Home / Advanced E-Sigaret / Deel 4: Standaard eGo, batterij met vast voltage (single voltage)
Standaard eGo batterij met vast voltage

Deel 4: Standaard eGo, batterij met vast voltage (single voltage)

De standaard eGo batterij is verleden tijd.

De eGo is  een grotere, dikkere batterij die over meer capaciteit beschikt en waarop je cartridges, clearomizers of tanks kan vastschroeven die een groter volume e-liquid kunnen opslaan.

Een standaard eGo batterij is uitgerust met zowel een ‘510’ als een ‘eGo’ schroefdraad. Dat betekent dat je op een eGo batterij zowel ‘eGo’ als ‘510’ devices kan aansluiten.

eGo-batterij-HoofdOp de bijgevoegde foto zie je de kop van een standaard eGo batterij met aan de buitenzijde de eGo schroefdraad en aan de binnenzijde de 510 schroefdraad.

De eGo batterij werd oorspronkelijk ontworpen door Joyetech. De Joye eGo werd al in 2009 op de markt gebracht. Omdat er in China nogal slordig wordt omgesprongen met intellectuele eigendomsrechten zijn andere (voornamelijk Chinese) fabrikanten op grote schaal kopieën of eigen versies van de eGo beginnen produceren.

Het is vooral hierdoor dat de eGo zo succesvol is (geweest). Het is een product dat slimme ondernemers spotgoedkoop laten verschepen vanuit Azië. Voorzien van een eigen merklabel ‘Wij hebben ons eigen fabriek’ worden ze met soms vette marges aan de eindconsument verkocht.

Je vindt eGo batterijen vanaf €10 tot €50. Een eGo batterij kan 2 maanden meegaan maar het kan ook 2 jaar zijn. Veel hangt af van hoe de batterij gebruikt wordt, hoe vaak ze herladen wordt maar vooral door wie ze gemaakt werd. Zoals je uit hetgeen hierboven staat kan afleiden, kunnen eGo batterijen afkomstig zijn van degelijke firma’s maar ook van fake en rip-off bedrijven. Het is heel belangrijk te weten waar je eGo vandaan komt en wanneer ze geproduceerd werd.

eGo, eGo-T, eGo-C, eGo-W, eVod, … allemaal hetzelfde!

Laten we voor eens en voor altijd duidelijk maken dat er nauwelijks of geen verschil bestaat tussen eGo, eGo-T, eGo-C, eGo-W, eVod, of andere eGo spinoffs.  Goed, er zijn verschillen, maar dan gaat het bijvoorbeeld over features als ‘5 keer kikken om je batterij aan/uit te schakelen’. Uiteindelijk doen die niet echt ter zake bij de keuze van je batterij.

De meeste extensies zoals -C, -T, enz.. hebben vooral met marketing te maken en met de kits waarin ze worden aangeboden. Een eGo-C wordt bijvoorbeeld geleverd met een cartomizer, een eGo-T kit komt met een tanksysteem.

Andere fabrikanten geven een eigen naam aan hun eGo batterij. Zo is een eVod bijvoorbeeld de eGo batterij van Kangertech.

Al deze batterijen hebben dezelfde schroefdraad en zijn compatibel met alle eGo/510 devices. (Op een eGo-C kan je dus perfect een tanksysteem aansluiten, een eGo-T doet het evengoed met een cartomizer).

Kortom, laat je niet in de war brengen door de verschillende extensies of naamgevingen, maar kijk naar de specificaties van de batterij zelf om je keuze te bepalen. Compatibel is ze sowieso.

Eigenschappen als capaciteit, voltage, batterij indicator en voor sommigen het design, zullen uiteindelijk bepalend zijn bij de keuze die je maakt.

Standaard eGo Batterij
Standaard eGo Batterij

Waarom (g)een standaard eGo batterij met vast voltage kopen?

Tot een tweetal jaar geleden stapten de meeste ervaren dampers die een stapje verder wilden gaan, over op een eGo batterij. Een van de belangrijkste redenen: meer capaciteit.

De eGo batterij in zijn meest eenvoudige vorm (met vast voltage) is gewoon een grote sigaret-look-a-like. Waar mini e-sigaretten over het algemeen een capaciteit hebben tussen 100mAh en 320mAh, heeft de standaard eGo batterij een capaciteit van 650mAh tot 1300mAh. Het mAh cijfer verwijst louter naar de tijdsduur tussen 2 laadbeurten. Een batterij met 650mAh zou dus ongeveer 2 keer zo lang moeten meegaan als eentje met 320mAh.

