij ! Ik rookte 25 à 30 zware sigaretten per dag. Een week geleden nog eens een sigaret opgestoken, uit nieuwsgierigheid. Na drie trekjes uitgeduwd. Bah ! Wat een smerige smaak. Bedankt voor deze site, die mij de stap heeft helpen zetten. Ik had dit nooit durven hopen na zo lang roken. Voor mij is dampen dè verlossing en een ware revelatie. Nooit meer tabak, dat weet ik nu wel zeker. Of het voor iedereen werkt weet ik niet. Maar als het voor mij werkt, moet het alleszins voor veel, heel vele rokers werken. Bedankt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+