Home / Nieuws / Opschudding rond de elektronische sigaret

Opschudding rond de elektronische sigaret

Wij volgen het Elektronische Sigaret nieuws op de voet. Elke dag krijgen wij een mailtje van Google binnen met e-sigaret gerelateerde nieuwsfeiten die in de media verschenen zijn. Het is schrijnend om vast te stellen dat – ondanks dat er vaak interessante ontwikkelingen en onderzoeken zijn – deze e-mail meestal leeg is… nada, niks!

Tot een of andere organisatie – zoals gisteren het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – uitpakt met een publicatie die op het eerste zicht vernietigend is voor de hele elektronische sigaretten industrie.

Gisteren stak dit in onze mailbox:
Ofwel lees je de onzin, ofwel scroll je vliegensvlug naar beneden voor een correcte kijk op de zaak.

Het is bloedstollend hoe de geile media hier mee omspringen. Het is zielig vast te stellen hoe de media hier massaal ‘als een hond op een frikandel’ opspringen en elkaar de loef proberen af te steken en de meest sensationele titel trachten te verzinnen voor een artikel over een thema waar ze eigenlijk geen snars van afweten. We zouden de term ‘aandachtshoeren’ bijna in de mond durven nemen, maar dat durven we niet.

Zelf weten we ondertussen -een klein beetje- waar het bij elektronische sigaretten om gaat. Voor ons is het dan ook eenvoudig om bepaalde nieuwsfeiten te filteren of minstens de nodige nuances te leggen. Voor “Jan met de pet en al de rest” is dit niet helaas het geval. Heel het land in rep en roer. Het enige dat wij nu nog te horen krijgen is “heb je het gelezen over uw e-sigaretten?”

En zo is dat niet alleen bij Elektronische sigaretten. Zo zit de maatschappij nu eenmaal in mekaar. Wij lezen wat men wil dat wij lezen, wij krijgen te horen wat men wil dat wij te horen krijgen. Wij worden 24/24 gemanipuleerd.

Gelukkig zijn wij er om de zaak recht te trekken (wat elektronische sigaretten betreft). Geniet mee van een objectieve analyse van de factsheet die gisteren door RIVM werd gepubliceerd.

Eerst dit. In de pers wordt er overal over “een nieuw onderzoek” gesproken. Dit is alvast bull****. Er is helemaal GEEN onderzoek gevoerd. De factsheet van RIVM is gewoon een samenraapsel van bestaande informatie, afkomstig van diverse bronnen – de ene al wat (on)betrouwbaarder dan de andere.

Eigenlijk had deze factsheet – veelal gebaseerd op onvolledige en foute informatie en gekruid met belachelijke insinuaties – evengoed een eindwerkje kunnen zijn van een leerling van het zesde studiejaar.  Hij zou waarschijnlijk goede punten gekregen hebben van zijn leraar die wellicht onder de indruk zou zijn van de geleverde inspanningen, maar van ons had hij -sorry jongen- een dikke nul gekregen.

Over de verslavende en giftige eigenschappen van elektronische sigaretten

Dat nicotine -ook aanwezig in elektronische sigaretten- een verslavende stof is, weet denkelijk iedereen. Niks nieuws onder de zon. In de sheet wordt bovendien uitvoerig ingegaan op de mogelijk schadelijke werking van nicotine. Dat het niet zo gezond is als een vers geschild appeltje, daar bestaat geen twijfel over, maar zelfs een niet-rokend mens krijgt veel shadelijkere stoffen binnen dan nicotine. Dramatiseren is dan ook absoluut uit den boze. Trouwens nicotine is nooit of nauwelijks een thema geweest bij gewone sigaretten. Waarom dan heel de commotie rond nicotine in het kader van e-sigaretten? Vermoedelijk zal het de roker ook worst wezen.

Dat nicotine in grote hoeveelheden dodelijk kan zijn hebben we eerder in ons dossier veiligheid reeds besproken. Alles waarvan je teveel inneemt is dodelijk, ook water. Niks nieuws onder de zon.

Dat er op de verpakking van e-sigaretten te weinig informatie staat klopt niet. Sommige leveranciers geven gedetailleerde info over gebruik en inhoud van het product. Het is wel zo dat het vandaag perfect kan gebeuren dat er weinig of geen info voorzien is, omdat dit niet wettelijk vastligt.

Insinueren dat de basisingrediënten propyleenglycol en glycerol giftig kunnen zijn, is onnodig opschudding veroorzaken. Er is voldoende onderzoek gevoerd dat aantoont dat deze stoffen die ook in de voedingsindustrie gebruikt worden niet giftig zijn. Voor de geïnteresseerden hierbij enkele links naar rapporten van enkele interessante onderzoeken: Onderzoek naar propyleen glycol / Onderzoek naar Glycerol.

Dat e-vloeistoffen onzuiverheden kunnen bevatten die eventueel kankerverwekkend zijn is ook oud nieuws. Voor ons toch. Er is al massaal onderzoek gevoerd naar de inhoud van e-vloeistoffen. Als er ook maar ergens een onzuiverheid aan het licht komt wordt dit uitvergroot. Niet onbelangrijk is te vermelden dat zelfs wanneer deze onzuiverheden werden aangetroffen ze véél minder toxisch waren dan hetgeen je in sigaretten aantreft. Regels opstellen is de boodschap.

Over de gezondheidsclaims die de elektronische sigaretten industrie adverteert.

Volgende stellingen komen in de factsheet aan bod: “de gezondheidsvoordelen zijn dezelfde als wanneer u zou stoppen”, “geen hoesten meer”, “geen tabak”, “geen kanker”, “geen passief roken”, “veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap”. Wij hebben ze nog nooit ergens aangetroffen en vragen ons dan ook terecht af waar deze onzin vandaan komt. Case closed.

Over passief roken.

Insinueren dat er kankerverwekkende stoffen in de dampen van elektronische sigaretten zitten…gevaarlijk toch, dat is wat iedere niet-roker wil horen! Helaas, er zijn voldoende studies uitgevoerd die aantonen dat eventueel schadelijke stoffen die aan derden worden blootgesteld insignificant zijn en ver beneden het niveau liggen om ook maar enig gezondheidsrisico met zich mee te brengen. Er is dus absoluut geen enkel gezondheidsrisico voor de omgeving.

Over stoppen met roken.

Dat er nog niet bewezen is dat de e-sigaret een geschikt middel is om te stoppen met roken klopt niet. Ook hier is al onderzoek naar gedaan. Maar wie maalt daar eigenlijk om? Voor ons was het het énige geschikte middel. So who cares? Alleszins niet de miljoenen mensen die er wel in geslaagd zijn dankzij de elektronische sigaret.

Over de milieu aspecten.

Daar kunnen we het RIVM in volgen. Sterker nog, we staan volledig achter een programma voor recyclage of wat dan ook om de impact op het milieu te minimaliseren. Over dit aspect hebben we wel niets in de pers gezien, waarschijnlijk wegens te weinig boeiend.

Conclusie

Het lijkt er sterk op dat de RIVM heel hard haar best heeft gedaan om de elektronische sigaret in een slecht daglicht te stellen en onnodig commotie en paniek wil veroorzaken. De redenen hiervoor laten we in het midden. Wijzer zijn we er zeker niet van geworden. Wil je weten hoe de vork echt in de steel zit, kan je misschien eens een kijkje nemen in ons dossier “veiligheid”.

Daar dampen we eentje op!

Een reactie

  1. Complot van verstokte en versteende Hollandse Calvinisten om met gemanipuleerde data ook maar het minste beetje genot de wereld uit te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+