Home / Expert E-sigaret / Regulated Mods (Advanced Personal Vaporizers) in detail
Regulated mod of APV

Regulated Mods (Advanced Personal Vaporizers) in detail

Over box mods en tube mods

Vooraleer we de APVs in detail bespreken; één belangrijke bemerking: We maken graag een onderscheid tussen APVs die een vermogen halen tot 20 watt en APVs die hogere vermogens kunnen genereren. Toestellen met een vermogen tot 20 watt worden voornamelijk gebruikt met de (klassieke) pre-built clearomizers. Toestellen met een vermogen boven de 20 watt worden bij voorkeur gebruikt in combinatie met een rebuildable atomizer (RBA). Het doelpubliek voor APVs met hoog vermogen is vrij beperkt. Gebruikers “rebuilden” hun atomizers: ze maken zelf gloeidraden en lont om nog meer uit hun machines te halen. Het is een toffe hobby, maar of het een noodzaak is, dat is een andere vraag. In ieder geval, voor het overige zijn er geen verschillen tussen beide groepen APVs.

Wat een APV advanced (geavanceerd) maakt is de elektronica. Een Advanced Personal Vaporizer is een toestel dat is uitgerust met een printplaat en chip om de stroom te regelen. Omdat er een mechanisme is dat de power output, de beveiliging en tal van andere functies voor zijn rekening neemt, spreken we ook vaak van regulated mods.

De overgrote meerderheid van APVs zijn buisvormig (Tube Style) of hebben de vorm van een pakje sigaretten, de zogeheten box mods.

Een Advanced Personal Vaporizer geeft de gebruiker de mogelijkheid het output voltage en/of wattage naar eigen voorkeur in te stellen. Herinner je dat wanneer je in je mechanical mod een 3.7v batterij steekt, de output een op een 3.7v is en dit voltage daalt naarmate je batterij leegloopt? Bij de APV is dit niet het geval. Zou je diezelfde 3.7v batterij gebruiken in een APV dan kan je zelf de output instellen op het gewenste niveau. Afhankelijk van de mogelijkheden van je device zal dit zich ergens situeren tussen 1v en 8.5v. Bij een APV is voltage input dus niet noodzakelijk gelijk aan voltage output.

Bij toestellen waarbij je het vermogen (wattage) kan instellen, berekent de elektronica zelf welk voltage er moet worden afgeleverd om dat vermogen te behalen dat jij hebt ingesteld. Om dit te realiseren wordt de weerstand van de coil uitgelezen. (wattage = volt x volt / weerstand)

Samengevat: het is bij regulated mods niet de batterij, maar de gebruiker/elektronica die bepaalt welk voltage er op de atomizer wordt losgelaten. Het is bovendien ook deze elektronica die het mogelijk maakt continu hetzelfde voltage af te leveren over de levensduur van de batterij. Het maakt dus niet uit of je batterij vers geladen of bijna leeg is, de damp behoudt altijd dezelfde kwaliteit.

Regulated mods of APVs verschillen onderling vooral op het vlak van maximaal vermogen of wattage dat ze kunnen leveren. Full flavor en big clouds zijn immers het resultaat van een hoog vermogen.

We weten ondertussen allemaal dat je het vermogen van je systeem kan boosten door het voltage te verhogen. Omdat je bij APVs al snel de mogelijkheid hebt het voltage naar meer dan 8v op te sturen ligt de nood om sub-ohm coils te gebruiken een stuk lager. Wat ons betreft zelfs helemaal zinsloos.

Maar het kan. Je kan ook opteren voor coils met een lagere weerstand om het vermogen op te drijven. (wattage = volt x volt / weerstand). Daarom zal je bij productomschrijvingen van APVs vaak specificaties terugvinden zoals bijvoorbeeld “kan coils aan vanaf 0.35 ohm”; waarbij een lager cijfer als beter aanzien wordt.

Weet je ook nog dat bij een gelijk voltage en een lagere weerstand de stroomsterkte in je circuit toeneemt? (Meer stroom verlaat de batterij). Om met die kleine coils te kunnen werken moet de APV voldoende stroom kunnen afleveren. En dat is nu net waar APVs zich onderling onderscheiden: stroomsterkte (uitgedrukt in ampère). Een hogere ampère limiet betekent meer stroomsterkte en de mogelijkheid te werken met coils met lagere weerstand, dus meer vermogen.

De meer toegankelijke APVs kunnen slechts beperkte hoeveelheid stroom uit de batterij kunnen onttrekken. Ze kunnen bijvoorbeeld 2 ampère uit je batterij onttrekken. Voor 98% van de gebruikers is dit voldoende, maar cloudchasers willen meer. Sommige 18650 batterijen die je in je APV steekt, laten toe er 30 ampère aan te onttrekken. De high-end of duurdere toestellen hebben een veel hogere ampère limiet en kunnen dus een hogere stroomsterkte aan.

Ze benutten als het ware (bijna) het volledige potentieel van de batterij. Waar we eigenlijk wilden toe komen: je kan met een APV dezelfde resultaten bereiken als met een mechanical mod.

