Home / Beginners / E-Sigaret Beginners Info / Soorten e-sigaretten: een classificatie
Classificatie Elektronische Sigaretten

Soorten e-sigaretten: een classificatie

Er bestaan honderden verschillende modellen van electronische sigaretten.  Hoe je het ook draait of keert, onderstaande basis componenten waaruit een e-sigaret is opgebouwd vind je overal terug:

  • Een batterij, die als functie heeft energie te leveren.
  • Een body, uitgerust met intelligente chip (enkel bij Advanced Personal Vaporizers)
  • E-liquid of een vloeistof die bestaat uit nicotine, smaakstoffen en geurstoffen.
  • Een atomizer of verwarmingselement die ervoor zorgt dat de vloeistof verdampt.
  • Een Tank, ampul of cartridge,  hetgeen mag beschouwd worden als de ruimte waar de liquid zit opgeslagen.

2-componenten vs. 3-componenten  vs. 4-componenten

Een eerste belangrijke eigenschap waarin e-sigaretten verschillen is het aantal componenten waaruit ze zijn opgebouwd.

Bij de meeste elektronische sigaretten die lijken op gewone sigaretten (sigaret-look-a-likes) zijn de atomizer en cartridge met elkaar verweven en vormen ze samen één component.  Een cartridge+atomizer in één noemen we een cartomizer. Deze sigaretten behoren tot de twee-componenten-modellen. Ze zijn veruit het makkelijkst in gebruik.

Een elektronische sigaret die bestaat uit de componenten zoals hierboven beschreven (batterij + atomizer + tank) behoort tot de drie-componenten-modellen. Er zijn gebruikers die rechtstreeks e-liquid druppelen op de atomizer, maar meestal wordt er rond de atomizer nog een tankje bevestigd, dat de vloeistof vasthoudt.

Bij geavanceerde regulated mods of Advanced Personal vaporizers plaats je een losse batterij in een body die uitgerust met electronica om een aantal extra features te kunnen garanderen. Wij zien dit als de 4-componenten versie.

Manueel vs. automatisch

Een electronische sigaret kan automatisch werken of manueel.

Een automatische sigaret werkt zonder drukknopje. Een ingebouwde drukgevoelige switch reageert op de lucht die door de sigaret getrokken wordt. Dit activeert het verwarmingselement (atomizer) die de liquid verdampt. Voor een beginnend electronisch roker is dit absoluut de beste keuze.  In principe werkt een automatische sigaret dus hetzelfde als een gewone sigaret.

Manuele elektronische sigaretten zijn voorzien van een klein knopje. Met dit knopje bedien je manueel de activiteiten van de atomizer. Bij deze sigaretten komt er dus één extra handeling bij: het drukken op een knopje. Dit hoeft niet alleen nadelig te zijn. Over de voor en nadelen van de verschillende systemen komen we later meer in detail terug.

Klein vs. groot

Ook de grootte van een e-sigaret is een bepalende factor. Veelal onderscheiden we 3 categorieën: Mini (kleiner of even groot als een gewone sigaret – vaak genoemd als klassieke e-sigaret), Mid-Size (even groot tot iets groter dan een dikke inktstift – vaak genoemd als eGo e-sigaret of Penstyle) en MOD-Size (de afmetingen van een calippo ijsje of pakje sigaretten – vaak genoemd als Advanced Personal Vaporizer, Box Mod, Regulated of Mechanical Mod). Ook hier hebben de verschillende types elk hun voor -en nadelen. Een kleine batterij is misschien wel eleganter en lichter, maar gaat waarschijnlijk minder lang mee vooraleer ze terug moet worden opgeladen.

Vast Voltage vs. Variabel Voltage en Variabel Wattage

De meeste kleineen Mid-Size (eGo) batterijen leveren een vast voltage tussen 3.3V en 4.2V. Daarnaast zijn er ook e-sigaretten waarvan de gebruiker het voltage of het wattage manueel kan aanpassen. Dit zijn de zogenaamde “Variable Voltage” batterijen. Gevorderde e-rokers spelen met combinaties van VV batterijen, de weerstand van de atomizer en  e-liquids met verschillende eigenschappen om de rookervaring te maximaliseren. Indien je aan experimenteren denkt, wees dan uiterst voorzichtig. Bepaalde combinaties kunnen voor een verbranding zorgen waarbij ongezonde stoffen vrijkomen. Dan zijn we weer minder gezond bezig vergeleken met gewoon roken. En dat willen we natuurlijk niet! In dit opzicht zijn geavanceerde elektronische sigaretten met temperatuurcontrole een verwelkoming in de dampwereld. Zij kunnen deze problemen voorkomen.

