Home / Reviews / SMOK TFV4 Mini Tank Review
SMOK TFV4 Mini Review

SMOK TFV4 Mini Tank Review

In een oogopslag...

Smaak - 9.5
Dampproductie - 10
Kwaliteit / Duurzaamheid - 9.3
Prijs - 7.8

9.2

SMOK heeft met zijn TFV4 Mini tank een fenomenaal toestel op de markt gezet. TFV4 Mini staat synoniem voor grote dampwolken en genot voor de smaakpapillen. De meegeleverde coils dampen uitstekend maar om deze prestaties te leveren zijn ze nogal dorstig naar liquid. Het grote voordeel van deze tank ten opzichte van de TFV4 is zijn kleine en slanke gestalte, waardoor hij op veel MODS mooier oogt. Het enige wat we eigenlijk kunnen aanmerken aan deze TFV4 Mini is het feit dat je vaak je tank zal moeten hervullen. De TFV4 mini heeft dezelfde innovatieve features als de TFV4 en wordt geleverd met een geweldig RBA deck. Heb je nog nooit een rebuild gedaan? Luister dan naar de roep van dit RBA deck. Zeker als je weinig voelt om veel geld uit te geven aan reservecoils, want die van SMOK zitten aan de bovenkant van het prijssegment.

De TFV4 Mini tank van SMOK is de kleine versie van de TFV4. De TFV4 legden we al uitgebreid op de testbank, hoog tijd om eens te kijken of SMOK meer dan alleen maar een kleine TFV4 heeft gebaard. Nu, wie onze TFV4 review heeft gelezen, zal weten dat we daar weinig problemen mee zouden hebben…

De SMOK TFV4 Mini is met een diameter van 22mm een heel stuk slanker dan de gewone tank. Slanker en kleiner, dat is goed nieuws voor iedereen die de TFV4 te groot, te de dik of te lomp vindt. Ja, de TFV4 mini is mooier en oogt esthetischer eens vastgeschroefd op de meeste MODS.  Wie kleiner zegt, zegt ook minder capaciteit. In deze tank kan je 3.5ml liquid opslaan, een daling van ongeveer 30% t.o.v. de grote broer.

Alle coil heads die op de TFV4 passen ook op de TFV4 Mini en omgekeerd. Dat betekent dat je ook bij deze mini versie de hele familie van ondertussen 15 verschillende coil heads binnen bereik hebt. SMOK koos er voor om de Mini kit te voorzien van andere coil heads dan deze die je in de TFV4 kit terugvindt:

  • Kit met de TFV4 Mini Tank, een 0.35 ohm Clapton dual coil head (TF-CLP2) voor gebruik tussen 30W en 90W, een 0.4 ohm sextuple coil head (TF-S6) voor gebruik tussen 30W en 100W en een rebuildable (single) coil head (TF-RCA). Deze kit is bovendien uitgerust met een reserve glastank, een schroevendraaier en katoen en een horde rubbers en accessoires om je tank in goede conditie te houden.

Hoe presteren de meegeleverde coil heads?

In de TFV4 review haalden we al aan dat de coil heads letterlijk echte juwelen zijn. Helaas zijn juwelen altijd een stukje duurder. Ze zijn een stuk groter dan de coils die we gewoon zijn en al dat materiaal zal zijn prijs hebben zeker.

Wie gebruik wil maken van de meegeleverde coils, kan maar best over een MOD beschikken waar je 100w mee kan afknallen.

De  TFV4 Dual Clapton coil (TF-CLP2) die vuurt tussen 30w en 90w, is een echte smaakmaker. Het is duidelijk dat de clapton constructie voor een extra smaakinjectie zorgt. Optimale prestaties, een heerlijke smaak en mooie dampwolken bij 70w, daarboven wordt de geproduceerde damp te warm.

De  TFV4 Sextuple coil (TF-S6) die vuurt tussen 30w en 100w, doet het eigenlijk nog beter dan de Dual Clapton Coil. Alleszins qua dampproductie. Kolossale dampwolken, dat is wat kan je verwachten van zés coils. Deze coil head is ook qua smaakbeleving één van de beteren uit de TFV4 familie. Bij hogere wattages moet je tussenpozen laten om je tank wat te laten afkoelen.

