I Is de elektronische sigaret gevaarlijk? Deel 3: Schadelijk | Electronische Sigaret
Home / Gezondheid en Veiligheid / Elektronische sigaret gevaarlijk? Deel 3: Schadelijk
Is de E-sigaret Schadelijk?

Elektronische sigaret gevaarlijk? Deel 3: Schadelijk

Elektronische sigaret schadelijkIn dit laatste deel over de  waarschuwingen met betrekking tot de gevaren van de elektronische sigaret, bekijken we of overstappen van gewone sigaretten naar e-sigaretten al dan niet een positieve invloed heeft op de gezondheid van de consument.

STELLING 3.

Elektronische sigaretten kunnen even schadelijk zijn als gewone sigaretten.

Dat klopt niet. In de praktijk kunnen we vaststellen dat er bij de miljoenen consumenten die reeds meerdere jaren elektronisch roken, weinig of geen nadelige effecten optreden.  Studies over veiligheid en het toxisch karakter van de elektronische sigaret leveren unaniem positieve resultaten op, zeker wanneer de vergelijking gemaakt wordt met een gewone sigaret. Toegegeven, het is niet bewezen dat elektronische sigaretten minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten. Om dit effectief te kunnen doen zijn er bijkomende studies op lange termijn vereist. Het kan mogelijk tientallen jaren duren om eventueel nadelige effecten te kunnen blootleggen. De vraag die zich dan stelt is natuurlijk: “moeten we hierop wachten en gewoon blijven verder roken”?

Het antwoord is klaar en duidelijk NEEN!

Van gewone sigaretten is bewezen dat ze enorm schadelijk zijn voor de gezondheid. Vele ziektes die aan roken gerelateerd worden zoals kanker, longaandoeningen, hartfalen, enz… zetten dit kracht bij. De lijst van toxische, kankerverwekkende en chemische stoffen in sigaretten is gewoonweg impressionant. In een sigaret zitten meer dan 4000 chemische stoffen. Als je je hierin verder wenst te verdiepen, neem eens een kijkje op cancerresearch.co.uk

Van elektronische sigaretten is niet bewezen dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. De bijwerkingen die aan elektronisch roken gerelateerd worden zijn een droge mond en een droge keel. Het aantal stoffen dat tot dusver in e-liquids werd teruggevonden kunnen we bij wijze van spreken op onze vingers tellen.  Degenen die het KT schadelijk karakter van de e-sigaret hebben willen aantonen kwamen steeds van een kale reis terug.

Bovenstaande paragrafen bewijzen uiteraard niets, maar één ding is zeker:  Het zou ongelooflijk dom zijn om niet te kiezen voor een alternatief  dat sterke vermoedens geniet een veel betere keuze te zijn voor de gezondheid.

Dit wil niet zeggen dat we niet alert moeten blijven. Het risico bestaat altijd dat er in de liquids additieven of onzuiverheden kunnen terechtkomen die er eigenlijk niet horen in te zitten. Duidelijke kwaliteitsstandaarden voor de producenten zijn dan ook een must voor de toekomst. Een controle op de hardware zelf kan ook een stap vooruit betekenen. Vandaag wordt er door gebruikers geëxperimenteerd met verschillende batterij-verstuiver-vloeistof combinaties om betere prestaties te bekomen. Niets sluit uit dat bij niet correct gebruik de temperaturen zo hoog zouden kunnen oplopen dat er toxische – ook kankerverwekkende – stoffen ontstaan. Zulke situaties moeten vermeden worden.

De ingrediënten van de e-vloeistof . Schadelijk of niet?

Propyleen Glycol: De drager van de nicotine en smaken die moet zorgen voor een zichtbare damp. Deze stof wordt ook gebruikt in de voedingsindustrie en cosmetica. Door de World Health Organization wordt Propyleen Glycol gezien als niet-toxisch. Deze stof is dus veilig wanneer ze in contact komt met de huid, geïnjecteerd of ingeslikt wordt. Wat elektronische sigaretten betreft moet er naar de toekomst toe aangetoond worden dat deze stof ook veilig is wanneer ze wordt ingeademd.

