Home / Expert E-sigaret / RBA of Rebuildable Atomizer: Gids voor starters
Rebuildable Atomizers - RBA

RBA of Rebuildable Atomizer: Gids voor starters

Je wil je verdiepen in de wondere wereld van atomizer rebuilding? Mooi zo. Met behulp van deze gids ben je in no-time aan je eerste rebuild toe.

Welkom bij Dampen Level 3.0

Om de capaciteiten van je regulated (Advanced Personal Vaporizer) of unregulated (mechanical) MOD optimaal te benutten (hoge vermogens toestellen) ben je haast verplicht een RBA of Rebuildable Atomizer op je batterij te schroeven. Beschik je over een device dat meer dan 20Watt aan vermogen kan genereren, kies dan voor een rebuildable atomizer.

Wat is een rebuildable atomizer?

Het principe van de rebuildable atomizer is eenvoudig. Het is een verdamper als een ander. Het essentiële verschil is dat bij rebuildable atomizers  de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het bouwen van  coil (gloeidraad) en wick (lont).  Schroef je je rebuildable atomizer open, dan zal je al snel stoten op een soort dekje of een basis voorzien van kleine schroefjes. Aan jou om het lont, samen met de coil te monteren die je net volgens de regels van het vak gewikkeld hebt. Dichtschroeven. Tanken. Genieten.

Eens je ermee weg bent is rebuilden niet zo’n grote klus meer. Maandelijks een nieuwe coil fabriceren en om de paar dagen even reinigen, dryburnen of een nieuw lontje steken, dat omvat zo’n beetje hetgeen wat je mag verwachten. Nu, het is maar een schatting. Veel hangt er natuurlijk vanaf hoe en hoeveel je dampt.

Bij een rebuildable atomizer heb je de mogelijkheid (of vrijheid) alles naar eigen voorkeur op te bouwen. De keuze van het materiaal, de manier waarop de atomizer e-liquid absorbeert en tal van andere facetten maken het mogelijk je ervaring volledig te personaliseren.

Als er toestellen bestaan die kant en klaar zijn, waarom zou je dan opteren voor een rebuildable atomizer die je volledig zelf moet configureren?

Voordelen van een Rebuildable Atomizer

Veel Damp

Hoewel je ook met een clearomizer of gelijk welk ander verwarmingselement een aardige hoeveelheid damp kan produceren, kan een rebuildable atomizer enorm grote hoeveelheden damp produceren. Als je in een youtube filmpje iemand enorme wolken ziet blazen waarvan je haast achterovervalt, mag je er zeker van zijn dat hij een rebuildable gebruikt. De grootte van die dampwolken wordt bepaald door de coil build, het nicotinegehalte en de PG/VG verhouding van de e-liquid en natuurlijk ook je longinhoud.

Pure smaak en pittige nasmaak

Druppel een paar druppels van je favoriete e-liquid op een RDA en je zal versteld staan van de massale smaaktoename die je gewaarwordt. Gebruik je favoriete liquid met een clearomizer van topkwaliteit en daarna met een rebuildable atomizer, dan zal je versteld staan van het grote verschil.

Meer Throat Hit

De meeste doorwinterde dampers vullen hun cartridges, clearomizers of ander toevoersystemen met liquids die een nicotinegehalte hebben tussen 1.2% (12mg/ml) en 1.8% (18mg/ml). Deze nicotinegehaltes mogen dan al een aardige throat hit opleveren, bij gebruik in combinatie van een rebuildable atomizer wordt de throat hit immens versterkt. Over het algemeen schakelen gebruikers die overstappen naar rebuildable atomizers ook meteen over naar liquids die een lager nicotinegehalte hebben. Omdat 18mg liquids vaak te ongenadig zijn voor de keel worden bij rebuildables vooral nicotinegehaltes van 0.6% (6mg) tot 1.2% (12mg/ml) gebruikt.

Vrijheid

We hadden het er reeds eerder over. Er zijn oneindig veel coil en wick configuraties die je kan uitproberen. Elke configuratie zal andere resultaten opleveren. Je hebt bij zowel coils als wicks de keuze uit verschillende soorten materialen, je kan opteren voor één of meerdere coils, je kan je coil van meer of minder wikkelingen voorzien, je kan ze kleiner of groter maken, enz…

Goedkoop

Aan de initiële aankoop van een rebuildable atomizer kan een aardig prijskaartje vasthangen. Eens die investering achter de rug, zit je gebeiteld. De meeste rebuildable atomizers zijn volledig vervaardigd uit roestvrij staal, waardoor de toestellen haast niet kapot te krijgen zijn en een zeer lange levensduur hebben. Het enige dat je moet aanschaffen om je atomizer te kunnen (blijven) gebruiken is wat draad en katoen en laat dit nu 2 zaken zijn die je bijna niets kosten. Voor minder dan 5 euro krijg je ongeveer 10m Kanthal draad en genoeg watten om een jaar mee toe te komen. Dat is veel voor geen geld. Het is alleszins een stuk goedkoper dan 1 tot 2 euro uitgeven voor een reservecoil in je clearomizer.

