Home / Stoppen Met Roken / Makkelijkere afkick van nicotine met e-sigaret?
Afkicken met Elektronische Sigaretten

Makkelijkere afkick van nicotine met e-sigaret?

We willen allemaal wel stoppen met roken. Het enige probleem is dat nicotine zo verslavend is, dat je niet meer loslaat eens het je te pakken heeft. Van nicotine verlost raken kan een waar gevecht zijn. Wanneer je stopt met roken kan het plotse gebrek aan nicotine zo zenuwslopend zijn dat de meesten niet in slagen.

Het hoeft niet gezegd dat een weloverwogen afbouwschema met behulp van elektronische sigaretten en lagere nicotine doseringen een belangrijke steun kan bieden om het beest te lijf te gaan.

Dit is namelijk wat je kan verwachten wanneer je lichaam plots zonder nicotine komt te zitten:

Verveling

Tot op het ogenblik dat ze stoppen, beseffen de meeste rokers niet welke belangrijke rol “roken” speelt in hun dagelijkse bezigheden.  Het is daarom dat er vaak aangeraden wordt dat je nieuwe dingen, nieuwe activiteiten, nieuwe hobby’s, .. moet inplannen als je probeert te stoppen met roken. Roken is een handeling. De leegte die het verdwijnen van een gewoonte achterlaat moet nu eenmaal op een of andere manier opnieuw ingevuld worden.

Bij Elektronisch roken kan je in de laatste fase enkel nog nicotinevrije sigaretten roken. Op die wijze kan je 100% de focus leggen op het “afleren” dan de “aangeleerde” handeling.

Slaap problemen

Zodra een regelmatige nicotinetoevoer naar de hersenen stopt, zal je slaappatroon veranderen. Hoe drastisch dit is hangt van persoon tot persoon af. Sommigen zullen beginnen trillen, anderen worden wakker in koud zweet. Sommigen gaan door een periode van slapeloosheid en lijken hun “comfort” niet meer te vinden in bed. Ook slaapapneu kan zich in zeldzame gevallen manifesteren.

Licht geïrriteerd

Als iemand ergens van moet afkicken dan zorgt dat zowel psychisch als fysisch voor pakken stress. Dat is ook zo bij nicotine. Rokers die van nicotine proberen verlost te raken zijn meestal slecht gehumeurd en zijn meestal “niet in hun dagje”. Kom je zonder nicotine te zitten dan kan dit periodes van depressie met zich meebrengen waarbij mensen zich bij niets meer goed voelen. Dit gebeurt omdat nicotine zich hecht aan neuronen die dopamine vrijgeven in de hersenen. Eens je minder afhankelijk wordt zullen deze vlagen afnemen.

Problemen met de vertering / Gewichtstoename

Je wist het of je wist het niet, maar nicotine is een zeer efficiënt dieetmiddel. Nicotine zorgt voor een verhoogd metabolisme waardoor gewichtstoename moeilijker wordt. Nicotine “dimt” bovendien ook sterk het verlangen naar tussendoortjes. Dat is de reden waarom bijna elk individu wat extra kilo’s bijkomt wanneer deze probeert te stoppen. Naast dit fenomeen kan je last hebben van buikkrampen. Heel vaak treedt constipatie op. Wanneer je rookt wordt de spijsvertering extra gestimuleerd wordt door de hersenen. Deze trachten via vertering tegelijkertijd toxische stoffen uit het lichaam te verwijderen. Eens deze toxische stoffen niet meer aanwezig zijn, hebben de hersenen niet meer zo’n haast met het “uitscheiden” van stoffen uit je lichaam en dit met alle gevolgen van dien.

Spier–en gewrichtspijn

Zonder nicotine kan je lichaam geconfronteerd worden met spierpijnen en gewrichtspijnen die vroeger niet ervaren werden. Spieren die vroeger continu samentrokken hoeven dat nu niet meer te doen maar hebben nog wel het “idee” dit te moeten doen. Dit kan pijnen veroorzaken die ervoor niet aanwezig waren.

Het is duidelijk dat een plots “tekort” aan nicotine geen lachertje is. Veel voorstanders van elektronische sigaretten zijn van mening dat de e-sigaret de ideale partner kan zijn om komaf te maken al deze bovenstaande problemen of ze voor een groot deel te verminderen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+