SMOK-TFV4-Mini-Coils
Leden van de TFV4 Coil Familie, die ook in de Mini TFV4 Kit zitten

​Het Rebuildable Gedeelte

SMOK heeft ook een RBA deck in zijn kit gestoken, dit in de vorm van de TF-RCA Rebuildable Clapton head.  Deze rebuildable komt met een vooraf geïnstalleerde Claption coil. Wanneer je gaat rebuilden ben je uiteraard niet verplicht Clapton coils te bouwen, elke Single of Dual Coil configuratie zal passen. Het deck is compacter dan dat van de rebuildable die bij de TFV4 kit geleverd wordt, maar heel toegankelijk en makkelijk om op te werken.  Het dek heeft 4 posts met 2 schroefjes aan elke zijde. Aan weerszijden loopt er een 2mm breed liquid kanaal. Je kan je coil vastmaken hoe je zelf wil, de posts zijn langs alle zijden toegankelijk. Lucht wordt aangevoerd via 4 gaten aan de onderkant van de RBA, ondersteund door 4 luchttoevoer gaten in de basis van de unit zelf. Dit zorgt voor meer dan voldoende airflow. Het enige dat je bij de builds wat onder de knie moet krijgen is de juiste lengte van je wicks. Maak ze zeker niet te lang zo voorkom je dry hits. Als je kijkt naar elk detail waarop gelet werd en de prestaties die deze relatief kleine RBA levert, mogen we gerust “chapeau” zeggen.

Zoals bij de TFV4

De TFV4 Tank heeft dezelfde verrassingen in petto als de TFV4. SMOK heeft alle bestaande technologie in deze tank verwerkt en daar nog wat extra peper en zout aan toegevoegd:

De SMOK TFV4 Mini heeft een dubbel-gelaagde drip tip. Tussen het binnenste en het buitenste buisje is er een ruimte van ongeveer 2mm. De binnenste buis doet zo dienst als warmteschild en voorkomt dat de buitenste buis (degene die in aanraking komt met je lippen) te warm wordt. Dit systeem werkt eigenlijk zeer goed. Zelfs bij hoge wattages geen klachten van onze lippen.  De trip tip is ook voorzien van een roterend luchtklepje dat je toelaat de luchttoevoer te regelen. Naast de luchttoevoer regeling in de drip tip is de SMOK TFV4 uitgerust met regelbare luchttoevoer aan de onderkant van de tank.  Je kan de luchttoevoer ‘locken’ in vier standen. Mijn voorkeur gaat zoals bij de TFV4 uit naar fully open aan de trip tip en 3/4e airflow aan de onderkant.

Verbeterde afsluiting

De TFV4 Mini tank uitgerust met hetzelfde ingenieuze systeem om liquid te vullen als de TFV4. Bijvullen doe je (supersnel) aan de bovenzijde door simpelweg een dekseltje van de tank aan de kant schuiven. Losschroeven is verleden tijd. SMOK heeft aan dit systeem dat zich met behulp van rubberen ringen afsluit trouwens een verbetering doorgevoerd. We zijn op zoek gegaan naar de achtergrond hiervan en blijkbaar zijn er gebruikers die klachten hadden over lekken bij hun TFV4 tank. Dat probleem is van de baan, maar eerlijkheidshalve hadden we hier ook geen last van bij de TFV4.

Wat we minder vinden

De SMOK Mini TFV4 is kleiner, mooier en strakker dan de grote TFV4 maar dat heeft ook zijn nadeel. De capaciteit van deze tank is “slechts” 3.5ml. Je zal zeggen, dat is nog behoorlijk veel… Dat klopt maar de coils die SMOK met deze kit meelevert, hunkeren naar hoge vermogens en zijn extreem dorstig. Om je een idee te geven, de TF-S6 coil zoop ons tankje zonder moeite leeg op een uur of twee. Als je een stevige damper bent, hou er dan rekening mee dat je vaak liquid zal moeten bijvullen.  SMOK heeft geweldig werk geleverd en een fantastische familie aan coils in de markt gezet, maar de dual clapton coils en de coil heads met drie, vier of meer coils voelen zich (door hun verbruik) wellicht beter thuis in een grotere tank. Als je hier een probleem van maakt, dan kan je best opteren voor de TF-T2 Air Dual Coil head. Het bespaart je een hoop liquid, maar je zal wel iets aan smaak moeten inleveren (wat logisch is). Dat brengt me bij een ander punt waar je zeker mee moet rekening houden. De vervangcoils van de TFV4 zijn behoorlijk duur. Ze zijn dan wel een lang leven beschoren, maar je betaalt er ook voor. Wil je echt goedkoop dampen en genieten van deze tank, dan is het een kwestie van het fantastische RBA deck onder handen te nemen en je fantasie de vrije loop te laten.

Laatste woord

De TFV4 Mini is uiterst veelzijdig, maar hij is wellicht niet de geschikte tank voor elke damper. Je hebt best wat ervaring. Voor de groep gebruikers  die vooral “clouds” en “flavor” najagen – en op zoek zijn naar een compacter toestel dan de TFV4 raden ze deze tank ten zeerste aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+