Home / Expert E-sigaret / RBA Quick Start Guide: nabouwen van je eerste coils en wicks zonder voorkennis
Rebuilding: Coil en Wick nabouwen

RBA Quick Start Guide: nabouwen van je eerste coils en wicks zonder voorkennis

Benodigdheden: een setje precisie schroevendraaiers een kniptang en een schaar.

Koop een Rebuildable Tank Atomizer met standaard coil en bouw deze na. De meeste rebuildable atomizers worden bij aankoop geleverd met coil en wick, klaar voor gebruik. Observeer goed hoe coil en wick zijn opgebouwd en probeer ze na te bouwen. Maak desnoods een foto van je rebuildable voor je eerste gebruik. Dan weet je precies hoe je achteraf alles netjes in de juiste positie moet plaatsen.

COIL BUILDING

 • Kijk naar zijn vorm en probeer te achterhalen wat de diameter van de gebruikte draad is en probeer te acherhalen uit welk materiaal hij bestaat. Met deze informatie kan je op zoek naar hetzelfde type draad.  De diameter wordt uitgedrukt in mm maar op Amerikaanse sites zal je vaak de term AWG of American Wire Gauge tegenkomen. Verder vind je een tabel die aangeeft welke diameter met welke AWG overeenkomt. VB) Nichrome 80, rond met een diameter van 0.4mm (AWG 26).
 • Controleer zijn weerstand. VB) 1.1 Ohm.
 • Soms zit er bij je RBA een handleiding die de weerstand van de draad per lengte-eenheid aangeeft. Dan kan je snel berekenen hoeveel de totale lengte van de draad moet worden waaruit je je coil opbouwt. VB) 0.095 Ohm per 10mm. Voor 1.1 Ohm heb je dus 129.9mm draad nodig. (berekening: 10/0.095*1.1)
. Indien je die info niet hebt, kan je met de gegevens uit punten 1 en 2 bepalen wat de lengte van de draad moet worden. Elk type draad heeft immers een bepaalde weerstand per lengte-eenheid. Ook hierover vind je verder een tabel die dit aangeeft voor de meest gebruikte draadtypes (Kanthal & Nichroom).
 • Knip de draad een stukje langer dan nodig. Dat werkt behoorlijk makkelijker. Zorg dat je weet hoeveel je achteraf exact moet afknippen. VB) 150mm. Dan kan je naderhand de overtollige 20mm afknippen.
 • Neem je originele coil er terug bij. Controleer de diameter van de spiraal, tel het aantal wikkelingen (wraps) en meet zijn beenlengte. De beenlengte is de afstand tussen het uiteinde van de draad en het punt waar de wikkelingen beginnen (de eigenlijke spiraal). De diameter kan je makkelijkst meten door een schroevendraaier te zoeken die je er net kan doorschuiven. Het aantal wikkelingen of wraps wordt altijd aangegeven in deze vorm: x/x. Het eerste getal geeft het aantal wikkelingen aan dat je kan zien als je de coil van de bovenzijde bekijkt, het tweede getal geeft de wikkelingen aan wanneer je het geheel van de benedenzijde bekijkt. VB) beenlengte 2x 10mm, diameter 4mm, aantal wikkelingen 9/8.
 • Bouw de coil na. Neem diezelfde schroevendraaier, houdt 15 of 20mm draad vrij en begin vervolgens de draad te wikkelen rond de schroevendraaier. Zorg ervoor dat de wikkelingen elkaar net niet raken.  Als je de draaduiteinden van de coil moet vastmaken onder aan te vijzen schroefkopjes kan je ervoor opteren de coil te monteren en daarna het ‘teveel’ af te knippen. Zo niet knip je de benen gelijk op lengte en monteer je de coil. Hou er rekening mee dat je in totaal exact de lengte moet afknippen die je oorspronkelijk teveel had genomen.
 • Check de weerstand van de coil die je gebouwd hebt (best een regulated mod voor deze werkwijze). Indien ok, vuur en kijk hoe de coil gloeit. De coil moet van binnen naar buiten opgloeien. Indien dit niet het geval is, neem de coil tussen een platte kniptang, verhit de coil met een aansteker totdat hij gloeit en druk oefen lichte druk uit met de kniptang om alles te finetunen.

WICK BUILDING

 • Bestudeer de wick (voor je eerste gebruik). Let op zijn lengte, dikte en de manier waarop hij in de RBA geplaatst is. Zorg dat je een plukje organisch katoen (watten) in gereedheid brengt dat in de coil past. Katoen kan je immers aanbrengen in een bestaande coil. Voor ander wick materiaal moet je de coil er omheen bouwen.
 • Watten kan je best voor gebruik een tiental minuten koken in gedemineraliseerd water.
 • Neem een plukje, rol het tot een buisje en plaats de watten in de coil. Het lont mag niet te vast zitten, maar ook niet te los. Je moet het nog net heen en weer kunnen schuiven.
 • Knip het lont indien nodig nog even bij en positioneer alles correct.
 • Giet een paar druppels liquid op het lont zodat dit een beetje kan verzadigen. (en je watten niet in brand vliegen).
 • Schroef je rebuildable dicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+