Bij de gemiddelde roker zijn E-sigaretten ondertussen een ingeburgerd fenomeen. Ze zijn reeds een aantal jaar te verkrijgen via diverse kanalen. Naast een aantal respectabele firma’s is er in de loop der jaren een subcultuur onstaan van die-hard gebruikers die hun eigen aangepaste elektronische sigaretten fabriceren. In de vaktaal vallen deze e-sigaretten onder de noemer “mods”.
Dat elektronisch roken een stuk budget vriendelijker is dan het roken van gewone sigaretten is algemeen geweten. Door het maken van e-sigaret “mods” slagen rokers er in om de kosten nog meer naar beneden te halen.
De vraag die we ons echter moeten stellen: is het wel zo’n goed idee is om deze mods te gebruiken? Er zijn immers een aantal gevaren die gepaard gaan met het gebruik van deze toestellen.
De grote bedrijven die actief zijn in de elektronische sigaretten industrie sparen kosten noch moeite om hun klanten de best mogelijke rookervaring te garanderen. Een groot deel van de budgetten wordt geïnvesteerd in productontwikkeling. Een niet te onderschatten onderdeel daarvan is het nauwkeurig testen van het eindproduct om te kunnen garanderen dat elk toestel dat het fabriek verlaat voldoet aan de vooropgestelde standaarden en kwaliteitsnormen.
Voor mods daarentegen zijn er weinig of zelfs helemaal geen veiligheidsvoorschriften. De onderdelen worden individueel aangekocht – alles kan goedkoop vanuit China online geïmporteerd worden – en de losse stukken worden geassembleerd tot een gemodificeerde e-sigaret.
Er zijn ten aantal forums waar volledig uit de doeken wordt gedaan hoe je zo’n mod “op eigen risico” moet bouwen. Omdat er totaal geen kwaliteitscontrole is er geen garantie op een werkend en veilig product. In sommige gevallen kan het zijn dat de elektronische sigaret helemaal niet werkt. Of misschien nog erger: niet goed werkt en een nicotinevergiftiging. Een ander mogelijk gevaar is de plotse ontbranding van de batterij of de cartridges. Eén ontplofte sigaret is er eentje teveel.
Je kan her en der ook elektronische sigaretten “mods” aankopen via het internet. Ondanks het feit dat er tussen het rijke aanbod een aantal goede producten zitten, blijft het raadzaam jezelf voldoende te informeren alvorens over te gaan tot de aanschaf van zo’n product. Waar ga je met je klachten naartoe? Bij wie leg je klacht neer als je jezelf verwond door het gebruik van een niet-gereguleerd product?
Wij adviseren alvast om thuis niet zelf aan de slag te gaan. Zelfs al denk je te beschikken over de nodige technische bagage, wees dan uiterst voorzichtig en bestudeer grondig de kwaliteit en de compatibiliteit van de gebruikte componenten.
Wat ons betreft, damp verantwoordelijk en ga niet de goedkope toer op.