Home / Nieuws / Overdreven taksen kelderen de elektronische sigaretten industrie in Italië.

Overdreven taksen kelderen de elektronische sigaretten industrie in Italië.

E-sigaret in italieEerder dit jaar besliste de Italiaanse regering om een taks van maar liefst 58.5% te gaan heffen op elektronische sigaretten.

De Italiaanse elektronische sigaretten industrie was tot voor kort thans “booming business”. De industrie kende 3-digit groeipercentages en had op korte termijn gezorgd voor ongeveer 5000 jobs. Bovendien zagen de voorbije jaren meer dan 2000 e-sigaret shops het daglicht.

Met de nieuwe taks wil men zo’n €35 miljoen binnenhalen.

Hoewel de maatregel pas in 2014 van kracht gaat, heeft deze nu al voor een enorme schokgolf gezorgd. Veel producenten hebben de markt nu al verlaten en honderden e-shops sloten hun deuren.

De Italiaanse regering beweert dat de populariteit van elektronische sigaretten een negatief effect heeft op het nationaal budget. Aanleiding van de maatregel zijn de dalende inkomsten van tabaksaccijnzen die met meer dan 6% (of € 455 miljoen) zouden gedaald zijn over de voorbije 8 maanden.

De beslissing om de hoge taks van 58.5% in te voeren, zal volgnes insiders meer kwaad dan goed doen. De gemiste miljoenen die de regering aan BTW en andere belastingen aan de e-sigaret industrie zou kunnen verdienen zijn immers veel groter dan de €35 miljoen euro die de maatregel rechtstreeks zal opleveren.

Bovendien zullen er ook gevolgen zijn voor de Italiaanse arbeidsmarkt. Vandaag zijn er zo’n 6800 mensen tewerkgesteld in de Italiaanse elektronische sigaretten industrie, maar verwacht wordt dat dat cijfer zienderogen zal dalen in de komende maanden.

Tot slot zal de nieuwe taks ook enorme gevolgen hebben voor de gebruikers zelf. Uiteindelijk zijn zij degenen die zullen moeten opdraaien voor de verhoogde kosten. U voelt het al aankomen… een bloeiende zwarte markt lijkt geboren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+