Onze (vereenvoudigde) classificatie.

Een classificatie op basis van één van bovenstaande eigenschappen, zoals je deze soms in de literatuur tegenkomt, zou te kortzichtig zijn.

Daar waar een starterkit vandaag nog altijd de gemakkelijkste (en voor beginners waarschijnlijk ook wel de beste) oplossing is, zijn er ook elektronische rokers die er de voorkeur aan geven alle componenten los aan te kopen.

Die verschillende componenten moeten uiteraard compatibel zijn. De cartomizer of atomizer moeten immers op de batterij geschroefd kunnen worden, …

Een duidelijk overzicht krijgen we wanneer we de verschillende soorten gaan onderverdelen naar type schroefdraad en grootte van het toestel.

  • 808 Mini E-sigaret: automatisch of manueel, 2-componenten, vast voltage
  • 901 Mini E-sigaret: automatisch of manueel, 2-of-3-componenten, vast voltage
  • 510 Mini E-sigaret: automatisch of manueel, 2-of-3-componenten, vast voltage
  • eGo/510 Mid-Size E-sigaret: manueel, 3 componenten, vast of variabel voltage / wattage
  • eGo/510 APV of Mechanical Mod: manueel, 3-componenten (geen elektronica)
  • eGo/510 APV of Regulated Mod: manueel, 4-componenten, vast of variabel  voltage, met of zonder temperatuurcontrole

(Sommige toestellen zijn uitgerust met 2 types schroefdraad)

Ook binnen de 808 serie (hiervoor nog opgelijst als “klein”) zijn er vandaag de dag  batterijen met grotere capaciteiten verkrijgbaar. Deze zijn echter minder populair.

De grotere of “Mid-Size” batterijen, die een spin-off zijn van de kleinere “510” batterijen, worden ook vaak eGo batterijen genoemd. Ze hebben een grotere capaciteit, maar ook een grotere diameter  (14mm tot 20mm). De meeste eGo batterijen hebben zowel een 510 als eGo aansluiting. Dit komt omdat het ene type gegroeid is uit het andere en er destijds voorkeur aan werd gegeven compatibiliteit te garanderen met eerder op de markt gebrachte componenten.

Ook MODs  of Advanced Personal Vaporizers zijn vaak van zowel een 510 als eGo aansluiting voorzien, al zie je meer en meer modellen die opteren voor één van beiden.

De series 808, 901, 510 en eGo zijn algemeen bekend in de wereld van de elektronische sigaretten. Dat betekent dat de componenten binnen zo’n serie (in theorie) compatibel zijn. Heb je een batterij type 510, dan past hier wellicht een cartomizer type 510 op.

Theorie vs. Praktijk: Binnen elke serie heb je soms nog kleine verschillen. Er is echter een heel gamma aan adapters beschikbaar die een antwoord bieden aan pakweg elk compatibiliteitsprobleem. En om het nog wat eenvoudiger te maken, er bestaan ook adapters die je toelaten om verschillende onderdelen van verschillende series met elkaar te laten samenwerken.

Ga ervan uit dat de meest bepalende factor voor compatibiliteit het type schroefdraad en de diameter zijn.

Waarom maken we nu deze onderverdeling?

Elk van de verschillende series die we hierboven aanhaalden: 808, 901, 510 en eGo, heeft buiten een aantal fysieke verschillen ook een aantal andere kenmerken die specifiek zijn.

Bekijk het een beetje zoals een wagen. Een 4×4 koop je om off-road te racen, een racewagen doet het beter op het circuit.  Maar je kan wel met een 4×4 op het circuit. Met een racewagen kan je ook het bos in, al wordt dat ietsje moeilijker.

Om dit te verduidelijken werkten we onderstaand schema uit:

Hiermee willen we eigenlijk aangeven dat er (heel wat) overlappingen zijn tussen de verschillende series, maar dat elke serie zich in een welbepaalde richting profileert:

Classificatie Elektronische Sigaretten
In een onze vergelijksmatrix gaan we verder in op de diverse eigenschappen van elke serie alsmede de voor -en nadelen van elk type.

Google+