Home / Nieuws / Lange termijn voordelen van stoppen met roken

Lange termijn voordelen van stoppen met roken

Wie wil stoppen met roken zal hoogstwaarschijnlijk alle hulp kunnen gebruiken die je kan krijgen. Eén facet daarvan is het bewustzijn van de voordelen die op lange termijn verbonden zijn aan het stoppen met roken.

Welke invloed heeft stoppen op je gezondheid? Hieronder een overzicht van de belangrijkste voordelen:


Verminderd risico op longkanker

Als het over de gevaren van roken gaat denken we in de eerste plaats aan longkanker. Het is een angstaanjagende aandoening. Mensen die erin slagen om over een periode van 10 jaar niet meer te roken verminderen de kans om deze verschrikkelijke ziekte te krijgen tot 50%.

Stop je met roken dan daalt de longfunctie voortaan even snel als bij niet-rokers. Het longweefsel wordt niet verder beschadigd wanneer je stopt.

Verminderd risico op een hartaanval

Daar de bloeddruk constant in beweging is, heeft een roker meer kans op een hartaanval. Neem je de beslissing te stoppen met roken dan daalt na een jaar de kans op een hartaanval met 50%. Na 3 tot 4 jaar is het risico bijna hetzelfde als bij een niet-roker.

Na 10 rookloze jaren zakt bovendien het risico op een hartziekte tot hetzelfde niveau als een niet-roker.

Een beterde bloedcirculatie

Opdat de cellen in ons lichaam elk hun taak naar behoren zou kunnen uitvoeren moet het bloed in ons lichaam goed kunnen circuleren. Na 6 maanden stoppen met roken zullen alle toxische stoffen uit je lichaam zijn en zal je bloedcirculatie terug op een normaal pijl zijn.

Minder kans op infecties

Een van de dingen die zich het eerst herstellen zijn de trilhaartjes in de slijmvliezen van de luchtwegen. Deze trilhaartjes beschermen ons tegen stofdeeltjes, virussen en bacteriën. Deze fijne haartjes gaan aan elkaar kleven door deeltjes uit de tabaksrook. Na 6 maanden stoppen met roken, herstellen de beschadigede trilhaartjes zich, wat de kans op infecties, een longontsteking, hoesten, .. significant vermindert.

Minder koolstofmonoxide in het lichaam

Koolstofmonoxide is een giftig gas. We weten allemaal dat roken het CO-gehalte in het bloed verhoogt. Door koolmonoxide kan het bloed minder goed zuurstof opnemen uit de longen. Bovendien raken dankzij deze koolstofmonoxide de aderen die het bloed vanuit het hart door het lichaam voeren, langzaam verstopt.

Na stoppen met roken, verdwijnt de CO heel snel uit het lichaam. Binnen de 48 uur haal je opnieuw hetzelfde niveau als dat van een niet-roker.

Bij het stoppen met roken, verdwijnt de CO heel snel uit het lichaam. Binnen de 48 uur haal je opnieuw hetzelfde niveau als dat van een niet-roker.

Een hele lijst…

Andere aspecten die op lange termijn een rol spelen zijn onder meer een betere vruchtbaarheid (zowel bij mannen als vrouwen), minder kans op impotentie en niet onbelangrijk: 3 keer minder kans op een miskraam.

Bovendien hebben kinderen van rokende ouders veel meer last van bronchitis in vergelijking met niet-rokende ouders.

Redenen genoeg om te stoppen. Volledig stoppen is het beste.  Veel van de bovenstaande nadelige gevolgen van roken zijn niet of nauwelijks aanwezig bij elektronische sigaretten. Elektronisch roken is dan wel misschien het beste alternatief.

Alvast veel succes met je uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+