Ervan uitgaand dat je correct rebuild, is de conclusie dan ook dat rebuildable atomizers een positieve invloed zullen hebben op je portefeuille, je dampervaring en je algemene tevredenheidsniveau.

Je weet nu wat een rebuildable atomizer is en welke voordelen dit device met zich meebrengt. Hopelijk besef je ook dat dampen level 3.0 niet voor iedereen toegankelijk is en er van jou heel wat meer kennis en vaardigheden verwacht worden.

Voor de aankoop van je eerste RBA adviseren we je een toestel te kopen dat reeds klaar is voor gebruik (van coil en wick voorzien). Dat laat toe wat vertrouwen op te doen en er ‘beetje bij beetje’ in te komen. Je kan onmiddellijk genieten van je rebuildable en na enkele dagen is er de ‘first call’: het steken van nieuw lont (katoenen watten in dit geval). Ook dat is een uitdaging de eerste keer. Een maandje later is je coil versleten, heb je het rewicken volledig onder de knie en heb je misschien al geprobeerd een paar coils te draaien…in ieder geval is het dan hoogtijd dat je weet wat er te gebeuren staat.

Neem wat foto’s van (de binnenkant van) je rebuildable vooraleer je hem een eerste keer gebruikt. Dat maakt het een stuk makkelijker om een gelijkaardig lontje en dezelfde coil proberen na te bouwen. Om je hiermee op weg te helpen hebben we een quick start guide ter beschikking die stap per stap uitlegt hoe je tewerk gaat.

Soorten Rebuildable Atomizers

RBAs kunnen we indelen in 2 groepen: RDA en RTA.

Rebuildable Dripping Atomizer

Rebuildable Dripping Atomizer - RDAEen RDA of Rebuildable Dripping Atomizer is niet meer of niet minder dan een Atomizer die je zelf kan rebuilden en configureren. De RDA is het favoriete wapen van de ‘die-hard damp-fan’. Het is het nummer een gadget voor sub-ohm dampers. Een RDA produceert het meeste damp en geeft de beste smaak – als alles perfect afgesteld is, tenminste. Het is ook het goedkoopst. Alles wat je nodig hebt is wat draad en katoen, dingen die niets kosten en nog eens lang meegaan ook. Toch wordt de RDA in de praktijk veel minder gebruikt omwille van zijn grootste mankement: een gebrek aan capaciteit. Een RDA heeft geen tank, wat betekent dat je rechtstreeks e-liquid moet druppelen op het lont. Dat dit niet praktisch is hoeft niet gezegd. Bovendien moet je uiterst voorzichtig zijn bij het druppelen. Druppel je teveel, dan verzuipt je RDA.

Rebuildable Tank Atomizer

Rebuildable Tank Atomizer - RTAAls een clearomizer en een RDA een babytje zouden krijgen, dan zou het een RTA zijn. Een RTA of Rebuildable Tank Atomizer is een atomizer waar een tank rondom is gebouwd om de e-liquid vast te houden. Qua looks heeft een RTA dan ook veel weg van een clearomizer. Onder de motorkap ziet het er echter net iets anders uit en heb je de mogelijkheid zelf coils te bouwen. De RTA heeft een vergelijkbare smaak en dampproductie als een RDA, maar biedt evenveel opslagruimte voor liquid als een clearomizer. Wellicht daarom dat dit type rebuildable atomizer het populairst is.

3 reacties

 1. Mijn rba trekt niet, ik moet er keihard aan sleuren om iets binnen te krijgen met af helemaal Open…

 2. Vorige week een RDTA gekocht van limitless en ijoy.
  Een combinatie van een rda en rta. Zeer tevreden van en eenvoudig in elkaar te zetten.
  De smaak is heel anders tov fabrieks coils.
  Net als de damp productie.
  Met dual coils is de berekening wel iets moeilijker om op de weerstand uit te komen die je wil.
  Formule is 1/((1/R1)+(1/R2))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+