Ook bij regulated mods kunnen de vermogens oplopen van 20, 30, 50 tot zelfs 100 watt. Bij de hogere wattages zal je verplicht zijn over te stappen op rebuildable atomizers. Voor rebuildable atomizers (RBA) zijn de damp/voltage/weerstand- tabellen niet van toepassing en gelden andere regels. Het dikkere lont, de betere airflow, en het snellere, efficiëntere lontsysteem laten veel hogere vermogens toe. De manier waarop e-liquid wordt toegevoerd is bovendien efficiënter en voorkomt dat e-liquid een verbrande smaak krijgt.

Vermogens van 100W zijn absoluut geen uitzondering meer in het APV wereldje, en dit alles in een veilige omgeving. De keuze tussen regulated of unregulated is wat ons betreft dan ook snel gemaakt!

Dit brengt ons bij een van de grote voordelen van regulated mods ten opzichte van unregulated mods.

Veiligheid

In tegenstelling tot mechanical mods, die het zonder elektronica moeten stellen, nemen APV’s je in bescherming tegen foute configuraties of instellingen. Als je teveel van je batterij vraagt (de weerstand van je coil is zo laag dat de stroomsterkte hoger wordt dan de batterij aankan), dan zal een APV dienst weigeren. Wie het artikel over mechanical mods heeft gelezen weet welke catastrofes dit kan voorkomen.

De chip in regulated mods, beschermt je systeem bovendien tegen allerlei andere fouten, tekortkomingen of falen van je systeem: Tracht te achterhalen of het toestel dat je wil aanschaffen je beschermt tegen het verkeerd inbrengen van de batterij. Ook bescherming tegen kortsluiting, lage weerstand, overspanning, onderspanning en oververhitting zijn geen overbodige luxe.

Andere belangrijke voordelen

Naast veiligheid biedt de regulated mod nog een aantal andere belangrijke voordelen die unregulated mods niet kunnen voorleggen.

Bij een unregulated mod kan je enkel de weerstand van je coil verlagen om hogere wattages te bereiken. Je bent bij mechanicals haast verplicht sub-ohm coils te gebruiken. Bij regulated mods is hier veel minder behoefte aan omdat je ook het voltage van de batterij kan verhogen.

Een ander voordeel dat waarvan je kan genieten  is een digitaal display waarop je het voltage, wattage, de weerstand, het batterijniveau en eventueel tal van andere info kan aflezen.

Vaak beschikken deze toestellen ook over een passthrough functionaliteit , hetgeen toelaat te blijven dampen terwijl je oplaadt. Ook het opladen kan gemakkelijker: je moet de batterijen er meestal niet uithalen om ze op te laden, omdat er meestal een USB poort voorzien is op het toestel zelf.

Batterijen en atomizers

In APVs – de regulated mods die we hier bespreken – worden dezelfde batterijen gebruikt als in mechanische mods. .  Ook hier meestal geen samengestelde kits met batterij + mod + atomizer. Meestal vind je bij de specificaties van de mod welke batterijen en welk type coils je kan gebruiken.

Bijvoorbeeld: “vereist 2x 20A 18650 batterijen”. Dan weet je dat je op zoek moet naar 2 batterijen van het type 18650 die een stroomsterkte van 20 ampère aankunnen. Hoe je die stroomsterkte kan achterhalen – want het staat er meestal niet op – leren we je elders. Je zal ook hier merken dat de 18650 batterij het meeste voorkomt, wees echter op je hoede want er zijn veel soorten 18650’ers.

Wat atomizers of tanks betreft is het een heel ander verhaal. Het is moeilijk een lijn te trekken, maar afhankelijk van het maximale vermogen van je APV kan je de keuze maken tussen een pre-built coil systeem (clearomizer) of een rebuildable atomizer (RBA).

Heb je een toestel met een max vermogen lager of gelijk aan 20 Watt en voel je er weinig voor zelf coils te bouwen dan kan je wellicht best kiezen voor een pre-built. Zorg er in dat geval wel voor dat je te weten komt tegen welke wattages je atomizer bestand is.

Wil je all the way gaan, dan betreedt je automatisch het domein van de RBA. Er zijn 2 soorten rebuildable atomizers: RDA (rebuilable dripping atomizer) en RTA (rebuildable tank atomizer). Hier zullen we in een ander artikel dieper op ingaan.

Wat zelfstudie, een ohm meter, een lader met display, een beetje weerstandsdraad en katoen om wicks te maken, een kniptang en een pincetje… en je bent gesteld.

Is een Advanced Personal Vaporizer iets voor mij?

Ook voor advanced personal vaporizers kunnen we stellen dat ze nog weinig te maken hebben het roken van sigaretten. Het is een minderheid van e-rokers die uiteindelijk de stap naar dit soort producten zet. Al zou je als je het web doorpluist er wel anders over kunnen beginnen denken.

Vind je onvoldoende bevrediging in “normale e-sigaretten” – wat moeilijk te geloven is – of zijn mega dampwolken je grootste verlangen, dan kan je overwegen een APV aan te schaffen.

Als je voldoende budget hebt kies dan een APV boven een Mechanical Mod. De prestaties van de nieuwe toestellen is vergelijkbaar, maar de noodzaak te dampen met een veiligheidshelm valt volledig weg.

Ben je erop uit die wattages de hoogte in te jagen, vergeet dan zeker niet te onderzoeken hoeveel je coils kunnen verdragen. Formaldehyde wil je toch liever niet in je lijf.

 

Beste Box Mods Beste Tube Mods Beste Tanks voor Mods

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+