Home / Goed om te weten / Negatieve publiciteit rond elektronische sigaret in de media onder de loep genomen…
Negatieve Publiciteit rond Elektronische Sigaret

Negatieve publiciteit rond elektronische sigaret in de media onder de loep genomen…

Het lijkt er op dat in België de media actiever worden met negatieve publiciteit over de e-sigaret. Zou het kunnen zijn dat dit gestuurd wordt?

Een recent artikel op gezondheid.be krijgt de titel “Elektronische sigaret: beter niet gebruiken” mee omdat – zo luidt het verder in het artikel – niet bewezen is dat het een effectieve manier is om te stoppen met roken.

Het klopt dat er voor elektronische sigaretten nooit een studie is geweest of ze efficiënt zijn om te stoppen met roken. Het is dus niet gekend of ze meer of minder effectief zijn dan andere nicotine vervangende producten, zoals kauwgom of patches. Thans, in juli 2010 voerde Dr Eissenberg een studie uit waaruit bleek dat de drang om te roken significant verminderd was.

Het zal  de roker van elektronische sigaretten waarschijnlijk worst wezen of hij de meest effectieve manier heeft gevonden om te stoppen met roken. Naast een omschrijving van wat een elektronische sigaret nu eigenlijk is – hetgeen u wellicht al lang wist – heeft het artikel verder niets te bieden.

Laten we daarom iets meer aandacht besteden aan een recentelijke publicatie op hln.be, waar tenminste gepoogd werd om iets dieper op het fenomeen in te gaan…

Om de titel “waarom stoppen met roken met e-sigaret geen optie is“, extra kracht bij te zetten werd het artikel opgebouwd rond drie beweringen.

 1. elektronische sigaretten bevatten nicotine, het bestanddeel dat met kanker in verband wordt gebracht.
 2. er zijn bewijzen dat sommige toestellen giftige stoffen bevatten
 3. een studie van de European Respiratory Society suggereert dat e-sigaretten onmiddellijke schade kunnen veroorzaken na het gebruik. Professor Gratziou raadt dan ook mensen aan om te stoppen met roken door andere methoden te gebruiken.

Vooraleer u deze beweringen als waarheid beschouwd, lees ook even de rest van het verhaal:

De rest van het verhaal…

 1. Het klopt dat zowel gewone sigaretten als elektronische sigaretten nicotine kunnen bevatten. Maar laat nu nét de nicotine niet de boosdoener zijn die kankerverwekkend is. Er is nooit bewijs geleverd dat nicotine kankerverwekkend is, hetgeen in de medische wereld ook algemeen wordt aangenomen. De chemische stoffen in tabaksrook van gewone sigaretten, waarvan er minstens een 40-tal kankerverwekkend zijn, zijn niet aanwezig in damp van elektronische sigaretten. Naast een aantal extreem giftige en kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide, bevat sigarettenrook nog een aantal giftige stoffen zoals arsenicum, aceton, ammoniak, lood, teer, carbonmonoxide, methaan, waterstofcyanide, cadmium, ethanol, vinylchloride … en +3500 andere chemische stoffen.
 2. Deze uitspraak is gebaseerd op een rapport van de FDA (Food & Drugs Administration) uitgevoerd in 2009. Ondanks dat dit (gedateerde) rapport volledig de grond ingeboord werd door diverse statistici en onderzoekers van verschillende universiteiten, wordt het nog steeds in de media gebruikt om e-sigaretten in een verkeerd daglicht te stellen. De achterliggende reden waarom FDA destijds dit foutieve rapport met onduidelijke resultaten publiceerde vind je elders uitgebreid op deze website terug.
 3. De bevindingen van de studie waarover sprake is werden verkeerd geïnterpreteerd. In de media kan je lezen dat de resultaten aangeven dat e-sigaretten schade aan de longen veroorzaken . Dit is fout. De studie wees uit dat het gebruik van een elektronische sigaret gedurende 10 minuten zorgde voor een verhoogde weerstand in de luchtwegen bij rokers zonder longziekte. Een tijdelijke verhoogde weerstand in de luchtwegen kan absoluut niet gelijkgesteld worden met “longschade”. Wist je trouwens dat één van de auteurs van deze studie – Dr. Griatziou – tevens de auteur was van een studie over de effectiviteit van Chantix (Champix)? De studie werd uitgevoerd en gesubsidieerd door onder meer Pfizer, de producent van Chantix, een product dat riskeert zijn volledig marktaandeel te verliezen wanneer electronische sigaretten nog populairder worden. De bevinding van dit onderzoek is bovendien niets nieuws. Of het lange termijn gebruik van e-sigaretten zou kunnen leiden tot een klinisch probleem als het gevolg van deze tijdelijk verhoogde weerstand in de luchtwegen is niet bekend en vraagt meer onderzoek. Wat wel bekend is, is dat het lange termijn gebruik van gewone sigaretten vrijwel zeker tot een klinisch significant probleem zal leiden.

Kortom, als een roker moet kiezen tussen een gewone sigaret of een elektronische sigaret, dan is de keuze voor een e-sigaret de verstandigste keuze.

Een reactie

 1. Als vrachtwagenbestuurder moet ik jaarlijks een medische controle ondergaan.
  Na +/- 15 maanden E-dampen EN gestopt met A-sigaret, bleek mijn longvolume (blaastest) met 20%, TWINTIG PROCENT, toegenomen!!!!
  E-sigaret ongezond??????, toch niet voor mijn luchtwegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+