Home / Reviews / E-sigaret Reviews / APV/MOD / SMOK X Cube 2 Review : haleluja !

SMOK X Cube 2 Review : haleluja !

Hier is ie dan, onze review van de SMOK X Cube II, een kanon van een box mod met temperatuur controle die tot 160W kan afvuren (en tot 180W als je de laatste firmware upgrade installeert).

De SMOK X Cube 2 bundelt zo’n beetje alle features en mogelijkheden die de e-sigaret industrie aanbiedt.

Wat maakt deze SMOK X Cube 2 speciaal?

 • Bluetooth 4.0 technologie via smartphone of tablet (incl applicatie)
 • Temperatuur controle met aanpasbare temperatuurcoëfficiënt*
 • Intelligente coil herkenning voor Titanium, Nikkel en Stainless Steel*
 • Ingebouwde, instelbare LED verlichting
 • Unieke, in het design van de box mod geïntegreerde vuurknop
 • OLED Display zichtbaar terwijl je dampt
 • Magnetische afsluiting batterij cover
 • Constructie uit zinklegering en roestvast staal
 • Plaats voor 2 High Drain 18650 batterijen (niet meegeleverd)
 • 16 geheugen modes

* activeren via iphone of tablet app

Naast deze snufjes, pakt de SMOK X Cube 2 bovendien uit met niet te versmaden technische specificaties:

 • Wattage bereik: 6-160W (180W na upgrade)
 • Voltage bereik: 0.35-8V
 • Temperatuur bereik: 100°C-315°C
 • Weerstand bereik: 0.06-3.0 ohm (Temp Mode) / 0.1-3.0 ohm (Wattage Mode)

X cube 2 is een beest

De SMOK X Cube 2 is in vele opzichten een beest. Naast een torenhoog vermogen, maakt deze box mod gebruik van twee 18650 batterijen (niet meegeleverd) waardoor een capaciteit van 5000mAh makkelijk haalbaar wordt. Wie dampt aan “normale wattages” komt hier een goeie 3 tot 4 dagen mee toe. Die capaciteit is echter een must voor degenen die zich niet kunnen intomen om het wattage potentieel van hun SMOK ten volle te benutten. Dampen aan een vermogen van ongeveer 80 tot 90W – meer kan onze keel echt niet aan – is goed voor een volle dag autonoom dampen. Weet ook dat bij deze vermogens je liquid verdampt als sneeuw voor de zon.

Niet voor kleine handjes

Dit alles heeft als consequentie – en het kan ook moeilijk anders – dat de Smok X Cube 2 met zijn 100mmx60mmx24.5mm niet tot de kleinsten van de klas behoort. Wie een box mod met veel capaciteit en veel power verwacht, zal ermee moeten leren leven dat dit extra volume en extra gewicht met zich meebrengt. De SMOK X Cube 2 zelf weegt een forse 238gr.

Unieke en nuttige design features

Nu we het toch over het uiterlijk hebben, de SMOK X Cube 2 ziet er nog eens beestig uit ook! Deze box mod, vervaardigd uit zinklegering en roestvast staal, straalt werkelijk klasse uit. Als James Bond elektronisch zou roken, je zou hem spotten met de SMOK X Cube 2.

Deze sexy look wordt nog versterkt door een aantal andere unieke design features die deze box mod heeft meegekregen. In plaats van een klassieke vuurknop, heeft SMOK ervoor gekozen de vuurknop te integreren in het design. De vuurknop (of moeten we zeggen balk) loopt over de volledige lengte van één van de zijden X Cube 2. Wanneer je het toestel in je hand hebt, volstaat het om zachtjes te knijpen om de X Cube 2 te activeren. Wij wijn volledig verkocht voor dit soort vuurknop. Enig nadeel van zo’n grote vuurknop is de mogelijkheid dat hij ongewenst je toestel activeert wanneer je vergeet te locken – bijvoorbeeld in je broekzak.

In de vuurbalk werd een instelbare LED verlichting verwerkt. Wij houden over het algemeen niet echt van dit soort gadgets, maar deze LED die 16 miljoen kleuren herbergt, maakt dit ding écht wel af!

