Home / Nieuws / EU bevriest nieuwe tabaksrichtlijn na fraudezaak

EU bevriest nieuwe tabaksrichtlijn na fraudezaak

Nog maar even geleden lichtten we de nieuwe EU richtlijn m.b.t. tabaksproducten toe. Deze richtlijn kwam tot stand onder leiding van John Dalli, die binnen de Europese Commissie verantwoordelijk was voor Gezondheid en Consumentenbeleid.

Dalli’s herziening van de tabakswet omvatte een volledige ban van elektronische sigaretten alsook SNUS (mondtabak) in de Europese Unie. Zijn plan voorzag ook in een verbod van reclame op alle elektronische sigaretten die niet erkend zijn als medisch product.

Opnieuw opheffing, want eerder deze week nam John Dalli ontslag uit zijn functie omdat zijn naam opduikt in een fraudezaak die via het antifraudebureau OLAF aan het licht kwam. Een rapport van OLAF zou aangeven dat Dalli kennis had van het feit dat een Maltees zakenman Dalli’s naam gebruikte om de nakende wetgeving over tabaksproducten te beïnvloeden.

Welke invloed deze gebeurtenissen op de toekomst van elektronische sigaretten in de EU zullen hebben is vooralsnog niet duidelijk. Wel heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat het project rond de nieuwe tabaksrichtlijn zal worden stilgelegd tot er een opvolger voor Dalli is gevonden. Het zou wel eens kunnen duren tot begin 2013 vooraleer de volledige procedure doorlopen is en de post van commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid opnieuw is ingevuld.

De reacties op het vertrek van Dalli lieten niet lang op zich wachten.

De E-sigaret lobby (ECITA) bejubelt uiteraard Dalli’s vertrek, gezondheidsgroeperingen halen aan dat Dalli erin geluisd werd.
Het is vrij duidelijk dat de strijd tussen de e-sigaret industrie en de farmaceutische giganten – die de concurrentie voor nicotine vervangende patches en kauwgum vrezen – nog niet gestreden is. Beiden willen dat de nieuwe EU-richtlijn in hun voordeel uitdraait.

De elektronische sigaretten markt wordt in de EU geschat op €500 miljoen. Ongeveer 7% van de EU onderdanen zou al eens een e-sigaret geprobeerd hebben. Een slag in het gezicht van de “pharma giants” die hun aanbod proberen te beschermen en actief betrokken zijn in het lobbywerk bij EU wetgevers om nicotine vervangende producten te promoten boven de uitvaardiging van “anti-rook” wetten.

ECITA heeft ondertussen aan de Europese Commissie gevraagd om de richtlijn die onder Dalli tot stand kwam te schrappen en het proces volledig opnieuw te starten. Dit is volgens het ECITA een absolute noodzakelijk voor de EU zodat het zijn geloofwaardigheid kan terugwinnen. Zij hopen dat met het vertrek van John Dalli ook het einde betekent van het anti-volksgezondheidsprogramma dat er op de agenda stond.

Lobby’s afkomstig uit de gezondheidsindustrie reageerden minder gelukkig. Zij vermoeden dat de klacht die ingediend werd door het Zweedse Match (producent van SNUS) de doelstelling heeft om een nieuwe commissaris Gezondheid aan het bewind te krijgen. Eentje die hun economische interesses gunstiger gezind is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+