Home / Reviews / SMOK TFV4 Tank Review
SMOK TFV4 Review

SMOK TFV4 Tank Review

In een oogopslag...

Smaak - 9.5
Dampproductie - 10
Kwaliteit / Duurzaamheid - 9
Prijs - 8

9.1

De SMOK TFV4 is momenteel onze favoriete sub ohm tank. Ze werkt uitstekend bij alle box mods, maar met de meegeleverde coils beschik je best over een toestel dat hoge wattages aankan, bij voorkeur de SMOK X Cube 2, het toestel waarvoor deze TFV4 werd ontwikkeld. Er zijn een paar werkpunten, maar met al het geweld en alle features die SMOK ons schenkt, kunnen we niet anders dan ze door de vingers te zien. De SMOK TFV4 richt zijn pijlen vooral op mensen die op zoek zijn naar sensatie (cloud chasers). Omwille van zijn omvang zal het wellicht niet voor iedereen de ideale tank zijn, maar dankzij de uitgebreide familie coil heads is er een oplossing voorhanden voor elk type damper. Met een uniek top filling systeem, een dubbel-gelaagde drip tip met regelbare luchttoevoer, een sensationele airflow en vooral ondersteund door een leger compatibele coil heads die geweldige wolken en smaken afleveren, beschikt de TFV4 ontegensprekelijk over alle troeven om hem te bombarderen tot de absolute referentie op vlak van sub ohm tanks. SMOK heeft een unieke tank ontwikkeld die de manier waarop je dampt zal veranderen.

In tegenstelling tot de meeste andere merken die de elektronische sigaretten wereld rijk is, is SMOK niet zomaar een fabrikant die het “copy/paste” principe toepast bij de ontwikkeling van zijn producten. SMOK bevaart een innovatieve piste met als doel kwaliteitsproducten op de markt te brengen die zich onderscheiden van hun concurrenten.

De TFV4 en de TFV4 Mini tank van SMOK hebben bij hun respectievelijke releases veel stof doen opwaaien. Zijn ze innoverend? Hoe verschillen ze van de concurrentie? Hoe presteren ze? We proberen er hier een antwoord op te geven. Heb je je trouwens al afgevraagd waarvoor TFV4 staat? Taste Furious V4… dat belooft!

De SMOK TFV4 is een joekel van een sub ohm tank met een capaciteit van 5ml, oorspronkelijk bedoeld voor cloud chasing oftewel het opwekken van gigantische dampwolken, maar dankzij een hele familie (maar liefst 15 verschillende) coil heads die SMOK ondertussen heeft uitgebracht, uitgegroeid tot de meest veelzijdige tank op de markt. Momenteel biedt SMOK twee TFV4 Kits aan:

  • Single Kit met uiteraard de TFV4 Tank en een 0.2 ohm triple coil head (TF-T3) voor gebruik tussen 40W en 130W.
  • Kit met de TFV4 Tank, een 0.2 ohm triple coil head (TF-T3) voor gebruik tussen 40W en 130W, een 0.15 ohm quadruple coil head (TF-Q4) voor gebruik tussen 40W en 140W en een 0.85 ohm rebuildable (single) coil head (TF-R1). Deze kit is bovendien uitgerust met een reserve glastank, een schroevendraaier en katoen).

Hoe presteren de meegeleverde coil heads?

De coil heads van de TFV4 zijn anders dan we gewoon zijn. Prachtig graveerwerk geeft nauwkeurig het type coil aan, maar vooral ze zijn groot, met – afhankelijk van het type – x-aantal coils die in aparte kamertjes verwerkt zitten in een grote coil unit. Dit moet de interferentie tussen de coils verminderen.

De meegeleverde TFV4 coils gebruik je best met een high-wattage mod en liquids met een laag nicotine gehalte. Dit beest zou je wel eens van de nicotine kunnen helpen:

De  TFV4 Triple coil (TF-T3) die vuurt tussen 40w en 130w, produceert fenomenale wolken maar de smaak loopt een beetje achterop. Niet dat het een absolute ontgoocheling is, maar de smaak lijkt er pas door te komen en te verbeteren vanaf vermogens van 100w. Optimale prestaties tussen 100w en 130w maar hou er rekening mee dat de dampproductie bij deze vermogens zo intens is dat je maar kort kan inhaleren.

De  TFV4 Quad coil (TF-Q4) die vuurt tussen 40w en 140w, vindt een beter evenwicht tussen dampproductie en smaak. Ze vinden elkaar ergens rond 90w, waar grote dampwolken en intense smaak elkaar ontmoeten. En dat is maar goed ook want bij vermogens boven 90w wordt de geïnhaleerde damp behoorlijk warm.

SMOK TFV4 Coils
Leden van de TFV4 Coil Familie, die ook in de TFV4 Kit zitten.