SMOK X Cube 2
SMOK X Cube 2 met LED Design & geïntegreerde vuurbalk

SMOK heeft zich ook willen onderscheiden door de batterij op te bergen achter een magnetische cover. Deze ingreep is wat ons betreft slechts een gedeeltelijk succes. Twee magneten houden het batterij deksel op zijn plaats. Ja, dit zorgt ervoor dat je super eenvoudig je batterijen kan vervangen, maar wanneer je de box mod vastgrijpt voor gebruik zal je merken dat het dekseltje lichtjes beweegt. Akkoord, de cover blijft altijd op zijn plaats en zal er heus niet afvallen, maar het gevoel van ‘dat zit hier niet perfect’ staat in schril contrast met alles wat we hierboven net hebben bejubeld.

Meer geslaagd is de herpositionering van het OLED display aan de bovenzijde van het toestel. De meningen zijn hierover verdeeld, maar wij vinden het best aangenaam dat je op je scherm netjes kan aflezen wat er gebeurt wanneer je aan het dampen bent. Je hoeft overigens niet te vrezen het display te ruïneren door aan je X Cube 2 een lekkende tank te koppelen: het display is volledig verzegeld. Het nadeel van een scherm zo dichtbij is dat wanneer je uitademt condensvorming op de buitenkant van het scherm kan optreden.

Nog meer geslaagd (in vergelijking met zijn voorganger althans) is de integratie van ‘+’ en ‘-‘ knoppen, eveneens aan de bovenzijde van het toestel. De vorige X Cube beschikte niet over deze knoppen. Dankzij de ‘+’ en ‘-‘ knoppen en een handig menu wordt de bediening nu een stuk makkelijker en kan je eindelijk vlot door de wattages en temperaturen scrollen.

Gebruik van de SMOK X Cube 2

Onze review is gebaseerd op ervaringen na installatie van firmware upgrade 1.093. SMOK heeft sinds de lancering van dit product een aantal issues uit te weg geholpen en een aantal extra features toegevoegd. Als je het beste uit de X Cube 2 wil halen, kan je best upgraden naar de laatste versie. Bij de opstart krijg je te zien welke firmware versie er op je toestel draait. Indien je het nodig acht, kan je de upgrade uitvoeren. Op de SMOK website vind je een handleiding om dit tot een goed einde te brengen.

Je start het toestel op door 5 keer snel op de vuurknop drukken. Nadat je een tank hebt vastgeschroefd zal de X Cube je vragen of je dezelfde of een nieuwe coil hebt aangekoppeld. Met de ‘+’ of ‘-‘ toets kan je dit bevestigen. Afhankelijk van de mode die je in gebruik hebt (temperatuur mode, wattage mode of geheugen mode), toont het standaard scherm je huidige instellingen en waarden (o.a. het wattage, het voltage, de weerstand, het batterijniveau, het ingestelde “draw effect”, aantal puffs en de temperatuur (temp mode))

Het is de eerste keer dat wij een SMOK box mod onder de loep namen en het gebiedt ons te zeggen dat het menu zeer intuïtief en de bediening recht toe recht aan is.

Door 3 keer op de vuurknop te drukken, verschaf je je toegang tot tot zes menu’s die je toelaten je SMOK X Cube 2 volledig te configureren.

Menu 1 : Bluetooth

X Cube 2 BluetoothMet de +/- knoppen zet je de bluetooth functie aan of uit. De bluetooth 4.0 module laat je toe je SMOK X Cube 2 volledig via een smartphone of tablet te bedienen. Voorwaarde is wel dat je beschikt over een mobiel device dat minimaal met Android 4.3 of iOS 7.0 is uitgerust. De gratis te downloaden applicatie ziet er degelijk uit en heeft een leuke interface maar we vragen ons af wat zijn toegevoegde waarde is. Je kan immers ook alles instellen op de box mod zelf en daar geven wij absoluut de voorkeur aan. Fijn voor geeks. Helaas wordt je voor enkele features verplicht de applicatie te gebruiken. Het toestel heeft een standaard setting om in temperatuurcontrole mode te werken met Ni200 coils. Wil je ook gebruik maken van Titanium of Stainless steel coils, dan ben je verplicht deze functies te ‘unlocken’ en dat kan enkel via de app. Je moet hiervoor een paar dollars betalen. Onbegrijpelijk dat SMOK deze functies niet standaard op de X Cube 2 beschikbaar maakt en gewoon 2 dollar meer vraagt voor zijn paradepaard.

