Home / Nieuws / Nederland scherpt regelgeving elektronische sigaretten aan.
Nieuwe regelgeving elektronische sigaret in Nederland

Nederland scherpt regelgeving elektronische sigaretten aan.

In Nederland zijn zopas een reeks nieuwe regels met betrekking tot de elektronische sigaret in het staatsblad gepubliceerd.

Half e-sigaret minnend Nederland staat op zijn kop, al begrijpen wij niet goed waarom. Van electronischesigaret.be krijgt de Nederlandse regering alvast een dikke pluim. We kunnen alleen maar dromen dat het in België dezelfde richting uitgaat.

“Het tijdelijk warenwetbesluit” is in feite een voorloper op de nieuwe Europese tabaksrichtlijn die in mei 2016 in voege zou moeten gaan – al is het de vraag of deze datum vooralsnog haalbaar is. Ze is van toepassing op alle e-liquids en elektronische sigaretten, tenzij ze geclassificeerd zijn als geneesmiddel. De nieuwe regelgeving zal vanaf 1 Februari 2015 in werking treden.

Wat zijn de belangrijkste eisen uit het besluit?

Het navelreservoir van een navulbare elektronische sigaret mag een volume hebben van maximaal 2ml.

(lees: Clearomizers – voornamelijk deze die in combinatie met mod’s gebruikt worden – met een volume groter dan 2ml mogen niet meer verkocht worden. Van de meeste van deze clearomizers bestaat er een mini versie met een kleiner volume.)

De elektronische sigaret en navelverpakkingen moeten kindveilig zijn en beschermd tegen manipulatie, breken en lekken alsmede over een mechanisme beschikken dat lekvrij navullen mogelijk maakt.

(lees: Cartridges en e-liquids die in navulflesjes worden verkocht, moeten verzegeld zijn en flesjes voorzien van een mechanisme zodat kinderen ze niet kunnen openen. Veruit de meeste kwaliteitsproducten – zeker degenen die we op deze website bespreken – voldoen aan deze vereisten.)

Nicotine houdende e-liquids mogen slechts verkocht worden wanneer de navulverpakking een volume heeft van maximaal 10ml. Bovendien mag de vloeistof niet meer dan 20mg/ml nicotine bevatten. Er mogen bovendien enkel zuivere ingrediënten gebruikt worden en er mogen buiten nicotine geen ingrediënten gebruikt worden die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mens. Verder is het verboden e-liquids te verkopen die additieven bevatten die de indruk wekken gezondheidsvoordelen te bieden (zoals vitaminen) of additieven die in verband worden gebracht met vitaliteit en energie zoals cafeïne en taurine. De gebruikte additieven mogen ook de opname van nicotine niet faciliteren of kankerverwekkend, mutageen of reprotoxisch zijn in onverhitte vorm.

(lees: Navelflesjes mogen een maximale inhoud hebben van 10ml. Dat is niet onoverkomelijk, maar wel uiterst vervelend. Vandaag worden gaan vooral de navulflesjes van 30ml frequent over de toonbank. De 20mg/ml nicotine grens zal slechts voor een beperkt publiek gevolgen hebben. De meeste dampers gebruiken liquids met een nicotinegehalte lager dan 18mg/ml. Alle overige vereisten lijken ons evident. Wie gezonder wil leven moet meer fruit eten en als je meer energie wil, drink dan een Red Bull. Uiteraard moeten de e-liquids vrij zijn van kankerverwekkende stoffen.)

Voorts eist het besluit een aantal concrete zaken met de manier waarop het product moet worden aangeboden. Denk hierbij aan een aantal verplichte vermeldingen op de verpakking en een bijsluiter waarop je de ingrediënten, een aantal waarschuwingen, aanwijzigingen inzake gebruik, enz… kan terugvinden. Opvallend in dit kader is wel de eis die zegt dat de waarschuwing “Dit product bevat de zeer verslavende stof nicotine. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers”, minstens 30% van de verpakking moet innemen.

(lees: U zal als gebruiker van elektronische sigaretten en e-liquids voortaan beter geïnformeerd worden over de producten die u aankoopt of gebruikt. Een heel goede zaak als je het ons vraagt.)

Tenslotte komen er een aantal nieuwe regels waar e-sigaret- en e-liquid reclame aan zullen moeten voldoen. Zo zal er telkens vermelding moeten gemaakt worden van de waarschuwing: “Dit product bevat de zeer verslavende stof nicotine. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers”. Daarnaast mag niet de indruk gewekt worden dat het product zonder schadelijke gevolgen kan worden gebruikt of dat het kan helpen bij het stoppen met roken van tabaksproducten.

(lees: Op zich geen grandioze beperkingen, al zijn wij 100% van mening dat het helpt bij het stoppen met roken van tabaksproducten.)

Besluit:

Met de nieuwe regelgeving loopt Nederland een stukje voorop in vergelijking met de buurlanden. Het is duidelijk dat er rekening gehouden werd met de veiligheid van de consument maar dat er tegelijkertijd ook is gedacht aan de groep ex-rokers die vandaag de elektronische sigaret als nieuwe nicotineleverancier hebben omarmt. De impact op de gemiddelde damper (bestaat die?) is volgens ons immers behoorlijk beperkt.

Een reactie

  1. E-Fumadores Nederland

    Uiteraard zijn wij voor een goede regelgeving en staat veiligheid bovenaan. Daar is nu een begin mee gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+