Glycerol: Als alternatief voor Propyleen Glycol wordt door sommige fabrikanten gekozen voor Glycerol. Deze stof kan je ook terugvinden in sommige medische preparaten, maar ook in bijvoorbeeld tandpasta’s, mondwater of in de namaakrook die je in discotheken en theaters aantreft. Sommige gebruikers ervaren irritatie van de luchtwegen en/of ogen. Experimenteer niet met Glycerol door de liquids te gebruiken in combinatie met hardware die daar niet voor bestemd is. Wanneer deze stof meer verhit wordt dan bedoeld, kan acroleïne vrijkomen – een stof die ook in tabaksrook terug te vinden is en wel degelijk schadelijk is.

Nicotine: Nicotine zorgt voor een bepaalde smaak en de typische throat hit – of het gevoel in de keel dat je ook ervaart bij gewone sigaretten. Nicotine is verslavend. Of nicotine al dan niet toxisch is hangt af van de dosis en de gebruiksduur. De kans op een overdosis nicotine bespraken we reeds elders. De opname van nicotine door het lichaam  alsook de concentratie in het hart, slagaders en de hersenen is beduidend lager bij elektronisch roken. Recent onderzoek door Dr. Konstantinos Farsalinos, cardioloog aan het Onassis Surgery Center in Athene, toonde aan dat  7 minuten roken van een elektronische sigaret geen acute schadelijke effecten veroorzaakte aan de hartfunctie. Het roken van een gewone sigaret daarentegen, zorgde voor een onmiddellijke verslechtering van de hartfunctie. Een onderzoek dat in 10 universitaire centra in de Verenigde Staten en Canada werd uitgevoerd  in de jaren ’90 en waaraan 3094 personen deelnamen, toonde aan dat het gebruik van nicotine kauwgom over een periode van 5 jaar geen stijging van cardiovasculaire ziektes met zich meebracht. Het lijkt op basis van deze onderzoeken aannemelijk om te stellen dat nicotine vervangende producten geen cardiovasculaire aandoeningen in de hand werken. Tegenover dit alles staat weliswaar dat nicotine en dus ook het roken van elektronische sigaretten ten stelligste wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Smaakstoffen, Kleurstoffen en Aroma’s: Over de smaakstoffen en aroma’s die in e-vloeistoffen worden gebruikt is er (te) weinig bekend. De meeste leveranciers voorzien hun labels van ingrediënten, doch vaak onvoldoende gedetailleerd. De vermelding “smaakstoffen” is weinigzeggend. Over welke stoffen spreken we precies? Zijn het natuurlijke smaakstoffen of kunstmatige smaakstoffen?  Voornamelijk worden geur -en smaakstoffen toegevoegd die ook in de voedingsindustrie worden gebruikt. Je zou kunnen stellen dat het dan om veilige stoffen gaat maar is dat ook het geval bij oraal gebruik? Bovendien is er te weinig bekend over wat er precies gebeurt wanneer deze stoffen verhit worden. Om hier duidelijkheid in te scheppen moet er bijkomend onderzoek gevoerd worden. Op termijn moet in kaart gebracht worden wat het effect is van het inhaleren van deze smaakstoffen over een langere periode.

Onzuiverheden:  De nicotine die gebruikt wordt in e-vloeistof wordt gewonnen uit tabak. Tijdens dit proces worden er tegelijkertijd andere stoffen uit de tabak geëxtraheerd. Deze onzuiverheden waaronder bepaalde nitrosamines vind je ook terug in gewone sigaretten. Meerdere studies in diverse laboratoria hebben aangetoond dat de concentratie van deze stoffen in e-vloeistof zo minuscuul is dat ze niet gevaarlijk zijn.

Andere additieven: Vandaag kan niet gegarandeerd worden dat bepaalde producenten nog andere additieven aan de e-liquids toevoegen. Dit heeft zoals eerder vermeld alles te maken met het ontbreken van doorgedreven controle en kwaliteitsstandaarden.  For the time being kunnen we alleen maar adviseren bij eventuele aankoop te focussen op merken die een open politiek voeren aangaande de ingrediënten die de aangeboden liquids bevatten.