Menu 2: Mode

X Cube 2 ModeHier kan je instellen of je het toestel Wattage mode, Temp Mode of Memory mode wil gebruiken. In de submenu’s van deze 3 modes kan je je dampervaring nog verder personaliseren. Je hebt de mogelijkheid de intensiteit aan te passen tijdens de eerste 2 seconden dat de vuurknop wordt ingedrukt. In de normale mode vuurt je toestel af aan het door jou ingestelde vermogen. In de andere modes vuurt je toestel de eerste 2 seconden aan een aangepast vermogen om daarna over te gaan naar het ingestelde vermogen: MIN(-15%), SOFT(-10%), NORM, HARD(+10%), MAX(+15%). Bijvoorbeeld, je zet je toestel op 60W, in MIN mode damp je de eerste 2 seconden aan 51W, in MAX mode aan 69W.

De Smok X Cube 2 mag dan wel het potentieel hebben om te herkennen of je temp sensing coils uit Titanium, Nikkel of Stainless Steel bestaan, hij mag dan wel het potentieel hebben de temperatuurcoëfficiënt aan te passen, maar het toestel dat je uit de doos haalt heeft deze functionaliteit niet. Daar gaat SMOK toch wel een beetje de mist in. Vraag is natuurlijk of er al veel dampers zijn die gebruik maken van Titanium of Stainless Steel. In ieder geval, in de Temp Mode is de temperatuurcoëfficiënt vooraf vast ingesteld op 0.006 voor het gebruik van nikkel coils. Als je titanium coils wil gebruiken moet je de temperatuurcoëfficiënt aanpassen naar 0.0038, maar om dit te kunnen activeren en gebruiken heb je wel die verdomde app nodig waarover we eerder spraken.

Je kan in het Temp Mode submenu ook aangeven hoeveel coils je tank heeft (single, dual), maar naar gebruik merken wij geen verschil tussen beide instellingen.

In het Memory Mode submenu kan je je favoriete configuraties opslaan. Je kan tot 16 settings vastleggen, handig voor wie veel van coil type wisselt of veel tanks in zijn collectie heeft.

Menu 3: LED Verlichting

X Cube 2 LEDAan het instellen van onze LED verlichting hebben we niet veel tijd besteed. Van stijlvol tot stroboscoop, de mogelijkheden zijn quasi oneindig. Voor de discrete damper onder ons, je kan de LED ook uitschakelen.

Menu 4: Puff Counter

X Cube 2 PuffsEerst leek ons dit een overbodig gadget, maar na een tijdje met de X Cube 2 te hebben gespeeld vinden we het best handig dat we kunnen opvolgen hoeveel we dampen en vooral dat we een limiet kunnen instellen voor het aantal puffs dat we onszelf dagelijks gunnen. We kunnen ons best indenken dat sommige collega dampers hier gebruik van gaan maken, wanneer ze het gevoel hebben dat hun dampgedrag letterlijk uit de spuigaten begint te lopen. Trop is teveel.

Menu 5: Settings

X Cube 2 SettingHier kan je het contrast van je scherm, de tijd dat je display actief blijft, de richting van het scherm alsmede tijd & datum instellen. Tip: Je kan ook aangeven dat wanneer je display uitschakelt, je toestel eveneens uitschakelt. Om terug te dampen moet je 5 keer op de vuurknop drukken. Dit is wel een zeer nuttige functie voor dit toestel om te voorkomen dat je het toestel ongewenst activeert wanneer je neigt iemand te zijn die vergeet te locken.

Menu 6: Uitzetten

X Cube 2 PowerHiermee zet je de X Cube volledig uit. 5 keer klikken om hem terug te activeren.

Hoe presteert de SMOK X Cube 2?

