Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / (Hoe) moet je een clearomizer reinigen?
Je Clearomizer reinigen en dryburnen

(Hoe) moet je een clearomizer reinigen?

Een complete stap-voor-stap gids om je clearomizer/tank te reinigen en zo lang mogelijk springlevend te houden

Standaard voorgebouwde clearomizers (met Silica wick).

Nota vooraf: Waar het op neerkomt is je coil en lont weer in goede conditie te krijgen. Deze handleiding is dan ook bedoeld voor toestellen die dit toelaten, namelijk toestellen met coils die je kan dryburnen. Kijk na of je je coil kan dryburnen voor je eraan begint.

Verminderde dampproductie, een verbrande smaak, een onzuivere smaak veroorzaakt door verschillende soorten e-liquids die je gebruikt hebt,… het zijn slechts enkele van de fenomenen die zich helaas voordoen bij het gebruik van clearomizers. Dit kan zich al voordoen na een week, soms duurt het dubbel zo lang. Veel mensen werpen hun clearomizers dan ook weg en bestellen meteen een nieuw exemplaar. Wij zijn van mening dat je die stap niet altijd zo vlug moet zetten en dat je de levenscyclus van je clearomizer makkelijk kan verdubbelen tot zelfs verdrievoudigen wanneer je je clearomizer op een correcte manier reinigt. In deze gids tonen we je in detail hoe je in 10 eenvoudige stappen je clearomizer kan reinigen.

Deze handleiding focust zich op het reinigen van een standaard clearomizer. Voor elke andere clearomizer gelden dezelfde regels. Demonteer het device volgens de handleiding van je product, reinig zoals hieronder beschreven en steek alles netjes terug in mekaar.