Conclusie: Per jaar sterven er wereldwijd zo’n 4 miljoen mensen aan de gevolgen van het roken. Afhankelijk van hoe snel u leest betekent dit dat er tijdens het lezen van deze conclusie 3 tot 6 mensen stierven ten gevolge van een ziekte te wijten aan het roken van sigaretten. Als we de balans opmaken en de pro’s en contra’s van elektronische sigaretten en gewone sigaretten tegenover elkaar afwegen dan wordt het pleit duidelijk beslecht in het voordeel van de elektronische sigaret. Elektronische sigaretten zouden wel eens vele levens kunnen redden, hopelijk moeten we geen decennia wachten vooraleer iedereen hiervan overtuigd is.

Lees ook Deel 1 : Kwaliteit          Lees ook Deel 2: Overdosering

10 reacties

 1. Beste,

  En welke merken zijn dat?
  MVG
  Jos

  For the time being kunnen we alleen maar adviseren bij eventuele aankoop te focussen op merken die een open politiek voeren aangaande de ingrediënten die de aangeboden liquids bevatten.

 2. electronische Sigaret

  Ik denk dat men meer onderoek moet doen voordat er een goede conclussie kan worden getrokken!

 3. ik en mijn man zijn na dertig jaar roken overgestapt op de e cigaret fantastisch

 4. Ik en mijn vrouw zijn nu 3 maanden bezig.ik na ruim 40 jaar zware shag en mijn na ruim 35 jaar sigaretten. super ik kan het iedereen aanraden. wij willen niet meer terug. dan merk je pas wat voor stank een gewone sigaret geeft onvoorstelbaar.

 5. Eerlijk en informatief stuk. Waren overheden en tabaksfabrikanten maar zo eerlijk en informatief! De wereld zou er een flink stuk beter uitzien.

 6. Mijn man lurkt nu de hele dag aan zijn e-sigaret.
  Alsof het een fop speen is of een soort lolly.
  Dit kan toch ook niet gezond zijn?
  Er zit toch nicotine in.
  Het lijkt wel of de e- sigaret verslavender is.
  Daarnaast rookt hij nog vijf a zes sigaretten per dag.
  Dat is wel een verbetering.
  Ben wel benieuwd naar verdere onderzoeken

 7. ben nu al 8 maand bezig met e-sigaret en heb over 2 weken een trekje gedaan aan gewone sigaret . ik heb ze onmiddellijk weggesmeten .
  ik kan die niet meer smaken , het stinkt gewoonweg.
  hier thuis wordt nog gewoon gerookt maar het zegt mij niks , ik heb een vervanger.
  en zelfs op mijn werk blijf ik er 9 uur van af

 8. Ach, de gsm en smartphone worden ook veelvuldig gebruikt, en wifi is alomtegenwoordig.
  Daar zijn de schadelijke gevolgen ook nog niet toereikend van bewezen.

  Wat vaststaat is dat de e-sigaret, zelfs al zou ze wel degelijk schadelijke stoffen bevatten, gezonder is dan bij de oude getrouwe sigaret te blijven, waarvan we allemaal nu weten dat ze zéér schadelijke stoffen bevat..

  Het gezondste alternatief is natuurlijk niets roken,….

  Maar bij gebrek aan karakter opteer ik dan toch maar voor de e-sigaret.

 9. Vraag over bijwerkingen ik heb sinds ik de e sigaret heb last van hartkloppingen was een zware roker en ben van 18mg naar 6mg gegaan maar heb het nog steeds kan iemand me vertellen waarom die hartkloppingen en is het gevaarlijk heb mijn trekjes al aangepast naar 2 per 10 minuten maar helaas

 10. Albert Verheyen

  Ik ben nu ongeveer 2 jaar aan het “dampen”.
  Bij laatste medisch onderzoek: 20% méér longvolume dan het vorig onderzoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Google+