Home / Gezondheid en Veiligheid / Elektronische sigaret gevaarlijk? Deel 2: Overdosering
Overdosering Nicotine Met E-sigaret

Elektronische sigaret gevaarlijk? Deel 2: Overdosering

Is de elektronische sigaret werkelijk zo gevaarlijk en zijn de waarschuwingen terecht? In deel 2 van deze trilogie gaan we dieper in op dit aspect en nemen we een tweede stelling onder de loep.

STELLING 2.

Bij elektronische sigaretten die nicotine bevatten is er een risico op overdosering.

Dat klopt. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat dit ook effectief gebeurt. Tot op heden is er – ondanks de miljoenen gebruikers wereldwijd – geen enkel geval van overdosering bekend.

Wanneer een elektronische sigaret gebruikt wordt zoals aangegeven, is er geen risico op overdosering. Elke stof – ook water – is toxisch als er te veel van ingenomen wordt. Zo is dat ook bij de e-sigaret.

De LD50 of median lethal dose – dit is de dosis die fataal is in 50% van de gevallen – wordt geraamd op 10 mg voor kinderen en varieert van 30 mg voor een niet-roker tot 60 mg voor een roker.

Een standaard elektronische sigaret is voorzien van een cartridge met een inhoud van 1 ml. Er bestaan ook modellen met tankjes van 2ml.  Het nicotine gehalte in zo’n cartridge varieert van 0 tot 2.4%. Dit wil zeggen dat een cartridge van 0 tot 24mg en een tankje 0 tot 48mg nicotine bevat.

U kan op basis van deze gegevens zelf berekenen welke de risico’s zijn voor rokers – de doelgroep waarvoor elektronische sigaretten bestemd zijn. Zelfs bij volledig falen van het apparaat of de volledige inname van de nicotine is overdosering quasi ondenkbaar.

Ook al achten we de kans op problemen aan de hardware die een overdosis tot gevolg zouden hebben haast onbestaand, een indicator die de resterende hoeveelheid nicotine in de cartridge aangeeft zou een antwoord kunnen bieden om deze polemiek definitief van de baan te ruimen.

Eventueel gevaar schuilt in het onzorgvuldig omspringen met rondslingerende cartridges of navullingen in grotere verpakkingen.  Problemen kunnen ontstaan wanneer een kind een cartridge inslikt of beslag weet te leggen op een navulling e-liquid in grotere volumes.

E-liquids zijn verkrijgbaar in verschillende smaken zoals Cola, Aardbei of Vanille. Het is niet ondenkbaar dat een onwetend kind een fatale vergissing maakt en drinkt van de nicotine oplossing. Het goedje zal waarschijnlijk minder deugd doen dan een verfrissende Fristi en niet tot de bodem geledigd worden maar je weet maar nooit.

Om alle risico’s te vermijden adviseren we gebruikers te kiezen voor een merk dat cartridges levert die verzegeld zijn of navullingen met kinderbeveiliging.

Wij pleiten bovendien sowieso voor een strengere controle en eventueel verbod van e-liquids met smaken die klinken als Chocolade, Kers, Passievrucht of noem maar op… De elektronische sigaret moet zich richten naar rokers en door het aanbod van diverse smaken riskeert het product te toegankelijk te worden voor andere gebruikers, meer in het bijzonder een grote groep sterk beïnvloedbare jongeren.

Lees ook Deel 1 : Kwaliteit          Lees ook Deel 3: Schadelijk

 

4 reacties

 1. Het is natuurlijk ook zo dat je schadelijke stoffen ook al hebben ze een leuk kleurtje, geur of smaak…
  Best niet in het bereik van (je) kinderen laat rondslingeren.

  Daarop vormt e-liquid geen uitzondering of is er geen verschil met tal van andere “volwassen” doelgroep producten…

  Het is dus evenzeer de gebruiker zijn verantwoordelijkheid die hier geappeleerd dient te worden en niet zozeer het feit dat e-liquid bij foutief gebruik of bij gebruik door kinderen gevaarlijk is.

  Je aptotheek kastje bevat een legio aan zulke spullen, dus dat is misschien de aangewezen plaats om zulke zaken in te stokeren.

  Trouwens ik raad ook niet aan je nicotine kouwgom of pleisters te laten rondslingeren met kinderen in de buurt.

  Just my 2 cents,

  Soms wordt er teveel gefocust op het product en te weinig op het verstandig gebruik ervan..

  Ik ben wel mee met het feit dat we de jongeren een drempel dienen aan te bieden die het moeilijker maakt om ermee te starten, alhoewel de 0mg smaakjes voor mijn part dezelfde regels toegewezen krijgen als poppers (alcoholische dranken met fruitige smaakjes etc,..), die zijn in mijn ogen vele malen schadelijker…

 2. “Wij pleiten bovendien sowieso voor een strengere controle en eventueel verbod van e-liquids met smaken die klinken als Chocolade, Kers, Passievrucht of noem maar op…”

  Gadverdamme, maken jullie je nu ook al schuldig aan diezelfde hetze die jullie ten deel valt… Waarom nou weer een verbod. De verantwoordelijkheid moet bij de ouders liggen en houdt nou eens op met het verschuiven van die verantwoordelijkheid naar de staat. Alcohol met een lekker smaakje ook maar verbieden!? Kom op zeg

 3. kan je door morsen met de e liquid over je hand een zware nicotine vergiftiging iplopen
  of zijn de dosissen zo laag dat het onmogelijk is
  ik zit aan mijn 6e dag gestopt met roken maar vandaag toch 1x een dampdag met nicotine
  moeilijk in achattenhoeveel je dan aan nicotine moet maar ik had de 18
  ook nog gemorst dus aan mijn handen en op mijn aem
  ook nog gedampt maar voel me niet echt goed
  niet overgeven of misselijk
  maar miaak me best zorgen omdat je zoveel leest

  kun je dus een nicotinevergiftiging hebben opgelopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+