Home / Goed om te weten / Elektronische sigaretten…wat de experts beweren
Wat de e-sigaret experts beweren...

Elektronische sigaretten…wat de experts beweren

Het FDA heeft de kwestie of elektronische sigaretten al dan niet kunnen functioneren als hulpmiddel om te stoppen met roken nog niet officieel aangepakt. Terwijl er voldoende bewijs is waaruit mag afgeleid worden dat deze toestelletjes hiertoe in staat zijn, gaat het debat tussen metrische en wetenschappelijke professionals voort.

Dr Thomas Eissenberg, directeur van afdeling gedragsfarmacologie aan de Virginia Commonwealth University in Richmond zegt: “voor elektronische sigaretten is er nooit een studie geweest of ze efficiënt zijn om te stoppen met roken, dus niemand weet of ze meer of minder effectief zijn dan andere nicotine vervangende producten, zoals kaugom of patches. “Toch voerde Dr Eissenberg in juli 2010 een studie uit waaruit bleek bleek dat de drang om te roken significant verminderd was.” De apparaten zijn zo vergelijkbaar met sigaretten die zij de psychologische drang om te roken kunnen helpen invullen,” aldus Dr Eissenberg.

Aan de andere kant van het spectrum beweert Dr. Adam Leventhal – directeur van de afdeling gezondheid, emotie en verslaving aan de Universiteit van Zuid-Californië – dat “elektronische sigaretten vrijwel zeker veiliger zijn dan sigaretten ‘. Hij beweert verder dat hij niet kan zeggen zeker te zijn dat ze effectiever zijn dan nicotinepleisters of andere methodes om te stoppen met roken. De bemerking van Dr. Leventhal is vooral gebaseerd op het feit dat de FDA elektronische sigaretten nog niet geëvalueerd en goedgekeurd heeft als apparaat om te stoppen met roken.

Omgekeerd gelooft Dr Eissenberg dat rokers die proberen te stoppen baat kunnen hebben met e-sigaretten. “Een gebruik van zes tot acht weken zou goed kunnen zijn,” zegt hij. De consensus onder velen is dat de beste optie natuurlijk is om helemaal niet te roken. “Maar als je dan toch moet roken, zijn elektronische sigaretten duidelijk een gezondere optie dan tabakssigaretten”.

Dr. Carl Phillips, een voormalig docent Volksgezondheid aan de Universiteit van Alberta, zegt dat elektronische sigaretten verder moeten onderzocht worden, maar dat hij vol vertrouwen durft te stellen dat e-sigaretten 95% veiliger zijn dan traditionele sigaretten. “Als gebruikers betrokken zijn bij iets dat hetzelfde aanvoelt als roken, maar waarbij geen rook te pas komt, dan dat is geweldig,” aldus Dr Phillips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+