Home / Nieuws / Sigaret met “coole” blauwe rook om jongeren te verleiden

Sigaret met “coole” blauwe rook om jongeren te verleiden

En dit kan dan weer wel? begrijpen wie begrijpen kan…
Onderstaand artikel lazen we in “De Standaard”:

Een grote tabaksproducent heeft bij de minister van Volksgezondheid een aanvraag ingediend om drie nieuwe stoffen aan zijn sigaretten te mogen toevoegen. Dat signaleert het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Het nieuws wordt bevestigd door Volksgezondheid.

De tabaksproducent, waarvan de naam voorlopig geheim wordt gehouden, diende een aanvraag in voor drie nieuwe stoffen. De eerste, E133, is een kleurstof die voor blauwe rook zorgt, waarmee de producent volgens het OIVO voornamelijk jongeren wil verleiden.

De tweede stof, E418, heeft een laxerend effect. Sommige mensen grijpen immers naar een sigaret om naar het toilet te kunnen gaan en E418 helpt daarbij. Bijkomend effect is dat de stof de smaak van tabak versterkt en de bitterheid vermindert, wat eveneens kan helpen om jongeren te verleiden.

Afvallen

De laatste stof waarvoor een aanvraag werd ingediend, is MCT of Medium Chain Triglyceriden, een hongerstiller. Volgens OIVO zal die toevoeging het idee versterken dat roken helpt om het hongergevoel te onderdrukken en te vermageren.

Volksgezondheid bevestigt dat de aanvraag is ingediend op 23 mei. De Hoge Gezondheidsraad heeft drie maanden de tijd om zich over het dossier te buigen en een advies uit te brengen aan de minister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+