Voor Rebuildable Lovers

Laat je niet afschrikken door de RBA coil en het katoen in de kit. Als je niet thuis bent in rebuilden, berg ze op, misschien komt er een dag dat je toch eens zelf aan de slag wil. Ben je wel een rebuilder dan zal de RBA sectie je ongetwijfeld doen glunderen. De coil head is niet groot maar heel groot en geeft je alle nodige ruimte om elke (single) build die we ons kunnen inbeelden in kwijt te kunnen. De gaten in de coil via dewelke e-liquid wordt aangezogen zijn bovendien groter dan we gewoon zijn, waardoor zuivere en pure hits afgeleverd worden terwijl het katoen goed verzadigd blijft. We testten de meegeleverde RBA coil head (met vooraf geïnstalleerde coil) op 30w en kregen een fantastische hoeveelheid damp en smaak als geschenk.

Speciaal in’t kwadraat

Eens je de tank in gebruik neemt, valt snel op welke extra’s de TFV4 Tank voor je in petto heeft. Niet dat het allemaal innovaties zijn, sommige zaken vinden we reeds terug bij andere tanks. Het lijkt erop dat SMOK alle bestaande snufjes in zijn monster heeft gestoken en daar nog wat extraatjes aan toegevoegd heeft:

Liquid bijvullen

TFV4 Top Filling SystemDe SMOK TFV4 is uitgerust met een ingenieus systeem om liquid te vullen. Het is een systeem waarbij je aan de bovenzijde bijvult (top filling). Het enige dat je moet doen is het dekseltje van de tank aan de kant schuiven en je kan bijvullen. Waar je bij sommige tanks maar een klein gaatje hebt en een naaldflesje nodig hebt om te vullen, kan je bij de TFV4 probleemloos met alle soorten flesjes navullen. Het deksel wordt met een rubber afgesloten om lekken te vermijden. Eén keer hebben we hiermee een probleem gehad. Misschien niet goed dicht gedaan? Wie zal het zeggen?

Coole Drip Tip mét regelbare airflow

De SMOK TFV4 heeft een dubbel-gelaagde drip tip. Tussen het binnenste en het buitenste buisje is er een ruimte van ongeveer 2mm. De binnenste buis doet zo dienst als warmteschild en voorkomt dat de buitenste buis (degene die in aanraking komt met je lippen) te warm wordt. Dit systeem werkt eigenlijk zeer goed. Zelfs bij hoge wattages geen klachten van onze lippen.  De trip tip is ook voorzien van een roterend luchtklepje dat je toelaat de luchttoevoer te regelen.  Voor ons is dit niet echt een meerwaarde, maar er zijn dampers die urenlang kunnen spelen met hun airflow settings. Zij hebben er een speeltje bij.

Geweldige airflow

Naast de luchttoevoer regeling in de drip tip is de SMOK TFV4 uitgerust met regelbare luchttoevoer aan de onderkant van de tank.  Je kan de luchttoevoer ‘locken’ in vier standen. Mijn voorkeur gaat uit naar fully open aan de trip tip en 3/4e airflow aan de onderkant. Maar als je houdt van tonnen airflow, zet dan de kleppen aan de driptip en de airflow aan de onderkant van de tank volledig open.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Met al dit positief geweld over de SMOK TFV4 zal je je wellicht afvragen, valt er dan niets negatief over deze tank te vertellen?  Toch wel, er zijn zeker een paar punten die ons opgevallen zijn bij het gebruik van deze supertank. De SMOK constructie uit roestvast staal en pyrex glas weegt in totaal 92 gram. Dat is een beetje zwaarder dan andere sub ohm tanks. Het is geen killer, maar je moet er rekening mee houden wanneer je de TFV4 koopt. De Taste Furious 4 is ook geen kleintje, hij is echt groot.  Met zijn 510 connectie past hij natuurlijk op elke MOD, maar door zijn diameter van 24.5mm heb je wellicht niet bij elke MOD een – vanuit esthetisch standpunt bekeken – ideale match. Als je al een MOD hebt, hou hier rekening mee. De TFV4 is in eerste instantie ontwikkeld voor de SMOK X Cube 2 Box Mod, zoals we het elders reeds omschreven “a match made in heaven”. Een alternatief kan hier de TFV4 mini zijn, de kleine broer van de TFV4. Tot slot, de TFV4 is de beste sub ohm wolkenproducent die ik ooit geprobeerd hebt, maar ik moet vrij snel naar het tankstation. De tank heeft gelukkig een capaciteit van 5ml, maar bereid je voor op meer refills wanneer je kiest voor grotere coils en hogere vermogens. Wil je dit vermijden, dan moet je op zoek naar andere coil heads uit de TFV4 familie. Tot slot, de TFV4 tank is ook allesbehalve goedkoop en ook de coil heads zijn een stuk duurder dan die van de concurrentie.

Laatste woord

Laten we deze minpuntjes door de vingers zien, want hoe je het ook draait, SMOK heeft met deze tank een referentie in de sub ohm wereld neergezet. Well done guys!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+