Een 650mAh eGo batterij zal je moeten herladen na 3 tot 4 uur effectief (intensief) gebruik. De 650mAh eGo batterijen zijn fysisch gezien een ruime 7cm lang (exclusief clearomizer, +- 15cm incl. clearomizer) en hebben een diameter van iets minder dan 1,5cm. Hoe meer capaciteit, hoe groter (langer) de batterij. Per 200mAh komt er zo’n centimeter bij.

mAh heeft dus niets te maken met de spanning van de batterij. De spanning (uitgedrukt in Volt) van klassieke (look-a-likes) elektronische sigaretten is over het algemeen hetzelfde als die van eGo batterijen. En laat “spanning” wat we direct kunnen linken aan “vermogen” nu net hetgeen zijn waar het bij “advanced vaping” om draait.

Dat brengt ons meteen bij ons punt waarom het vandaag (nu er nieuwe alternatieven zijn) niet meer interessant is een eGo batterij met vast voltage aan te kopen: eGo batterijen leveren een uiterst beperkte dampervaring voor de prijs die je er voor moet betalen.

Alle klassieke elektronische sigaretten laten je toe te dampen tussen 3.7v en 4.2v. Wanneer je de batterij gebruikt, zakt geleidelijk aan het voltage. Wanneer de batterij helemaal leeg is, zal het voltage gedaald zijn tot 3.2v. en is het tijd om ze te herladen.

Een van de redenen waarom je mogelijk het geavanceerde domein van elektronisch roken wilde betreden is de upgrade naar 4.2v batterijen.  Welnu, standaard eGo batterijen halen die piek van 4.2v wanneer ze vers en volledig geladen zijn, maar dat voltage zakt bij de eerste paar trekken van je eGo naar 3.7v om vervolgens op dezelfde wijze als een klassieke e-sigaret langzaam naar 3.2v te evolueren. Zoals we dus al zeiden, een standaard eGo batterij is gewoon een grote versie van een look-a-like, niets meer dan dat.

Evolutie voltage eGo batterij

Wat je zeker moet onthouden:

  • Je dampervaring heeft te maken met de geproduceerde damp en diens kenmerken (temperatuur, hoeveelheid, dichtheid, smaak,…).
  • Je kan de dampervaring controleren door het voltage van je batterij af te stemmen op de weerstand van je atomizer. Je zoekt dat vermogen waarbij jou e-liquid in de door jou geprefereerde damp wordt omgezet.
  • Een eGo met vast voltage geeft je geen controle over je dampervaring tijdens een dampsessie. Je hebt wel beperkte controle naar de volgende dampsessie toe. Eens je clearomizer leeg is, kan je bijvoorbeeld een atomizer met een andere weerstand opschroeven. Maar ook dit heeft zijn beperkingen (later hierover meer).
  • Een eGo met vast voltage garandeert je niet altijd dezelfde dampkwaliteit. Het voltage zakt immers bij gebruik, waardoor de geproduceerde damp van trek tot trek zal verschillen.
  • Een standaard eGo heeft meer capaciteit dan een klassieke batterij, maar voor de rest zijn er geen wezenlijke verschillen. Ze geeft je wel de mogelijkheid te experimenteren met een heel arsenaal atomizers, maar voor meer capaciteit moet je behoorlijk veel aan gebruiksgemak opofferen.

Let op! Wat we zeker niet willen beweren is dat eGo batterijen met vast voltage slecht zijn. Deze artikels kaderen in het idee “all the way” te gaan. En in dat kader heeft de eGo nu eenmaal zijn beperkingen. Als je het louter bekijkt als een elektronische sigaret, dan zijn er ongetwijfeld een aantal modellen die je perfect kunnen leveren waar jij van kan genieten.

Ben je toch van plan om het vat tot de bodem te ledigen, vermijd dan vast voltage en schakel meteen over naar een batterij met variabel voltage/wattage. Daar zou je waarschijnlijk toch sowieso belanden…

In het volgende deel introduceren we de batterij met Variabel Voltage…

Top 5 eGo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Google+