 1. Verwijder de clearomizer van de batterij.
 2. Bij het reinigen van je clearomizer is het belangrijk om eerst al het aanwezige vuil en e-liquid te verwijderen. Dit doe je door de top of de bodem van je clearomizer (afhankelijk van je type clearomizer) los te schroeven, net zoals je zou doen om e-liquid bij te vullen.  Hou het zaakje ondersteboven boven een gootsteen en laat het zaakje zo goed mogelijk leeglopen. Ben je een groene jongen, dan vang je het vuil op een creatieve manier op en breng je het uiteraard naar het containerpark.
 3. Gebruik vooral GEEN WATER om je clearomizer te reinigen. Ook al vind je op diverse plaatsen op het web richtlijnen om je clearomizer met water te reinigen, DOE HET NIET. In de praktijk hebben we ondervonden dat de resultaten over het algemeen gewoon SLECHT zijn. Wil je ons niet geloven, breng dan tenminste je water eerst aan de kook  en vervolg de procedure zoals wij ze verder beschrijven… maar dan wel met – en nu komt het – VODKA!   Vul een half glas – Nutella glazen zijn ideaal – met de goedkoopste vodka die je kan vinden.  Daarvoor moet je gek genoeg niet in de Aldi zijn. Voor een fles  “365 Vodka”,  die overigens niet te zuipen is, betaal je bij Delhaize €6,40. Daar kan je behoorlijk wat clearomizers mee reinigen.
 4. Schep wat vodka vanuit je Nutella glas in de tank zodat deze ongeveer half gevuld is. Plaats je duim en wijsvinger over beide uiteinden zodat alles goed is afgesloten om vervolgens een 10-tal seconden goed te schudden. Giet de inhoud van de tank leeg in de gootsteen (niet in het glas!). Herhaal dit proces een 3-tal keer tot de vodka die uit de tank komt helder is.
 5. Leg de onderdelen van je clearomizer (niet de batterij!) in het glas waar in principe nog voldoende vodka moet inzitten om volledig ondergedompeld te zijn. Laat een 15-tal minuten weken.
 6. Haal de tank uit het glas en herhaal stap 4: half vullen, duim – wijsvinger, schudden, leeggieten. Eén keer is voldoende. Zorg ervoor dat het laatst aanwezige vocht uit je tank wordt verwijderd. Dat kan door een paar korte en stevige zwieren af te wisselen met een paar keer stevig door de tank te blazen.
 7. Laat alles goed, héél goed drogen. Dit is een fout die ontzettend veel gemaakt wordt. Veel gebruikers slaan deze stap quasi over – waarschijnlijk ligt ongeduld hiervan aan de basis. Ook hier hebben we gemerkt dat wanneer je alles wil forceren en niet lang genoeg laat drogen, de kansen op succesvol reinigen drastisch gereduceerd worden. Je tank is goed droog na 24 uur. 
 8. Eens je clearomizer zuiver en droog is kan je hem – zonder de drip tip (mondstuk) – terug op de batterij monteren.
 9. Onze volgende stap omvat het reinigen van de spoel(en) / coil(s). Rond de spoel vormt zich door het dampen een laag smurrie die nefast is voor de smaak en de kwaliteit van de damp. Om de spoel grondig te reinigen gebruiken we een techniek die in vaktermen “dry burnen” wordt genoemd. Niet schrikken…. het “droogbranden” van je clearomizer is een heel eenvoudige techniek die wanneer ze uitgevoerd wordt zoals het hoort (wanneer je clearomizer goed droog is) maximaal één tot twee minuten in beslag mag nemen. Verhit de spoel (activeren via de knop op je batterij) gedurende 2 tot 3 seconden, laat enkele seconden rusten en verhit opnieuw. Blijf dit proces herhalen tot je ziet dat de spoel een oranje gloed krijgt. Terwijl je aan het droogbranden bent, zal je zien dat er damp gevormd wordt. Dat is de smurrie die je van de spoel wegbrandt. Blaas dit weg telkens wanneer je de spoel even laat afkoelen. Wees heel voorzichtig, want wanneer je in de clearomizer en op de spoel zou blazen wanneer je ze verhit, riskeer je ze stuk te maken.  Na één a twee minuten ga je merken dat de spoel een fel oranje gloed krijgt. Dat betekent dat alle smurrie weggebrand is en dat je klaar bent. 
 10. Vul je tank terug met e-liquid en laat alles zo’n 5 minuutjes verzadigen. Als je goed werk geleverd hebt is je clearomizer weer als nieuw en ben je klaar om opnieuw te dampen. De eerste 10 hits kunnen behoorlijk vreemd/slecht smaken. Die kan je wat ons betreft maar beter meteen uitblazen. Daarna is je clearomizer gegarandeerd weer in topvorm en kan je weer à volonté dampen.

Als het bovenstaande niet werkt kan u best uw clearomizer inruilen voor een nieuw exemplaar. Good luck!

Geavanceerde clearomizers/tanks en RBA/RTA

Bij dit type toestellen is het een heel ander verhaal. Meestal wordt er bij deze devices gebruik gemaakt van katoen dat als wick fungeert. Katoen kan je niet dryburnen, je brand dat gewoon op. Hier is het eenvoudig kwestie van je toestel volledig te demonteren, alles wat niet wick of coil is grondig te reinigen in warm water en goed te laten drogen. Indien je toestel het toelaat – bij rebuildable atomizers is dat uiteraard het geval – kan je rewicken en rebuilden: een nieuwe coil en nieuw lont monteren. Bij de meeste geavanceerde toestellen met voorgebouwde coils is het moeilijk om de coils en het lont te vervangen, al kan het vaak wel. Gezien elk toestel anders is, is het onmogelijk hiervoor een algemene handleiding te schrijven. Wil je er voor jou toestel toch absoluut werk van maken, dan biedt youtube waarschijnlijk soelaas. Zoniet is het een kwestie van reservecoils (coilheads) te kopen en die in je gereinigde configuratie te monteren. Omdat ze veel langer meegaan dan vroeger en de prijs reuze meevalt (nieuwe coils kosten tussen 1 tot 2 euro) is dit vandaag de algemene trend.

2 reacties

 1. Goeiedag,
  Ivm het reinigen van de coil, ik gebruik de 1453 coils van Justfog, kan hier ook ge-dryburned worden? De wick is er niet uit te halen, en vermoed dat ais ik deze laat zitten, dat deze gewoon verbrand.. Klopt dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+