X Cube 2 DisplayIn Wattage mode laat de X Cube je dampen tussen 6W en 180W met coils vanaf 0.1Ω. Dat is meer dan genoeg om de extreemste sub-ohm configuraties de baas te kunnen. We gebruikten de SMOK X Cube 2 met de SMOK TF4 sub-ohm tank die geleverd wordt met een 0.2Ω triple-coil en ondervonden nergens problemen bij het doorkruisen van het hele bereik. De X Cube 2 doet wat hij moet doen.

Via (en enkel via) de app kan je de wijze waarop de X Cube 2 afvuurt naar je eigen voorkeur configureren en je eigen vermogenscurve instellen. Deze functie die je in de app onder de naam “Custom Voltage Mode” en “Custom Power Mode” terugvindt, laat je toe om het vermogen te laten variëren over de duur van je trek. (Bijvoorbeeld je vuurt initieel aan 75W en naar het einde van je trek loopt het vermogen terug tot 50W). Handig voor wie op zoek is naar de ultieme vape.

In Temperatuur Controle mode kan je de X Cube 2 instellen tussen 100°C en 315°C met coils vanaf 0.06Ω.

Probeer de SMOK TF-N2 Air Coils van 0.12Ω. rond 250°C. Love it! De belangrijkste vraag luidt natuurlijk: “werkt de temperatuur controle?” Hier kunnen we heel duidelijk over zijn: Hell Yeah! Al dient hier gezegd dat dit bij de eerste samples niet het geval was. SMOK heeft dit probleem opgelost. Punt. Dit is echte temperatuur controle in de vorm van ‘lees de variabele weerstand en bereken van daaruit de temperatuur’. De mod toont “Temp Protected” wanneer hij dat hoort te doen en van “cotton burns” is er geen sprake.

Zoals eerder aangehaald; wil je ten volle de Temp Mode benutten zal je extra features moeten activeren via de app. The X Cube 2 ondersteunt Titanium en Stainless Steel, maar deze functies moet je voor 1.5 dollar activeren in de app. Zonde.

Om de chip nog accurater in temp control mode te laten functioneren heeft SMOK een nieuwe functie aan de X Cube 2 toegevoegd: ‘Adjustable initial resistance’. Hoe we dit moeten gebruiken daar zijn we voorlopig nog niet uit.

Ruimte voor verbetering

De SMOK X Cube 2 is een straf product dat verbluffend goed functioneert. Ruimte voor verbetering is er absoluut, maar los van de zaken die we al eerder aanhaalden vinden we eigenlijk weinig issues die niet kunnen opgelost worden door een (toekomstige) eenvoudige firmware upgrade. SMOK kennende, komt die er heus wel. Oh ja, de mechanical mode kregen we niet aan de praat. Maar dat zal ons worst wezen.

Dit is een high tech box mod met eindeloze functies, die – laten we eerlijk zijn – eigenlijk niet voor de beginner is weggelegd. De meegeleverde handleiding is absoluut niet toereikend voor iemand die niet weet waar hij mee bezig is. Nu, dit gezegd zijnde, met deze uitgebreide review in de hand en bijvoorbeeld in combinatie met twee degelijke 18650 batterijen van 30A en de officiële SMOK TFV4 tank kan er eigenlijk weinig mislopen. Het toestel is uitgerust met voldoende veiligheidsfeatures om je ongeschonden door het leerproces te loodsen.

 

Conclusie

Prestaties - 9.9
Kwaliteit / Duurzaamheid - 9.1
Features - 10
Prijs - 8.5

9.4

Eerst en vooral onze welgemeende excuses voor deze uitzonderlijk lange review. Maar gezien het innoverende karakter van de X Cube 2 die uitgerust is met een karrenvracht aan features konden we moeilijk anders. Zullen we de conclusie dan maar uitzonderlijk kort houden? Wij zijn zot van de X Cube 2. Zowel in wattage als in temp control mode damt de X Cube 2 verbluffend. Er is geen enkel toestel dat kan wat deze box mod kan. En dan hebben we het nog niet over zijn prijs gehad. Meer 'waar voor uw geld'? Het gaat een lange zoektocht worden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+