Home / Gezondheid en Veiligheid / Elektronische sigaret gevaarlijk? Deel 1: Kwaliteit
Voldoet je E-sigaret aan de kwaliteitseisen?

Elektronische sigaret gevaarlijk? Deel 1: Kwaliteit

Een aantal argumenten die worden aangehaald om aan te tonen dat elektronische sigaretten gevaarlijk zijn en problemen met zich kunnen meebrengen komen regelmatig ter sprake. In deze trilogie kaarten we deze argumenten één voor één aan.

STELLING 1.

Er is een groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende producten en vaak worden de producten zonder veiligheidsvoorschriften aangeleverd.

Dat klopt. Er is vandaag onvoldoende controle op zowel de productie als de kwaliteit van het eindproduct. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat er producten van inferieure kwaliteit op de markt worden aangeboden. Het gebrek aan regelgeving met betrekking tot de productie van elektronische sigaretten en e-liquids brengt een aantal risico’s met zich mee. Productie kan immers gebeuren op plaatsen waar de faciliteiten onvoldoende gemoderniseerd zijn. Zo kan onder meer niet gegarandeerd worden dat e-liquids vrij zijn van onzuiverheden.

Gelukkig zijn een aantal fabrikanten zich bewust van deze problematiek. Zij trachten zich te onderscheiden via doorgedreven zelfregulatie en hoge kwaliteitsstandaarden.

Naar de consument toe is het dan ook aanbevelenswaardig te kiezen voor een (bekend) merk met een goede reputatie. Het betekent ook dat goedkoop niet altijd de beste koop is.

Bovendien is het ten stelligste af te raden om zogenaamde “mods” aan te kopen. (let op; we spreken niet over fabriekstoestellen) Mods zijn apparaten die getuned of aangepast zijn met als doel de performatie van de producten op te drijven. Door bijvoorbeeld krachtigere batterijen te gebruiken kan er meer damp geproduceerd worden. Tegelijkertijd kan de temperatuur zo hoog oplopen dat de samenstelling van de e-liquid gewijzigd wordt en er toxische stoffen vrijkomen. Deze producten worden op het internet aangeboden als ware het elektronische sigaretten geproduceerd door een grote fabrikant.

Besluit: Mede dankzij een gebrek aan regelgeving is er een groot verschil in kwaliteit van de producten  die vandaag worden aangeboden. De massa aan merken en producten die van overal ter wereld worden aangeboden maakt het voor de consument moeilijk om een goede keuze te maken. We adviseren consumenten om zich goed te informeren vooraleer een aankoop te overwegen. Het is eveneens aangewezen om niet meteen naar het goedkoopste product te zoeken of te “shoppen” op websites die onduidelijke of weinig contact informatie vrijgeven.

Lees ook Deel 2 : Overdosering        Lees ook Deel 3 : Schadelijk         

5 reacties

  1. Helemaal mee eens, er is op dit moment te weinig controle op de kwaliteit van producten die worden aangeboden. Echter moeten we oppassen dat de goede niet onder de kwaden gaan lijden. Want er zijn wel degelijk fabrikanten en webshops die de kwaliteit waarborgen. Helaas zijn er ook heel veel die uit deze “hype” even snel een paar euro’s denken te verdienen. Volg bovenstaand advies daarom goed op en informeer voordat je overgaat tot aanschaf. Er is heel veel imitatie op de markt maar er zijn ook heel veel goede, kwalitatief hoogstaande producten te verkrijgen die voldoen aan alle Europese keurmerken.

  2. De tabakslobby doet flink haar best om alles te boycotten. Gelukkig veel tegenhangers die onafhankelijk tegengas geven tegen dit soort praktijken.

    • Prima artikel, duidelijk en heldere informatie. Ik ben zeker voor betere controle, voor zowel de webshop houder als de fabrikant. De klant heeft recht op een goed product. Zelf test ik alle producten die ik verkoop uit, uiteindelijk haalt slechts een klein deel van de producten de webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+