Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Hoeveel rook ik als e-roker? Een vergelijking met gewone sigaretten.
E-sigaret: hoeveel rook ik in vergelijking met gewone sigaretten?

Hoeveel rook ik als e-roker? Een vergelijking met gewone sigaretten.

Veel mensen willen absoluut weten hoeveel ze “eigenlijk” aan het roken zijn in vergelijking met gewone sigaretten. Ze proberen dit te berekenen aan de hand van de hoeveelheid nicotine die zich in de verschillende types sigaretten bevindt.

Eigenlijk is dit een vergelijking die nergens op slaat.

Als je de ganse dag van ’s morgens tot ’s avonds elektronisch rookt krijg je 0% (of een fractie???) van de toxische stoffen binnen in vergelijking met het roken van één gewone sigaret. Waarom dan al die berekeningen? Toegegeven, nicotine is het verslavende bestanddeel in een sigaret en je wil weten hoeveel je hiervan inhaleert. Je wil eigenlijk weten hoe verslaafd je bent. Here we go…

Ook op een pakje gewone sigaretten zie je  het nicotinegehalte vermeld. De hoeveelheid die hier afgedrukt staat geeft het aantal mg nicotine per gram tabak weer. Als er dus 0.8mg op je pakje (normale/medium) sigaretten staat, betekent dit dus niet dat er 0.8mg nicotine in dat pakje zit. Het netto gewicht aan tabak is per sigaret ongeveer 0.85 gram. In één sigaret zit dan 0.8×0.85 oftewel 0.68mg nicotine. In de praktijk blijkt echter vaak dat er meer nicotine in sigaretten zit dan vermeld op het pakje.  Laten we, om het eenvoudig te houden, er van uitgaan dat er in één sigaret ongeveer 0.8mg nicotine zit, in een pakje van 20 dus 16mg.

De meeste rokers die de overstap naar elektronische sigaretten maken opteren voor een liquid met een nicotine gehalte van 0.6% of 6mg/ml vloeistof. De meeste tanks hebben een inhoud van ongeveer 2ml (sinds de nieuwe wetgeving). Als je die zou leegdampen zou je 12mg nicotine binnenkrijgen.

Het lijkt simpel. Echter … beweren dat één tankje van 2ml overeenkomt met 3/4e pakje gewone sigaretten zou maar al te gemakkelijk zijn.
 De  nicotine die effectief in het lichaam zal opgenomen worden via een elektronische sigaret ligt beduidend lager dan bij een gewone (analoge) sigaret. Dit komt omdat de damp van een e-sigaret niet zo diep in de longen penetreert als de traditionele rook van een tabakssigaret. De partikels van de waterdamp zijn groter dan de partikels van gewone rook. Er wordt dus minder nicotine geabsorbeerd door de longen.  Bovendien neigen de stoffen PG (Propyleen Glycol) of VG (Vegetable Glycerine) zich chemisch te verbinden met de nicotine. Het lichaam heeft het daardoor iets “moeilijker” om de nicotine te extraheren uit e-damp vergeleken met gewone rook.

Ook de gebruikte “hardware” speelt een rol in dit verhaal. Wanneer de liquid verhit wordt door de atomizer komt niet 100% van de aanwezige nicotine vrij. De kwaliteit van de liquid en de componenten die je gebruikt zijn dus wel degelijk van belang.

Dit alles verklaart voor een groot deel het feit dat het langer duurt vooraleer een elektronisch roker hetzelfde verzadigingsgevoel bereikt als een analoog roker. Als gevolg daarvan gaat hij/zij langere teugen nemen en/of iets langer roken teneinde hetzelfde effect te bekomen.

Bovenstaande factoren in acht genomen, zou een gemiddelde e-roker die een 3 tot tot 6ml liquid met een sterkte van 6mg/ml  per dag verbruikt, een half tot 1 pakje gewone (analoge) sigaretten roken.

In het voorbeeld hierboven zijn we  van het “Worst Case Scenario” uitgegaan. We veronderstellen dat de effectieve nicotine opname de helft is. Algemeen wordt aangenomen dat de opname van nicotine bij e-roken ongeveer 1/3e is, vergeleken met gewoon roken. Andere bronnen spreken over 1/5e.  Hierover kunnen we bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs helaas geen verdere uitspraken over doen.

 

Google+