Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Over e-liquids: wat zit erin? Wat is belangrijk? Wat is de beste?
E-sigaret en E-liquid

Over e-liquids: wat zit erin? Wat is belangrijk? Wat is de beste?

De vloeistof die zich in de cartomizer of clearomizer van je elektronische sigaret bevindt wordt e-vloeistof, e-liquid of soms ook wel e-juice genoemd. Zoals elders reeds op de website vermeld, wordt deze vloeistof in de atomizer verhit waardoor deze verdampt. Het zijn deze dampen die de e-roker inhaleert.

Dit artikel bevat de basis informatie. Ben je op zoek naar info over hoe de ratio PG/VG de dampervaring beïnvloed, lees dan ons artikel “de invloed van e-liquid op je dampervaring“.

De samenstelling

De samenstelling van e-vloeistof kan variëren, thans over het algemeen bestaat ze uit volgende componenten:

De basis van de vloeistof bestaat uit Propyleen Glycol en/of Vegetable Glycerine.  Deze substantie zorgt ervoor dat er zichtbare rook wordt geproduceerd. 
Deze stof wordt aangevuld met water, smaakstoffen en eventueel nicotine. Lees hier meer over het verschil tussen PG (Propyleen Glycol) en VG (Vegetable Glycerine).

De smaakstoffen hebben niet alleen als functie ‘smaak’ te genereren, maar spelen ook een rol in de zogenaamde “Throat Hit’. Sommige stoffen zorgen voor meer “kriebel” in de keel en benaderen daardoor meer het gevoel  dat een gewone (analoge) sigaret in de keel genereert.

We kunnen de “ingrediënten” hier wel vlotjes opsommen maar wil jij niet weten waar je mee bezig bent? Misschien zijn wij van de oude stempel, maar veiligheid is toch ook belangrijk? Het gaat hier toch ook over je gezondheid? Je wil toch weten wat je inhaleert? Hou hier bij de aanschaf van uw producten dan ook rekening mee. Er lijken wel evenveel liquids te zijn dan Chinezen. Zorg dat je altijd de herkomst van het product kan traceren. (al zal de staat dit voortaan wel voor jou doen, tenzij je illegaal importeert).

Het nicotine gehalte

Het nicotine gehalte in de liquid wordt aangegeven in mg/ml of in %.
De sterkte gaat van 0mg/ml tot 24mg/ml of 2.4% of soms nog meer. (10 milligram per milliliter = 1%) Zoals je bij sigaretten Ultra-light, Light, Medium, Normaal hebt, heb je dus ook bij e-sigaretten verschillende sterktes. Een liquid met een sterkte van 1.8% is zowat hetgeen je zoekt als je een alternatief wil voor een normale sigaret. (Tenzij je krachtige e-sig configuraties gebruikt).

sterkte mg/ml sterkte % vergelijkbare (analoge) sigaret
0mg 0% bestaat niet
3mg 3% ultra light
6mg 0.6% light
12mg 1.2% light / medium
18mg 1.8% medium / normaal
24mg 2.4% normaal / roltabak

De trend naar hogere wattages, sub-ohm dampen, krachtigere devices, enz., … gaat hand in hand met een trend naar lagere nicotine gehaltes.  Zou je bijvoorbeeld een 2.4% oplossing in een sub-ohm configuratie steken, dan pleeg je een regelrechte aanslag op je keel.

De kwaliteit en het belang ervan

Doe de test en kijk hoever je komt met 50 liter diesel in de benzinetank van je Golf GTI. Wat we duidelijk willen maken is dat de kwaliteit van hetgeen je in je e-sigaret stopt wel degelijk enorm belangrijk is. Vaak staren e-rokers zich blind op de eigenschappen van de hardware.  Net zoals de batterij, de atomizer of de gebruikte technologie levert ook de liquid een niet te onderschatten bijdrage aan de gehele experience. Kortom, liquid die bij verhitting niet goed of onvoldoende in een damp met diepe, egale structuur kan worden omgezet is nefast voor een kwalitatieve rookervaring.

Vaak hoor je van de ene e-vloeistof dat hij irritant “kretst” in de keel, terwijl een andere met hetzelfde nicotinegehalte dit niet doet. Prijzen verschillen. Kwaliteit verschilt.

 De verschillende smaken

Bij gewone sigaretten is de keuze vrij eenvoudig.  Ieder merk heeft zijn “eigen” tabakssmaak en waarschijnlijk zit er ook nog een muntsigaret in het aanbod, maar veel verder kom je niet.

In de wereld van elektronische sigaretten is de keuze aan smaken echter gigantisch: diverse “tabak” smaken, munt, chocolade, mokka, koffie, cola, vanille, appel, banaan, kers, amaretto, caramel, champagne, kiwi, perzik, peer, meloen, ananas, whiskey, sinaasappel, limoen en zo kunnen we nog uren doorgaan.

Hou er rekening mee dat je geen enkele smaak zal vinden die hetzelfde (of even slecht) smaakt als gewone tabak. En dat is maar goed ook!

Een vaak gestelde vraag door beginners: welke liquid is de beste?

Welke sterkte? Welke smaak?  Allemaal terechte en belangrijke vragen.  Het antwoord ligt iets moeilijker, want iedereen heeft een andere smaak of voorkeur. Doch hierbij wat gouden raad voor elke beginner:

  • Als je niet weet waar te beginnen, kies dan bij een clearomizer met >1 ohm coils voor liquid met een nicotine gehalte van 1.2%. Bij coils < 1 ohm ga je best voor maximaal 0.6%.
  • Kies liquid navullingen van een bekend merk. Deze producenten staan garant voor kwaliteit en een veilig product.
  • Kies voor een quasi “neutrale” tabakssmaak, wissel eventueel tussen verschillende blends van tabak. (belangrijke deze!!)
  • Staar je niet blind op het massale aanbod van smaken. Moest je blijven dampen en van het roken verlost geraken, kan je ze één voor één ontdekken.
  • Koop in het begin geen massale hoeveelheden  liquid in, experimenteer en zoek uit wat je zelf het beste vindt.

Je liquids bewaren

Liquids zijn over het algemeen ongeveer 2 jaar houdbaar. Je kan ze best bewaren op een donkere en koele plaats. Bewaar ze niet in de frigo.

Google+