Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Elektronische sigaret met variabel Voltage / Wattage: beginners info
Elektronische Sigaret met Variabel Voltage

Elektronische sigaret met variabel Voltage / Wattage: beginners info

Elektronische sigaretten met variabel voltage. Watt is me dat?

Met een elektronische sigaret met Variabel Voltage kan je zelf de spanning van je batterij instellen in functie van de verstuiver en liquid die je gebruikt. Je kan het voltage  “finetunen” tot net die sterkte bereikt wordt waarbij de vloeistof die je gebruikt de meeste rook, de beste smaak en de beste rush in de keel genereert.

Vermogen = voltage x voltage / weerstand

Het vermogen van de e-sigaret is de bepalende factor voor de kwantiteit en kwaliteit van de damp die geproduceerd wordt. Om meer damp te produceren kan je twee dingen doen: ofwel de gloeidraad verwarmen tot een hogere temperatuur, ofwel meer coils gebruiken om zodanig de hoeveelheid te verdampen vloeistof die blootgesteld wordt aan het mechanisme te vermeerderen.

Om de temperaturen hoger te laten oplopen of om meer vloeistof tegelijkertijd te kunnen verhitten tot het “verdampingspunt” bereikt wordt, heb je meer vermogen nodig.

Als je de bovenstaande formule erbij neemt, zie je meteen dat je meer vermogen opwekt door de spanning (het output voltage van de batterij) te verhogen of de weerstand van je coils te verlagen.

Vermogen aanpassen terwijl je dampt

De meeste standaard elektronische sigaretten maken gebruik van een 3.7 volt batterij in combinatie met een 2.5 ohm verstuiver. Deze combinatie zorgt ervoor dat er zo’n 5.4 watt aan energie wordt geproduceerd. Als je deze 3.7 volt batterij zou combineren met een verstuiver met lagere weerstand zoals een 1.5 ohm dual coil atomizer, dan wordt er ongeveer 9 watt energie geleverd. (verlagen weerstand). Als je het voltage van de batterij zou kunnen verhogen tot 7 volt en je behoudt de 2.5 ohm atomizer, krijg je hetzelfde resultaat van 9 watt.

Een batterij met variabel voltage zorgt ervoor dat je heel eenvoudig het vermogen kan aanpassen terwijl je dampt. Als je niet de mogelijkheid zou hebben het voltage aan te passen, was je verplicht het boeltje uit elkaar te nemen en een nieuwe coil (met andere weerstand) op te schroeven om hetzelfde resultaat te bereiken.

Je zou dus kunnen zeggen, dat hoe meer spanning (volt) de batterij kan leveren en hoe minder de weerstand in de verstuiver, hoe meer energie er geleverd wordt; hoe meer de vloeistof kan verhit worden en hoe meer er verdampt wordt.

Het is belangrijk te vermelden dat er een bepaald evenwicht dient gevonden te worden. Je kan niet eindeloos de weerstand van je atomizer verminderen. Hoe hoger de temperaturen, hoe meer het risico op oververhitting en “verbranding” van de vloeistof. Bovendien zorgt een hogere temperatuur voor een significant kortere levensduur en prestaties van je atomizer.

Constant hetzelfde voltage

Batterijen met variabel voltage garanderen over de volledige levensduur van de batterij dezelfde dampproductie. Met andere woorden, een volledig geladen batterij levert dezelfde prestaties als een half of bijna volledig ontladen batterij. Bij standaard batterijen met een vast voltage is dit niet het geval. Als je hierover meer technische info zoekt, kan je hier terecht.

Veel variable-voltage e-sigaretten bevatten een microprocessor om de veiligheid en een precieze controle van de dampproductie te realiseren. Dat is ook de reden dat variabele-voltage e-sigaretten vaak een stuk duurder zijn dan standaard e-sigaretten.

Variabel Wattage

Niet lang nadat elektronische sigaretten met variabel voltage op de markt werden gebracht, werden ook de batterijen met variabel wattage gelanceerd.

Het concept van variabel wattage is vergelijkbaar met dat van variabel voltage, met dat verschil dat het de zaken ietwat eenvoudiger maakt.

Waar je bij een batterij met variabel voltage (VV) het vermogen (Wattage) regelt door de spanning (Voltage) van de batterij aan te passen aan de weerstand (Ohm) van de atomizer die je hebt opgeschroefd (jij berekent zelf hoeveel volt je moet instellen om een gewenst wattage te bekomen), kan je bij een batterij met variabel wattage het vermogen rechtstreeks instellen. Je moet hier dus niet aan het rekenen. De batterij met variabel wattage leest de weerstand van je toevoersysteem en zal het voltage zelf aanpassen om het door jou ingestelde vermogen te bereiken.

Voor wie is een Variable Voltage / Wattage Vape een interessante investering?

Zoals elke e-sigaret hebben ook VV-sigaretten hun voordelen als nadelen. Indien je een positief antwoord formuleert op (de meeste van) onderstaande vragen is de VV-e-sigaret wellicht iets voor jou:

  • Levert je huidige e-sigaret niet de hoeveelheid damp of de gier in de keel die je zoekt?
  • Je bent een beginner maar wil er all the way voor gaan en hebt al voldoene research gedaan…
  • Wil je een grote batterij met meer capaciteit?
  • Wil je meer controle over je damp-ervaring ?
  • Ben je bereid extra te investeren?
  • Ben je van plan te blijven dampen en niet ‘volledig te stoppen’?

Google+