Home / Nieuws / Hoe België de opmars van de elektronische sigaret afremt
Hoe België zijn elektronisch rokende onderdanen behandelt.

Hoe België de opmars van de elektronische sigaret afremt

Momenteel behoren elektronische sigaretten tot de meest populaire producten in de wereld. De verkoop groeit bijna exponentieel en bijna dagelijks duiken nieuwe merken op.

Dat is deels te wijten aan het feit dat in de meeste landen de wetgeving met betrekking tot e-sigaretten nog steeds behoorlijk laks is. Maar in landen als België, waar nicotine houdende elektronische sigaretten en navullingen zijn geclassificeerd als geneesmiddel en enkel verkocht worden in apotheken, is de situatie is heel anders.

Uit een recent onderzoek door de Belgische Stichting tegen Kanker blijkt dat slechts 0,5% van de Belgen (55.000 personen) dagelijks een elektronische sigaret gebruiken. (1 % gebruikt de e-sigaret één keer per week of minder). Die cijfers liggen een pak lager dan in de buurlanden. In Frankrijk bijvoorbeeld, wordt het aantal dampers geschat op ongeveer 1,5 miljoen. Dat betekent in verhouding meer dan 6 keer zoveel e-rokers dan in België.

 Vanwaar dat grote verschil?

Wel, dat is vooral een gevolg van de verschillen in de wetgeving. Terwijl in Frankrijk nicotine bevattende e-sigaretten zijn geclassificeerd als consumentenproducten en daardoor beschikbaar in gespecialiseerde winkels en online stores, zijn nicotine houdende elektronische sigaretten in België ingedeeld als medicijnen en mogen ze in enkel verkocht worden in de apotheek.

Deze aanpak zorgt er niet alleen voor dat elektronische sigaretten moeilijker hun weg vinden naar de consument, maar brengt ook met zich mee dat de producten onderworpen zijn aan strenge eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en functionaliteit.

De eisen zijn zo streng dat tot op heden nog geen enkel bedrijf goedkeuring heeft verkregen om hun producten in België op de markt te brengen.

Dat is meteen ook de reden dat veel Belgische winkels enkel elektronische sigaretten en accessoires verkopen maar geen nicotine bevattende e-liquids of cartridges.

Gebruikers zijn hierdoor genoodzaakt hun producten aan te schaffen door ze via het internet uit andere landen te bestellen, een tripje over de grens te maken of zelfs de zwarte markt af te schuimen.

Het hoeft weinig betoog dat de harde wetgeving die momenteel in voege is, nefaste gevolgen heeft voor de algemene volksgezondheid.

Eerst en vooral heb je een grote groep gefrustreerde rokers die zich netjes aan de regels houden of gezien de gecreëerde omstandigheden niet beter weten en er rustig op los blijven roken. Al niet veel beter vergaat het de groep die zich op de zwarte markt waagt, waar de kans om producten van dubieuze kwaliteit aan te schaffen meer dan reëel is.

Wie de nieuwsfeiten op deze website het laatste jaar enigszins gevolgd heeft weet dat de zaken snel kunnen veranderen. In 2016 zal de Belgische wetgeving aangepast moeten worden aan de nieuwe EU-richtlijnen inzake tabaksproducten. Dat zou betekenen dat bedrijven nicotine houdende producten kunnen verkopen zonder deze te laten registreren als geneesmiddel.

MAAR…. Gezien de vele dubieuze clausules in de onlangs aangenomen Europese tabaksrichtlijn, zou het ook wel eens kunnen dat heel de rest van Europa binnenkort zal gaan handelen naar het Belgisch model. De regularisatie van elektronische sigaretten als geneesmiddel binnen heel Europa is een piste waar ernstig rekening mee gehouden moet worden.

We zijn nog niet aan de nieuw patatten! Het kan dus nog veel erger worden…

5 reacties

 1. Eigenlijk echt wel jammer! Het zou goed zijn voor onze economie!

 2. Ik vind het heel jammer als deze wetgeving ook in Nederland wordt gerealiseerd. Op dit moment verkoop via mijn webshop vele jaren e-sigaretten waar een groot deel van mijn positief op reageert. 🙁

 3. Dat dit krankzinnig is is overduidelijk.
  Zijn belgen echt oliedom?

 4. In NL begint het ook erg te worden, zo mogen ze geen cartomizers verkopen met een inhoud met meer dan 2ml en e-liquids ook niet met een inhoud met meer dan 2ml.

  Reden?

  Volgens mij puur winstbejag van de overheid. nu koopt men er 10 van 10ml ipv 3 van 30ml (welke goedkoper in aankoop waren) waardoor de winst hoger is voor de overheid.

  Waarom atomizers hoger als 2ml verbieden? Je vult toch bij wanneer je wilt dus pak je nu een flesje liquid mee … gemak van grotere atomizers gaat wel teniet maar of ne mens minder gaat dampen daarom …

 5. Maya De Schrijver

  Eerst en vooral hoop ik dat de rest van de EU niet over zal gaan tot de achterlijke Belgische wetgeving in voegen te brengen.
  Het is zeer jammer dat het hier weer anders moet, spijtig voor onze gezondheid en ook kwestie onze uitgaven daar electronisch roken véél goedkoper is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+