Home / Gezondheid en Veiligheid / Onderzoek naar formaldehyde bij elektronische sigaretten
eGo Twist met Variabel Voltage

Onderzoek naar formaldehyde bij elektronische sigaretten

Opnieuw zijn de resultaten van een onderzoek naar de veiligheid van elektronische sigaretten doorgesijpeld tot de Nederlandstalige media. Deze keer gaat het over een nieuw onderzoek dat suggereert dat sommige e-sigaretten zo warm worden dat er formaldehyde – een kankerverwekkende stof – vrijkomt bij de omvorming van e-liquids tot dampen.

Een studie waarvan de resultaten officieel nog moeten gepubliceerd worden, toonde aan dat er in bepaalde situaties bij het gebruik van high-power elektronische sigaretten (zoals tanksystemen met variabel voltage) formaldehyde geproduceerd wordt bij de verbranding. Deze kankerverwekkende stof wordt gevormd wanneer e-liquid aan te hoge temperaturen wordt blootgesteld.

Het onderzoek was uitsluitend gericht op tankystemen met variabel voltage. In tegenstelling tot wegwerp e-sigaretten of klassieke e-sigaretten die er eerder uitzien zoals een gewone sigaret, zijn dit grotere toestellen met batterijen waarvan het voltage kan aangepast worden. Sommige gebruikers kiezen voor dit type elektronische sigaret omdat het hen de mogelijkheid biedt het voltage aan te passen en dus meer vermogen los te laten op de atomizer, die daardoor sterker verhit wordt met als resultaat meer damp en een straffere nicotine kick.

De resultaten van dit onderzoek zijn eigenlijk niets nieuws. Het is bekend dat thermolyse ervoor kan zorgen dat kankerverwekkende stoffen vrijkomen.

De onderzoekers gebruikten een eGo Twist batterij met variabel voltage en een top-coil clearomizer, waarvan de weerstand onbekend is. Dat betekent dat er niet geweten is welk vermogen er gegenereerd werd in deze elektronische sigaret.

Zoals je misschien weet, hoe hoger het voltage (van de batterij) en hoe lager de weerstand (van de atomizer) hoe meer vermogen er gegenereerd wordt en hoe meer je elektronische sigaret verhit wordt.

Om veilig elektronisch te roken is het dan ook enorm belangrijk om de juiste voltage/weerstand combinatie te gebruiken, wat niet altijd evident is bij het onderzochte type e-sigaret. Uiteraard is er een grote verantwoordelijkheid voor de gebruiker zelf. Maar het feit dat er massaal veel (en vooral Chinese) producenten zijn van dit type tanksystemen en er soms nog gesleuteld wordt door verdelers of wijzigingen worden aangebracht door gebruikers maakt de zaken nog gecompliceerder.

Wat er ook van is… indien je de wetten van de fysica niet naleeft, dan krijg je toestanden zoals aangetoond door het onderzoek.

Daaruit bleek immers dat bij een voltage van 4.8 volt het geproduceerde formaldehyde niveau vergelijkbaar was aan dat van traditionele sigaretten. Echter –  en dit is belangrijk – bij een voltage lager dan 4 volt was het geproduceerde formaldehyde niveau tot meer dan 800 keer lager  dan bij een gewone sigaret!

Het is echter niet de bedoeling een standaard top-coil clearomizer te gebruiken in combinatie met een batterij die 4.8 volt genereert. Het type clearomizer dat in de regel gebruikt wordt op zo’n eGo Twist batterij heeft doorgaans een weerstand van 2.2 Ohm.  Het voltage van de batterij kan je aanpassen van 3.2 tot 4.8 volt.  Laat je op de clearomizer echter 4.8 volt  los dan wordt er een vermogen opgewekt van 10.47 Watt en is de verhitting te extreem.  [In de tabel hieronder kan je zien welke combinaties weerstand/voltage veilig zijn en welke niet]

Voltage Batterij vs Weerstand Atomizer

Ook al is het formaldehyde niveau in bepaalde situaties vergelijkbaar met dat van tabakssigaretten, toch is het ook belangrijk aan te stippen dat de vele andere toxische stoffen die in sigarettenrook terug te vinden zijn, helemaal niet werden teruggevonden bij dit onderzoek.

Een andere studie die zich toelegde op de impact van verhoogde temperaturen in de elektronische sigaret en vooral focuste op hoe mensen hun toestel gebruiken om meer damp te genereren, kwam tot gelijkaardige conclusies.  Samengevat kwamen hun bevinden neer op het feit dat bij direct dripping (rechtstreeks druppelen – een manier van elektronische roken)  de e-liquids zo hevig verhit worden dat formaldehyden vrijkomen in concentraties vergelijkbaar met gewone sigaretten.

Naar aanleiding van het artikel over dit onderzoek in de New York Times interviewde Radio 1 Professor Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven. Zijn visie kan je hier beluisteren. Wij zijn alvast benieuwd wanneer de eerste e-sigaret met edelmetaal componenten op de markt verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+