Home / Gezondheid en Veiligheid / Elektronische sigaret: studie schadelijk effect op hartcellen
Effect van Elektronisch roken op Hartcellen

Elektronische sigaret: studie schadelijk effect op hartcellen

We zouden quasi wekelijks een nieuw artikel kunnen publiceren over een of andere studie die werd uitgevoerd met betrekking tot de effecten van elektronische sigaretten op de gezondheid, maar dat doen we niet. Wanneer echter de resultaten van een betrouwbaar – wetenschappelijk – onderzoek ons bereiken gooien we het graag in de groep.

Zo ook verdient deze nieuwe studie naar de eventuele gevaren van e-sigaret dampen op hartcellen de nodige aandacht.

De studie – onder leiding van Dr. E. Farsalinos – die eerder deze maand gepubliceerd werd in het “International Journal of Environmental Research and Public Health”, vergeleek welke mogelijke nefaste impact de rook van gewone sigaretten en de damp van e-sigaretten had op gecultiveerde hartcellen.

Voor het onderzoek werd een omgeving gecreëerd die de dampen produceert zoals die ook door een gebruiker worden geproduceerd. Er werd gebruik gemaakt van populaire vloeistoffen en e-sigaretten (verdampers) met verschillende voltages om diverse situaties na te bootsen.

De studie toonde aan dat de damp van e-sigaretten verre van hetzelfde gifgehalte heeft als de rook van sigaretten.  Er werden 20 verschillende e-vloeistoffen getest, waarvan de meeste helemaal geen nadelige effecten op de gekweekte hartcellen vertoonden: het overlevingspercentage van de blootgestelde hartcellen was statistisch gelijk  aan dat van hartcellen die niet aan de dampen werd blootgesteld.

Nicotine

Het onderzoek richtte zich op vloeistoffen met nicotinegehaltes van 6 tot 24mg/ml. Er kon geen statisch significant verschil worden aangetoond in de resultaten van vergelijkbare vloeistoffen met verschillend nicotinegehalte. De vaststelling dat de overlevingskansen van de cellen niet kon geassocieerd worden met het nicotinegehalte in de e-vloeistof, bevestigt voorgaande onderzoeken die aantoonden dat nicotine -as such- niet toxisch is voor de cellen.

Smaken

Desalniettemin waren er 4 samples die een verminderde overlevingskans van de hartcellen vertoonden. Het betreft hier 3 liquids waarin extracten van tabaksbladeren verwerkt zijn en 1 vloeistof  met kaneel smaakstoffen. Dit bevestigt volgens de onderzoekers het vermoeden dat eventueel nefaste gevolgen van elektronisch roken alles te maken hebben met de smaakstoffen die in sommige e-vloeistoffen verwerkt worden en niet met de basis ingrediënten propyleenglycol of glycerol. Een hele tijd terug reeds waarschuwden we op deze website trouwens al voor het gebruik van e-sigaretten met kaneelsmaak.

Voltage

De productie van damp via hoge voltage toestellen zorgde voor een daling van de overlevingskansen van de cellen, toch waren de samples  damp die geproduceerd werden onder hoog voltage niet cytotoxisch.

Conclusie

Cellen die blootgesteld werden aan damp van elektronische sigaretten hadden significant meer overlevingskansen dan deze die werden blootgesteld aan sigarettenrook.  De meeste dampen van e-sigaretten zijn niet  cytotoxish, ongeacht het nicotinegehalte.  Sommige dampen  – en dit heeft vermoedelijk alles met de smaakstoffen te maken – kunnen echter wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk dat alle smaakstoffen die in e-vloeistoffen voorkomen grondig getest worden, zodat de gebruiker de juiste keuze kan maken. Er staat met andere woorden dus nog well wat te gebeuren de komende maanden, jaren, … vooraleer we helemaal weten hoe de vork in de steel zit.

Zin om hier nog meer van af te weten? Het volledige rapport lees je hier.

2 reacties

 1. De Lange Willy

  Hallo,

  Na het lezen van Uw artikelen ben ik nieuwsgierig om ook eens de e- sigaret te roken.

  Waar kan ik Uw produkt zien en eventueel aankopen?

  Kan ik Uw produkten vertegenwoordigen?

 2. hoi ,

  Ik heb enkele weken gebruik gemaakt van E-sigaret en heb daar geen goede ervaringen mee gehad .
  Had door Omstandigheden beetje vloeistof opgenomen en kreeg zeer kort daarna hart problemen . Na het stoppen met E-sigaret zijn de hartproblemen stilaan terug gebeterd . Ik durf niet alles op dei sigaret te steken , maar had er volgens mij toch zeer veel mee te maken .
  Hou nu mijn hartslag en zuurstof zeer nauw inde gaten en heb geen problemen mee gehad .

  Nog iemand slechte ervaringen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+