Home / Nieuws / Gaat de Europese Unie voor een verbod op elektronische sigaretten?

Gaat de Europese Unie voor een verbod op elektronische sigaretten?

Volgens een uitgelekt document zou de Europese Unie in zijn nieuwe richtlijn m.b.t. tabaksproducten een verbod aanbevelen op de verkoop van alle elektronische sigaretten. De richtlijn bevat een verbod op de afzet van alle rookvrije nicotine-bevattende producten.

Het gelekte ontwerp geeft aan dat enkel nicotine-bevattende producten die gecategoriseerd zijn als geneesmiddelen zullen toegelaten worden. Dit zou natuurlijk geen goed nieuws zijn voor de elektronische roker. Nicotine houdende elektronische sigaretten vallen immers niet onder de noemer geneesmiddelen.

Te zot voor woorden.

Wie het debat al een tijdje langer volgt, beseft dat de onderliggende boodschap van deze richtlijn “te zot is voor woorden” is. Welke strategie rechtvaardigt immers het feit dat “veilige” nicotine-bevattende producten (e-sigaretten) verboden worden, terwijl de “gevaarlijke en ongezonde” nicotine-bevattende producten (analoge / gewone sigaretten) leukweg in de schappen van elke krantenwinkel of warenhuis te verkrijgen blijven?

Deze maatregel zou voor elektronische rokers een mokerslag betekenen. Veel e-rokers hebben in de elektronische sigaret een alternatief gevonden om te kunnen blijven dampen en tegelijkertijd verlost te zijn van de kankerverwekkende stoffen aanwezig in gewone sigaretten. Het is zeer waarschijnlijk dat bij een verbod de meerderheid van deze groep terug naar een pakje gewone sigaretten zal grijpen.

Europa zegt: rook je maar dood

De richtlijn kan binnen de community van e-rokers op geen enkel begrip rekenen. Zij zijn er rotsvast van overtuigd Europa bij het uitvoeren van zo’n maatregel totaal geen rekening houdt met de gezondheid van de burgers en dat volksgezondheid het in deze moet afleggen tegen andere factoren zoals geld. Dit voorstel beschermt volgens hen de belangen van de sigaret en farmaceutische industrie ten koste van de volksgezondheid.

Alternatief

Zou het niet veel zinvoller zijn om net de omgekeerde beslissing te nemen? Als de gezondheid van de mensen centraal staat, zou je dan niet beter gewone toxische sigaretten verbieden en het gebruik van alternatieve nicotine-houdende producten stimuleren? Moet je niet stimuleren dat mensen die roken overstappen naar een e-sigaret als je weet dat er een hoge kans is dat ze zullen minderen of zelfs stoppen met roken?

Rokers beseffen dat ze veel meer kans hebben om vroeger te sterven of een ernstige ziekte op te lopen. Elk middel dat nicotine bevat en hen helpt om van het roken verlost te geraken moet toegankelijk zijn voor dit publiek laat staan dat er een verbod op komt!

Fingers crossed!

Een reactie

  1. Leuk hé , werken en roken tot je 60 bent , dan sterven aan kanker, moet de staat je pensioen niet betalen,..

    Mijn k***** dat ik mijn E-Sig laat staat,.. ik kom wel aan de hardware,.. al moet ik naar china reizen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+